Saç egzaması saç derisinde görülen en yaygın cilt sorunlarından biridir. Saçta egzama kaşıntılı, döküntülü hatta ağrılı bile olabilir. Saç derisinde egzama olanlar bu durumdan oldukça rahatsız oluyorlar. Peki, egzama şampuanları ile egzamadan kurtulmak mümkün mü? Biz de saç egzamasından kurtulanların önerilerini öğrendik ve Herkes İçin Güzellik.com okurlarıyla paylaşmak istedik. Saçta egzama tedavisinin detaylarını ve saç egzamasına iyi gelen tavsiyeleri yazımızın devamında bulabilirsin.
Saç egzaması nedir?
Dermatit olarak da bilinen egzama, saç derisindeki döküntü, kabuklanma, tahriş veya kaşıntılı olma durumuna verilen isimdir. Egzama sadece saç derisinde çıkabildiği gibi, vücudun geri kalan kısımlarında da kendini gösterebilir. Saç diplerinde egzama genellikle kaşıntılı ve iltihaplı bir şekilde ortaya çıkar. Kaşıdıkça kafa derisinde egzama yayılabilir veya ağrılı bir hale gelebilir. Saç egzaması için ilaç veya saçtaki egzamaya iyi gelen yağlar kullanarak saç derisindeki egzamayı kontrol altına alabilirsin.
Saçta egzama neden olur?
Peki, saçta egzama neden olur? Saç egzamasının çeşitlerine göre nedenleri de farklılık gösterebilir.
-Seboreik dermatit tipindeki egzama, bağışıklık sistemine tepki veren bir mayaya bağlı olarak gelişir.
-Atopik dermatit egzamasında ise genetik faktörlere bağlı olarak ortaya çıkıyor. Eğer aile fertlerinde egzama varsa sende de saç derisinde egzama olabilir.
-Kontakt dermatit tipindeki egzama çeşidi ise alerjik reaksiyona bağlı olarak saç derisinde egzama oluşabiliyor. Saç derisini tahriş eden birşeye reaksiyon olarak saç derisinde egzama oluşabilir. Eğer alerjiye eğilim gösteren bir bünyen varsa mutlaka saç derisinde kullandığın ürünlere dikkat etmelisin.
Saçta egzama belirtileri nelerdir?
1- Saç derisinde aşırı yağlanma
Saç derisinde egzama çıkmadan önce aşırı yağlanma oluşabilir. Saçta egzama belirtilerinden biri olan bu aşırı yağlanma sonrasında iltihaplı bir görünüme bürünebilir. Saçlarının aşırı yağlandığı dönemde saçlarını yıkamayı ertelememeli, düzenli olarak saç derisini arındırmalısın.
2- Saç derisinde kepek
Her kepek egzama belirtisi değildir. Yağlı ve yapışkan kepekler egzama belirtilerinden biridir. Kafada egzama çıkarken saç derisinde kepeklenme ve pul pul dökülme olabiliyor. Hatta kabuklanma da saç egzamasının belirtilerinden olabiliyor. Sıradan kepek mi yoksa egzama belirtisi mi olduğunu öğrenmek için mutlaka bir dermatoloğa gitmeni öneririz.
3- Saç derisinin iltihaplanması
Saçtaki egzama sırasında saç derisinin su toplaması ve saç derisinin iltihaplanması görülebilir. Bunlar normal egzama belirtilerinin başında gelir. Saç derisindeki iltihabın yayılmaması için egzamayla oynamamalı ve kabukları koparmamalısın.
4- Saç derisinde dökülme
Saçtaki egzama saç derisinde dökülme yapabiliyor. Kabuk kabuk dökülme veya pul şeklinde dökülme görüyorsan egzama belirtisi olabilir. Saç derisindeki dökülme birkaç günden fazla sürüyorsa mutlaka dermatoloğa gitmeni öneririz.
Saç egzaması için neler yapılmalı?
1- Dermatoloğa gitmelisin
Saçlarında egzama varsa mutlaka dermatoloğa gitmelisin. Doktorun önerdiği kremler ve egzama için şampuan sayesinde egzaman yayılmadan hızlı bir şekilde tedavi edilmelidir.
2- Egzama için şampuan kullan
Egzama sorunu çözülene kadar saç egzaması için şampuan kullanmalısın. Egzaman tedavi olduktan sonra egzamalı ciltlere iyi gelen şampuanlarla saç derisine iyi bakabilirsin. Hassas ve alerjiye eğilimli ciltlere iyi gelen şampuan ve saç kremi kullanmalısın.
3- Saç derisini tahriş eden ürünlerden uzak dur
Saç derisinin kaşınmasına yol açabilen sabun, şampuan ve maske gibi ürünlere bir süreliğine ara vermelisin. Saç derisine düzenli masaj yaparak kan dolaşımının hızlanmasını ve saç derisinin kendini yenilemesini destekleyebilirsin.
4- Saç derini kaşıma
Saçtaki egzama kaşıntılı olabilir. Biliyoruz, egzamayı kaşımamak için kendini çok zor tutuyorsun. Fakat egzamayı kaşımak, iltihap yayılmasına yol açabilir. Bu nedenle egzamalı deriye elini götürmemek için biraz daha sabırlı olmalısın.
5- Saç derisinin hava almasını sağla
Egzama tedavisi döneminde saçlarını sıkı toplama. Salaş saç modelleri kullanmalı ve saçlarını olabildiğince açık kullanmalısın. Hava alan egzamalı cildin daha hızlı iyileşecektir.
6- Saçlarını düzenli temizle
Egzamalı saç derisini her gün temizlemelisin. Egzama olan kısmı egzama şampuanı ile arındırmalısın. Saçlarının geri kalanına günlük şampuanını sürebilirsin.
7- Sıcak suya ara ver
Sıcak su egzamaya iyi gelmiyor. Egzama tedavisi boyunca sıcak suya ara vermeil, saçlarını sadece soğuk suyla temizlemelisin.