Bu aralar kendini sık sık “Hiçbir şey yapmaya gücüm yok.” derken mi buluyorsun? Üstelik hiçbir şey yapmadığın halde hem ruhen hem bedenen yorgun hissettiğin oluyor mu? O halde depresyon belirtilerine göz atmalısın!
Depresyona girmek kadar depresyonda olup olmadığını anlamak da epey zorlu bir süreç. Bireyler kimi zaman geçici üzüntülerin depresyon olduğunu düşünürken, kimi zaman da haftalar hatta aylar boyunca yaşadığı isteksizlik ve huzursuzluğunun kaynağında depresyonun yattığını bilmiyor. Eğer sen de depresyon belirtilerini merak ediyor ve “Depresyonda olduğumu nasıl anlarım?” diye sorguluyorsan, bu yazımız sana yardımcı olabilir.
Depresyon nedir, depresyon sebebi nedir sorularının cevaplarını öğrenmek ve depresyon sebepleri hakkında bilgi edinmek için alt satırları takip edebilirsin.
Depresyon Nedir?

Depresyon, kişilerde uzun süreli üzüntü hali, huzursuzluk, ilgi kaybı ve isteksizlik yaratan ciddi bir duygudurum bozukluğu olarak tanımlanıyor. Depresyona giren bir kişi günlük rutinlerini, görevlerini ve sorumluluklarını yerine getirmekte zorlanırken keyifli aktivitelere karşı bile yoğun isteksizlik duyabiliyor. Duyguları, düşünceleri ve davranışları olumsuz yönde etkileyen depresyon, psikolojik sorunların yanı sıra fiziksel problemleri de beraberinde getirebiliyor.
Günümüz dünyasında milyonlarca insan depresyondan muzdarip. Haliyle depresyon hastalığı nasıl geçer sorularının sayısı gün geçtikçe artıyor. Öte yandan depresyonda olduğunun farkında olmayan kişilerin sayısı da bir hayli yüksek. Kişiler bu psikolojik sorunla boğuştuğunu bilmeden genel olarak yaşam karşısında isteksizlik duyduğunu düşünebiliyor. Bu nedenle depresyon belirtilerini iyice anlamak, depresyona giren biri nasıl davranır öğrenebilmek ve çözüm yolları üretmek son derece önemli.
Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Bir kişi depresyonda olduğunu nasıl anlar diye düşünüyorsan, bunun için kontrol etmen gereken bazı belirtiler bulunuyor. Aşağıdaki belirtileri inceleyerek depresyona yakalanıp yakalanmadığını öğrenebilir ve bir an önce gerekli adımları atabilirsin.
- Yoğun isteksizlik: Depresyonda olan biri günlük rutinlerini yerine getirmekte bir hayli zorlanabilir. Hatta meslek hayatındaki sorumluluklarını tamamlamak bile depresyondaki kişiler için yük haline gelebilir. Tüm görevlerini durmadan erteler, erteler ve erteler. Sabahları yataktan çıkmakta zorlanır ve yeni bir güne mutsuz başlayabilir.
- Huzursuzluk: “İçimde tarif edemediğim bir sıkıntı var.” dediğin anlar sıklaştı mı? Zaman zaman herkes sebepsiz bir iç sıkıntısı yaşayabilir, ancak bu durum çoğunlukla geçicidir. Depresyonda olan kişilerin içsel sıkıntıları ve huzursuzluğu neredeyse sabittir ve çok uzun sürer. Eğer kaynağı belli olmayan bu huzursuzluğu sürekli hissediyorsan, depresyonda olma ihtimalini göz önünde bulundurabilirsin.
- Kaygı bozukluğu: Geleceğe eskisi kadar umutla bakamıyor, işleri nasıl yoluna koyacağına dair yoğun bir kaygı yaşıyorsan bunun sebebi depresyon olabilir. Kaygı bozukluğu aslında tek başına ayrı bir konu. Ancak depresyonun kaygıyı tetiklediği de bilinenler arasında.
- Üzgün ve mutsuz hissetme: Depresyonla mücadele eden bireyler günlük yaşantılarında mutlu olacak bir sebep bulamayacak hale gelebilir. İnsanı mutlu eden ufak detaylar bir yana, en güzel haberi veya olayı bile kayıtsız karşılayabilir. Ağlama isteği depresyon zamanlarında artabilir ve kişi kendini sürekli olarak üzgün hissedebilir.
- Değersizlik ve öz sevgi eksikliği: Pek çok kaynakta ifade edildiği üzere, depresyonda olan kişilerde öz eleştirinin dozu artıyor ve kişi sürekli kendini suçlamaya başlıyor. Depresyon, değersizlik hissini artırarak bireylerin öz sevgi ve öz şefkat duygularını zedeleyebiliyor. Ki bu durum aynı zamanda öz saygıda da düşüş yaşanmasına neden olabilir. Depresyonda olan biri kişisel bakımını ihmal edebilir ve kendine özen göstermeyi bırakabilir.
- Enerji eksikliği: Sürekli uyku halinde olma, düşük enerji ve halsizlik depresyonun en çok karşılaşılan belirtileri arasında yer alıyor. Depresyonda olan kişiler enerji eksikliği nedeniyle fiziksel aktivitelerde zorlanabiliyor.
- Yeme bozukluğu: Depresyon kimi zaman yeme bozukluklarına neden olabiliyor. Depresyonda olan biri sürekli yemek yeme isteği duyabiliyor veya bazı kişilerde iştah eksikliği gözlemlenebiliyor.
- Öfke patlamaları: Depresyon tahammülsüz olma durumunu da artırabiliyor. Depresyonla mücadele eden kişiler ufak olaylarda bile öfke patlaması yaşayabiliyor veya genel olarak sinirli bir yapıya bürünebiliyor.
- Fiziksel rahatsızlıklar: Sürekli baş ağrıları, mide bulantısı veya sindirim sorunları depresyonda olan kişilerde çok sık görülüyor. Hatta çoğu zaman ağrıların kaynağı belirlenemeyebiliyor.
Editörün Notu: Depresyon belirtileri kişiden kişiye değişebilir, bazı kişilerde yalnızca bir veya birkaç belirti görülebilirken bazı kişiler bu listedekilerden daha yoğun olarak negatif duygu ve durumlarla aralıksız mücadele halinde olabilir. Yani depresyonda olduğumuzu nasıl anlarız sorusunun yanıtı geniş aralıklarda değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle kendinde veya sevdiğin birinde bu ihtimalden şüpheleniyorsan öncelikle mutlaka doktora danışmalısınız. Unutma, depresyona giren insan ne yapmalı sorusunun yanıtını en doğru şekilde yalnızca bir ruh sağlığı uzmanından alabilirsin.
Türlerine Göre Depresyon Belirtileri

