Uzman Dermatolog Cansu Şahin ile Kırışıklıklar Hakkında Herkesin Doğru Sandığı Yanlışlar!

Uzman Dermatolog Cansu Şahin ile Kırışıklıklar Hakkında Herkesin Doğru Sandığı Yanlışlar!

Uzman Dermatolog Cansu Şahin ile kırışıklıklar hakkında doğru bildiğimiz yanlışları konuştuk!

Uzman Dermatolog Cansu Şahin'e kırışıklıklar hakkında merak ettiğimiz bütün soruları sorduk! Kırışıklıklar hakkında doğru bildiğimiz yanlışlar bizi gerçekten çok şaşırttı. 

Sen de cildindeki kırışıklıklara nasıl bir bakım yapman gerektiğini ve cildinin yaşlanmasının ana nedenini öğrenmek için yazının devamına bekleniyorsun. Güzellik yastığından tut da cilt bakımında asitlerin ne işe yaradığına kadar en çok merak edilen soruları Uzman Dermatolog Cansu Şahin'e soruyoruz!

Kırışıklıklar neden olur ve kırışıklıklar kaç yaşında başlar?

Kırışıklıklar neden olur ve kırışıklıklar kaç yaşında başlar?

Kırışıklıkların oluşmasının en önemli iki nedeni, biri genetik yani iç faktörler, diğeri ise güneş ışığı, beslenme ve yaşam stili gibi dış faktörlerdir. 25 yaşından sonra kolajen azalması yaşayan cilt dokusunda elastikiyet kaybı ve ince kırışıklıklar görülmeye başlar. Kontrol altına alınmadığında 25 yaşından itibaren ciltte kırışıklıklar ve sarkmalar kaçınılmaz olabilir.

Kırışıklıklar nasıl giderilir, kırışıklıklara engel olmak için ne yapmalıyız?

Yaş almak doğal bir süreç olduğu için kırışıkları tamamen ortadan kaldırmak mümkün değildir. Fakat erkenden önlem alarak çevresel faktörleri minimuma indirebilir ve yaşlılık belirtileri ile tanışmamızı erteleyebiliriz. Güneş ışınları, beslenme, hava kirliliği, uyku, sigara ve alkol kullanımı kolajen azalmasının en önemli faktörlerindendir. İlk önce bu faktörleri azaltmak, mümkünse yok etmek gerekiyor. 

İnce kırışıkları azaltmak ve kontrol altına almak için 25 yaşından itibaren anti aging cilt bakımı yapılmasını tavsiye ediyorum. Doğru cilt bakımı ile daha güzel yaş almak mümkün. 

Kırışıklıklara engel olduğu düşünülen bazı gıdalar var. Örneğin paça çorbası gibi gıdalar sıklıkla bu amaçla tüketilebiliyor. Sizce bu doğru mu?

Kelle paça çorbası evet kolajen içerir ama bunun yanı sıra yüksek kolesterole de sahiptir. Kelle paçanın kırışıklıkları giderdiği kanıtlanmış bir bilgi değil. Bunun yanı sıra ağızdan alınan kolajen takviyelerinin cildin nem seviyesini yükselttiği ve ince kırışıklara iyi geldiğine dair çalışmalar da mevcuttur ancak bunlar en az 5 gram kolajen ile yapılan çalışmalardır. Bu miktarda kolajen anca litrelerce kelle paça çorbasından elde edilebilir. Kelle paça çorbasıyla anti aging etkisi görmek pek gerçekçi değil, bu nedenle beslenme düzeninde dengeyi tutturmalı ve sağlıklı beslenmeyi hedeflemeliyiz. 

Kırışıklık ve yaşlanma karşıtı takviyeler hakkında ne düşünüyorsunuz?

Kırışıklık ve yaşlanma karşıtı takviyeler hakkında ne düşünüyorsunuz?

Hyaluronik asit ve kolajen takviyeleri tabii ki etki gösterir fakat bunlar cilt bakımı için temel içerikler değildir. Bu tip takviyeler, yaptığımız anti aging cilt bakım rutinlerinin etkinliğini %5-10 oranında arttırır. Tek başına, cilt bakımı yapmadan kolajen ve hyaluronik asit takviyeleri kullanmak cilt görünümünde bir işe yaramadığını görebilirsiniz. 

Sizce hangi gıdaları tüketirsek ya da hangi gıdaları tüketmezsek erken yaşlanma belirtilerine engel olabiliriz?

