Şifanın Gücü: Vagus Siniri Nedir, Nasıl Harekete Geçirilir?

Şifanın Gücü: Vagus Siniri Nedir, Nasıl Harekete Geçirilir?

Bedenimizde pek çok işlevi olan vagus siniri nasıl uyarılır diye merak ediyorsan bu yazıda tüm yanıtları bulabilirsin!

Bedenimizde pek çok işlevi olan vagus siniri nasıl uyarılır diye merak ediyorsan bu yazıda tüm yanıtları bulabilirsin!

İçinde bir evreni gizleyen insan bedeni araştırıldıkça yepyeni keşifler ortaya çıkıyor. Bunlardan biri de vagus siniri! Ruh halimiz ve fiziksel fonksiyonlarımız üzerinde etkili olan vagus harekete geçirildiğinde insan üzerinde ciddi değişimler meydana getirebildiği paylaşılıyor. Tabii öncelikle vagus siniri nedir ve nasıl harekete geçirilir bilmelisin! Daha sonra da bedeninde sakladığın vagus sinirinin şifa gücünü keşfetmek için yapman gerekenlere göz atacağız!

Vagus Siniri Nedir?

Vagus Siniri Nedir?

Vagus siniri, vücudun temel fonksiyonlarını yerine getiren kapsamlı sinir ağlarından biri. İnsan bedenindeki sinir sistemi üç dala ayrılıyor. Bunlar enterik, sempatik ve parasempatik sinir sistemi olarak ifade ediliyor. İşte vagus siniri de vücudun sakinleşmesinde ve stresle başa çıkmasında etkili olan parasempatik sinir sisteminin bir parçası. Daha özel ifade etmek gerekirse vagus siniri, beynimizden bedenimize ulaşan son derece uzun ve karmaşık yapıdaki 12 kafatası sinirinden bir tanesi. Peki, sence kulağa ilginç bir kelime gibi gelen vagus ne demek olabilir?

Muhtemelen ilk kez duyduğun bu sözcük Latincede “arayan, gezinen, dolanan” anlamına geliyor. Nörotransmitterin taşınmasına yardımcı olan bu sinir, beynin alt kısmından başlayarak tüm organları bir ağ gibi sarıyor. Böylece vagus siniri nerede diyenlere de yanıt vermiş olduk. Tabii burada elbette nörotransmitter nedir diye soranlar da olacak. Vücudumuzda nöron-nöron veya nöron-hücre arasındaki verileri taşıyan taşıyıcılara nörotransmitter deniyor.

Vagus Siniri Ne İşe Yarar?

Vagus Siniri Ne İşe Yarar?
  • Vagus siniri beyin ile bağırsak arasında bir iletişim ağı kuruyor. 

  • Beynimizi göğüs ve karın organları olmak üzere vücudun farklı noktalarındaki pek çok organa bağlıyor.

  • Vücudumuzda solunum, sindirim sistemi ve kalp atış hızına etki ediyor.

  • Stresle başa çıkmaya yardımcı oluyor. 

Vagus Siniri Nasıl Uyarılır, Nasıl Harekete Geçirilir?

Vagus Siniri Nasıl Uyarılır, Nasıl Harekete Geçirilir?

Bilim insanları derin araştırmalar neticesinde vagus sinirinin uyarılması için neler yapılabileceğini keşfetmiş durumda. Birlikte bakalım mı?

  • Bu siniri uyarmak için ilk yapman gereken vagus siniri egzersizleri. Özellikle ayaklarına yapacağın vagus siniri masajı bu sinirin harekete geçmesini sağlayabilir. Tabii aynı şekilde el masajını da ihmal etmemelisin.

  • Vagus siniri masajını yaparken şarkı söylemek de faydalı sonuçlar doğuruyor. Ses yankılanması duyularla doğrudan ilgili olan vagusun aktive olmasına yardım ediyor.

  • Vagus sinirine ve genel olarak sinirlere ne iyi gelir diye araştırınca karşımız “gülümsemek” çıktı. Evet, son derece ilginç olan bu bilgi senin de işine yarayacak. Bol bol gülümseyerek, hatta vagus siniri egzersizleri yaparken kahkahalar atarak bu sinirin daha aktif hale gelmesini sağlayabilirsin.

  • Bol su içerek vagus sinirlerinin aktif olarak çalışmasına yardımcı olabilirsin.

  • Son olarak probiyotikli besinleri tüketmenin de vagus sinirini uyardığı belirtiliyor.

Vagus Sinirini Uyaran Diğer Yöntemler Nelerdir?

Vagus Sinirini Uyaran Diğer Yöntemler Nelerdir?