Depresyon belirtilerinin şiddeti hangi depresyon türünde olduğuna göre değişkenlik gösterebiliyor. Kimileri depresyonu ufak belirtilerle atlatırken, kimilerinde bu belirtiler günlük yaşantıyı büyük ölçüde etkileyecek kadar şiddetli olabiliyor.
Hafif Depresyon Belirtileri
Minör depresif bozukluk olarak adlandırılan hafif depresyon, kişilerde ilgi kaybına ve huzursuzluğa neden olabiliyor. Hafif depresyonda olan kişilerde bu belirtiler çevresi tarafından genellikle fark edilemiyor. Kişi dış dünyaya karşı oldukça mutlu görünürken, sorunlarıyla kendi içinde mücadele edebiliyor. Hafif depresyon tedavisi genel olarak terapi seanslarıyla gerçekleştiriliyor ve çoğu zaman ilaç tedavisine gerek duyulmayabiliyor.
Orta Düzey Depresyon Belirtileri
Orta düzey depresyonda kişi sorumluluklarını yerine getirmemeye veya ertelemeye başlıyor. Kaygı hissinin yoğunlaştığı orta düzey depresyon türünde kişiler ilgi kaybı ve isteksizlik yaşamanın yanı sıra suçluluk psikolojisine de girebiliyor.
Ağır Depresyon Belirtileri
Yeme içmeden kesilme, sürekli uyuma, intihar fikirleri, yoğun kaygı ve umutsuzluk ağır depresyon belirtileri arasında gösteriliyor. Ağır depresyon yani majör depresyon yaşayan kişiler gün geçtikçe sosyal çevresinden uzaklaşmaya, sağlıklı ilişkiler kurmakta zorlanmaya, tek başına kalmak istememeye ve güvensizlik hissiyle boğuşmaya başlıyor. Bu belirtiler kısa sürede tedavi edilmediği takdirde ciddi problemlere yol açabiliyor.
Editörün Notu: Eğer sen de bu belirtilerden birkaç tanesini yaşıyorsan en kısa sürede bir uzmana danışabilir, depresyonu yenmek için psikolojik terapi alabilirsin. “Hangi depresyondayım?” diye merak ediyorsan sayfayı kaydırabilirsin.
Depresyon Sebepleri Nelerdir?