Düzensiz ve dengesiz beslenme cilt yaşlanmasını tetikliyor. Özellikle yüksek şeker ve yüksek karbonhidratlı gıdaları tüketmek ciltteki kolajenin erken yıkılmasına neden olur. A vitamini, C vitamini ve E vitamini tüketmek ise tam tersi cildi dış etkenlerden koruyarak cildin kolajen dokusunun yıkılmasını engelliyor. 

Kırışıklık karşıtı günlük bakım rutini nasıl olmalı?

Her yaş grubu için cilt bakımı rutini farklı olmalıdır. Fakat temel cilt bakımı için ilk adım temizlik adımı olmalıdır. Sabah ve akşam cildimizi mutlaka temizlemeliyiz. Nemini kaybetmiş bir ciltte kolajen üretimi azalır, mat bir görünüm olur ve ince kırışıklıklar hızla belirginleşir. Bu nedenle temel cilt bakımının en önemli adımlarından biri cildi nemlendirmektir. Her yaş grubuna tavsiye ettiğimiz en önemli cilt bakım adımlarından biri de cildi güneşten korumak. Çünkü güneş faktörü cilt yaşlanmasında %80-90 arasında rol oynuyor.

Yağlı cilde sahip olanlar nemlendirici kullanmalı mı:? Bu en çok yapılan cilt bakım yanlışlarından biridir. Nemlendirilmeyen cilt yağlanır ve yağlı ciltte daha fazla akne ve gözenek problemi görülür. Su bazlı nemlendiricilerle yağlı cildi mutlaka nemlendirmeliyiz. Anti aging serumlar her cilt tipine uygun serumlardır. Cildi yağlandırmaz ve cilt bakımının tamamlanmasını sağlar. 

50 yaş ve üzeri ciltlerde derin kırışıklık karşıtı bakımda nelere dikkat edilmeli?

Derin kırışıklıkları olan kişiler için kolajen üretimini sağlayacak cilt bakım rutinleri oluşturulmalı. Özellikle menopoz sonrası dönem için retinol içeren cilt bakım ürünlerinin kullanılmasını tavsiye ediyorum. Gündüz bakımında ise antioksidan serumlar kullanılmalı ve peptit, hyaluronik asit içeren nemlendiriciler kullanılmalı.

Kırışıklıkları anında dolduran, sadece birkaç saatte mucizevi sonuçlar verdiği sanılan çeşitli kremler satılıyor. Gerçekten böyle mucizevi kremler var mı?

Çok fazla vaatler veren bakım kremleri gerçekliğini kaybediyor. Tabii ki de mucizevi kremler ve serumlar yoktur, cilt bakımında en önemli olan nokta bir rutin oluşturmak ve cilt kalitesini artırmaktır. Bunların yanında evet, kısa sürede mimik çizgilerin açılmasını ve cildin daha sıkı görünmesini sağlayan bakım kremleri mevcuttur. Özellikle argireline etken maddesi, ciltte botoks etkisi gösteriyor ve cildin sıkılaşmasını sağlıyor. Örneğin, botoks uygulaması ciltte 4-6 ay kadar etki gösterirken, argireline içeren kremler 4-6 saat arasında mimik çizgilerin azalmasını ve cildin daha sıkı görünmesine yardımcı oluyorlar. Özel günler için hazırlanacak olanlar veya botoksun etkisini uzatmak isteyenler argireline içeren kremlerle tanışabilirler. 

Kırışıklıklara karşı evde kırışıklık giderici bitkisel yağlar, kırışıklık maskeleri, doğal maskeler yapılıyor ve yüze uygulanıyor. Bu uygulamalar hakkında ne düşünüyorsunuz?

Doğallığa dönüş trendinde doğal içeriklerin çok yükseldiğini gözlemliyorum. Bizim kullandığımız dermokozmetik ürünlerin de temelinde aslında doğal malzemeler yer alıyor. Doğadan ilham alan dermokozmetik ürünleri uzun yıllar denenmiş, belirli şekilde formüle edilmiş güvenli doğal içerikler yer alır. Ancak bu içerikleri evde kulaktan dolma bir şekilde uygulandığında genellikle negatif sonuçlar görüyoruz. Birincisi bu tip içeriklerin düzenli kullanılmasını öneriyoruz. İkincisi ise evde yapılan cilt maskelerine hangi asitten ne miktarda konulduğunu takip edemiyoruz. Bu nedenle evde yapılan cilt maskeleri yüzde leke veya yanıklara neden olabiliyor. 

Hormonlar cilt yaşlanmasını nasıl etkiler?