Vagus sinirini uyaran yöntemlerden bir diğeri ise nefes egzersizleri. Stresle doğrudan ilişkili olan bu siniri aktif hale getirmek istiyorsan öncelikle doğru nefes almayı öğrenmelisin. Bu noktada özellikle de vagus nefesi nedir onu bilmen önemli. Kısaca bu ifade derin ve yavaş nefes almak anlamına geliyor. Vagus nefesi ile stresle başa çıkmak kolaylaşıyor. Vagus sinirini uyarma konusunda yoga da fayda sağlıyor. Çünkü yoga ile hem nefesi kontrol etmek hem de sinirleri uyarmak mümkün oluyor. 

Vagus Siniri Neyi Hızlandırır?

Vagus Siniri Neyi Hızlandırır?

Vagus nedir artık biliyorsun. Sıra geldi işlevlerini iyice öğrenmeye! Vagus sinirinin aktive edilmesi vücudumuzdaki bazı dinamikleri hızlandırabiliyor. Bu sinir yukarıda da değindiğimiz üzere vücudumuzun kalp atış hızı, nefes alma ve sindirim gibi istemsiz işlevleri yönetmesine yardımcı oluyor.

Vagus Siniri Disfonksiyonları Nelerdir?

Vagus Siniri Disfonksiyonları Nelerdir?

Vagus siniri hasarında veya çeşitli sebeplerle fonksiyonlarının azalması durumunda çeşitli belirtiler ortaya çıkabiliyor. Bilimsel kaynaklarda bu belirtiler şu şekilde sıralanıyor:

  • Karın ağrısı

  • Şişkinlik

  • Reflü

  • Ses kısıklığı

  • Öğürme

  • Kalp atış hızında ve şeker düzeyinde dengesizlik

  • Huzursuz ruh halleri

  • Endişe

  • Stresle başa çıkma güçlüğü

  • İştahsızlık

  • Açıklanamayan kilo kaybı

Vagus Siniri Ruh Sağlığına Nasıl Etki Eder?

Vagus Siniri Ruh Sağlığına Nasıl Etki Eder?

Vagus sinirinin son dönemlerde daha bilinir olmasının temel sebebi, modern dünyanın stres faktörlerini tetiklemesi sonucu bireylerin duygu durumunda yaşanan değişim. Başka bir deyişle vagus sinirinin stres yönetimi konusunda aktif olması, onun sadece tıp dünyasında değil; sağlığına dikkat eden bireyler arasında da bilinirlik kazanmasını sağlıyor. “Vagus terapi nedir?” sorusu da bu noktada önem kazanmaya başlıyor. 

Şimdi burayı dikkatle oku! Vagus siniri, bedenin stres faktörünü iyi kontrol etmesini sağlıyor. Kişinin mutsuz olduğunu hemen anlayan bu sinir kontrolü ele alıyor ve sempatik sinir sistemini uyararak vücudunun daha çok kortizol salgılamasına destek oluyor. 

Vagus Sinirinin Sindirim Sistemine Etkisi Nedir?

Vagus Sinirinin Sindirim Sistemine Etkisi Nedir?

Vagus siniri midede ve bağırsak kısmında büyük söz sahibi. Ne demiştik? Bu sinir bağırsak ile beyin arasındaki veri alışverişini sağlıyor. Vagus sinirinin işlevini yerine getirmemesi veya az yerine getirmesi durumunda çeşitli sindirim bozuklukları gözlemlenebiliyor. Bilim insanları tarafından ifade edilen bu gerçek, vagus sinirine daha iyi bakman gerektiği anlamına geliyor.

Vagus sinirinin işlevsiz hale gelmesi bağırsak hareketliliğini azalttığı için kabızlık ve şişkinlik ortaya çıkabiliyor. Tabii tüm bu belirtiler vücudundaki toksinlerden olması gerektiği gibi kurtulamamak anlamına geliyor. Yani kısacası, yaşam kaliteni hem fiziksel hem de psikolojik olarak artırmak için vagus sinirine ne iyi gelir bilmeli, ona göre yaşam rutinlerini belirlemelisin. Bu yazıyla sana bu konuda yardımcı olduğumuzu düşünüyoruz.

Vagus sinirini koruyarak ve onu iyileştirerek hem bedenine hem de ruhuna iyi bakmak senin elinde!

hemen üye ol. herkesicinguzellik.com
Hemen üye ol!

Sana özel içerik ve ipuçlarını görebilmek için hemen üye ol!

Daha kişisel bir deneyim ister misin?

Güzellik Kulübüne Katıl!