Uzmanlar, depresyonun genellikle ve spesifik bir sebebi olmadığını, farklı koşullar nedeniyle gerçekleşebileceğini vurguluyor. Tabii, ani kayıplar ve acı olaylar da travmatik bir etki yaratarak depresyonu tetikleyebiliyor. Peki, çeşitli kaynaklara göre depresyon neden ortaya çıkar?
- Genetik faktörler depresyonun başlıca sebepleri arasında yer alıyor. Bu problemin aile içinde görülme sıklığı ve genetik yatkınlığa göre depresyon ihtimali artabiliyor.
- Depresyon kimi zaman fiziksel problemler nedeniyle de oluşabiliyor. Mesela, hormonlardaki değişimler kısa sürede depresyonu tetikleyebiliyor.
- Beyin kimyasındaki değişimler ve etkileşimler depresyon nedenleri arasında yer alıyor. Duygularımızı yöneten nörotransmitterler, yani beynimizdeki kimyasallar kimi zaman dengesiz çalışabiliyor. Bu durum depresyona davetiye çıkarıyor.
- Madde kullanımı da depresyona neden olabilen faktörler arasında. Yoğun alkol ve uyuşturucu kullanımı fiziksel hasarlara yol açmakla kalmayıp anksiyete ve depresyon belirtilerine de neden olabiliyor.
Depresyon Çeşitleri Nelerdir?

Depresyon tedavisindeki yöntemler, depresyonun çeşitlerine ve yoğunluğuna göre değişkenlik gösteriyor. En yaygın görülen depresyon çeşitlerini öğrenmek için alt satırları okuyabilirsin.
Majör Depresyon
Yoğun belirtileriyle öne çıkan majör depresyon en sık rastlanılan depresyon türlerinden biri. Peki, majör depresyon nedir? Belirtileri en az iki hafta süren ve bireylerin yaşam kalitesini bir hayli düşüren majör depresyon, aynı zamanda klinik depresyon olarak da biliniyor.
Kronik Depresyon
Distimik bozukluk olarak da isimlendirilen kronik depresyon yıllar boyu sürebiliyor. En az iki yıl süren kronik depresyonun, majör depresyona oranla daha hafif belirtiler gösterdiği ifade ediliyor. Kronik depresyonda hafif bir ilgi kaybı ve isteksizlik yaşanırken işiler günlük sorumluluklarını sorun yaşamadan yerine getirebiliyor.
Atipik Depresyon
Gülümseyen depresyon olarak da bilinen atipik depresyonda belirtiler diğer depresyon türlerinden biraz farklı. Atipik depresyon yaşayan birey, iç huzursuzluğu ve mutsuzluğunu baskılayarak dış dünyaya ve çevresine karşı mutlu görünme çabasına giriyor. Atipik depresyon kişilerde iştah artışına, sürekli uyuma isteğine, reddedilme hassasiyetine ve fiziksel ağrılara neden olabiliyor. Buna karşın atipik depresyon yaşayan kişiler mutlu olaylar karşısında yeniden iyi hissedebiliyor.
Depresyon Aşamaları Nelerdir?

Depresyon, tedavi edilmediği takdirde aşama aşama ağırlaşabilen bir özelliğe sahip. Elbette ki bazı insanlar ani bir şekilde majör depresyona yakalanabiliyor. Ancak hafif depresyondan muzdarip olan bireyler uygun tedavi yöntemlerine başvurmadığı durumlarda majör veya kronik depresyona maruz kalabiliyor. Yani “Depresyonda olan biri ne yapmalı?” diye sorguluyorsan, depresyon belirtileri kendisini gösterdiği zaman mutlaka bir uzmana danışılmalı diyebiliriz.
Depresyon Nasıl Geçer?

Depresyon belirtilerini taşıdığını mı düşüyorsun? Bu noktada depresyon geçici mi veya depresyon kaç gün sürer gibi soruların zihnini işgal ettiğini tahmin edebiliyoruz. Depresyon, uygun yöntemlerle elbette ki tedavi edilebilen bir durum. Önemli olan kişilerin bu belirtileri taşıdığını gözlemlemeye başladığı an çok geç kalmadan önlem alması ve terapi gibi yöntemlere başvurması. Bu sayede depresyonu atlatabilir, başa çıkması kolay olmayan tüm bu belirtileri kısa sürede geride bırakabilirsin.
Depresyon belirtileri yaşıyor ve depresyonda olduğunu düşünüyorsan, unutma ki yalnız değilsin. Sana uygun terapi yöntemlerine başvurarak bir ruh sağlığı uzmanıyla birlikte depresyondan çıkış yollarını keşfedebilirsin. ❤️