Hormonlar cilt görünümü üzerinde çok önemlidir. Özellikle yaşlanmasının %50’si menopozun ilk yıllarında gerçekleşir. Menopozun ilk 5 senesinde ciltteki kolajenin %30’nu kaybetmiş oluyoruz. Bu da ciltte derin kırışıklıklar, sarkma ve yaşlılık belirtilerine davetiye çıkarabiliyor. Menopoz döneminde kolajen içeren cilt bakımlarına mutlaka devam edilmeli ve anti-aging bakımını aksatmamalısın. 

Kırışıklık karşıtı bakımda antioksidanlar son dönemde oldukça revaçta. Antioksidanlar bizi yaşlanma belirtilerden nasıl korur?

Kırışıklık karşıtı bakımda antioksidanlar son dönemde oldukça revaçta. Antioksidanlar bizi yaşlanma belirtilerden nasıl korur?

Cildimizdeki kolajenin yıkılmasının en önemli sebeplerinden birkaçı hava kirliliği, güneş faktörü gibi serbest radikallerdir. Serbest radikaller bütün vücutta DNA hasarı yaratır ve cilt yaşlanmasını tetiklerler. Vücuttaki serbest radikallerle savaşacak en önemli koruyucular vücuttaki antioksidanlardır. Antioksidan takviyesi, cildin yaşlanmasını ve dna hasarını engeller. 

En popüler antioksidanlardan biri C vitaminidir, çünkü C vitamini hem çok güçlü bir antioksidan hem de cildin kolajen üretimini arttıran bir madde. Yaşlanmayla birlikte gelen leke ve renk eşitsizliği gibi problemlere C vitamini çok iyi geliyor. 

Cilt bakım rutinimizde hangi anti-aging ürünlerin olmasına önem vermeliyiz?

Peptitler cildin kendi kolajenini uyaran maddelerin başında geliyor. Özellikle 50 yaş üzeri cilt bakımında gündüz peptit içeren cilt bakım ürünleri kullanılmasını tavsiye ediyorum. Gece bakımında ise anti aging bakımında retinol kullanılmasını öneririm. Retinol içeren cilt bakım ürünleri, kolajen üretiminin hızlanmasına etki sağladığı gibi kolajeni yıkan serbest radikallerin de önüne geçiyor.

Retinol içeren ürünleri sadece 50 yaş ve üzeri değil, 18 yaşının üzerinde olan herkes kullanabilir. Retinol kullanan kişiler için gündüzleri mutlaka hyaluronik asit kullanılmasını öneririm. Çünkü kolajen üretimi nemsiz bir ciltte gerçekleşemez. Cildin kolajen üretimini hızlandırması için neme ihtiyacı vardır. Gündüz hyaluronik asit serumu kullanarak akşamları cildin kendi kendine kolajen üretmesini destekleyebiliriz. 

Söz konusu kırışıklıklar olduğunda SPF kullanımı hepimizin bildiği gibi çok önemli, malum yaz da geliyor. Peki, yaşlanma ve kırışıklık karşıtı bakımda hangi SPF'yi seçmeliyiz? Ayrıca kırışıklıklara engel olmak için cildimize ne kadar güneş kremi uygulamalıyız ve ne sıklıkla tekrar uygulamalıyız?

Söz konusu kırışıklıklar olduğunda SPF kullanımı hepimizin bildiği gibi çok önemli, malum yaz da geliyor. Peki, yaşlanma ve kırışıklık karşıtı bakımda hangi SPF'yi seçmeliyiz? Ayrıca kırışıklıklara engel olmak için cildimize ne kadar güneş kremi uygulamalı

Yaşlanmanın %80-90 nedenini UV ışınlarıdır. Güneş ışınları sadece yazın değil, kışın da cildimizi etkiler. Yıl boyunca maruz kaldığımız UVA ışınları camdan süzülebiliyor ve bulutların arasından cildimizi etkileyebiliyor. UVA ışınları cildin dermis tabakasında kolajenı yıkıyor, DNA’sını yakıyor ve kalıcı lekelenmelere neden olabiliyor. Bu nedenle yaz ve kış aylarında mutlaka güneş koruyucusu kullanılmasını tavsiye ediyorum. Yaz aylarında ise güneş korumasını 3 saatte bir yenilenmesi gerekiyor. Her uygulamada bir çay kaşığı kadar güneş kremini yüzüne ve boynuna uygulamalısın. 

Son yıllarda, D vitamininin vücut sağlığımızdaki yerinin önemini bir kez daha anladık. Ancak güneş kremlerinin ciltte D vitamini oluşumunu engellediğine dair görüşler var. Sizce bu doğru mu?

D vitamini üretilmesi için 20 dakikalık güneş ışığı yeterlidir. Kimyasal filtreli güneş kremleri zaten etkisini 20 dakika sonra göstermeye başlıyor. Bu süre içinde ihtiyacımız olan D vitamini üretimi tamamlanmış oluyor. 

Ayrıca D vitamini üretimi için kolların ve bacakların daha uygun olduğunu düşünüyorum. Güneşli günlerde yüzüne güneş kremi sürdükten sonra kollarını ve bacaklarını 15-20 dakika güneşte tuttuktan sonra güneş kremini sürebilirsin. Yüz bölgesi çok daha hassas ve güneş lekelerine açık olduğu için yüzümüzü korumadan güneşe çıkmamalıyız.

Güneş kremini cildimizden nasıl arındırabiliriz?

Güneş kremleri suya dayanıklıdır fakat suya %100 dirençli değildir. Denizdeyken güneş kremi bizi korumaya devam eder ama sonrasında vücuttan akıp giderler. Bu nedenle her seferinde cildimiz suyla temas ettiğinde güneş kremini yenilemeni öneririz. 

Güneş kremini tıpkı yüzünü temizler gibi, klasik yüz temizleyicileri ile temizlediğinde cildinden arındırabilirsin. Yüz temizleme jelini 15-20 saniye boyunca hafifçe yüzüne masaj yaparak uygulaman yeterli olacak. Eğer güneş kremini arındırma konusunda endişe duyuyorsan çift yıkama yapabilirsin.  

Yalnızca bir yaşlanma karşıtı cilt bakım ürünü seçebilseydiniz, bu hangisi olurdu?

Kuşkusuz güneş kremi! 

Kırışıklık tedavisinde çeşitli estetik uygulamalar da yapılıyor. Özellikle hangi uygulamalar tercih ediliyor ve bunlardan hangileri sizce en etkili olanı?

Kırışıklık tedavisinde çeşitli estetik uygulamalar da yapılıyor. Özellikle hangi uygulamalar tercih ediliyor ve bunlardan hangileri sizce en etkili olanı?

Farklı kırışıklık uygulamaları için farklı yöntemler mevcuttur. Mimik kırışıklıkları için en çok botoks yöntemi tercih ediliyor. Daha derin kırışıklıklar için mezoterapi, HIFU, Dermapen ve lazer uygulamaları gibi cildin kendi kolajenini uyaran yöntemleri seçebilirsiniz. 

Hyaluronik asit bazlı dolgu işlemleri de ciltteki kırışıkların azalmasına yardımcı oluyor. Bu aşamada size en uygun yöntemi seçmek için uzman doktorunuz ile birlikte kombine çalışma planlayabilirsiniz. 

Kırışıklık önleyici yastıklar da son dönemde çok popüler ve çokça tercih ediliyor. Bu yastıklar hakkında ne düşünüyorsunuz?

Tekrarlayan travmalar cilt kırışıklığına neden olur. Örneğin mimik kırışıkları gibi. Eğer hep aynı tarafa yatıyorsanız yanak bölgesindeki kırışıkların daha derin olduğunu görebilirsiniz. Güzellik yastığının amacı, yan yattığımızda cildimize daha az baskı uygulamak ve dudak-yanak arasındaki kırışıklığın derinleşmesini önlemek. Bunun en ideali ince bir yastıkla sırt üstü uyumak. Böylece vücuttaki kan dolaşımı hızlanır ve cildin kendini yenileme süreci desteklenir. 

Ellerimizde de kırışıklıklar ortaya çıkabiliyor. Ellerde kırışıklık neden olur, ne yapmak gerekir?

Eller, bizim çilemizi çeken en hassas bölgelerin başında geliyorlar. Sık sık ellerimizi yıkadığımız ve yıl boyunca güneşe maruz kaldığı için ellerimiz yaşımızı hemen ele verebiliyor. Ellerin yaşlanmasını önlemek için evde temizlik işi yaparken eldiven giyilmesini tavsiye ediyorum. Böylece daha az kimyasala maruz kalacak ve ellerimizin kurumasının önüne geçmiş olacağız. Ellerimizi yıkadıktan sonra mutlaka seramid ve hyaluronik asit içeren el kremi kullanarak ellerimizin kurumasını önlemeliyiz. 

hemen üye ol. herkesicinguzellik.com
Hemen üye ol!

Sana özel içerik ve ipuçlarını görebilmek için hemen üye ol!

Daha kişisel bir deneyim ister misin?

Güzellik Kulübüne Katıl!