Cilt lekesi çeşitleri nelerdir? Cilt lekelerine nasıl engel olunur?

Cilt lekesi çeşitleri nelerdir? Cilt lekelerine nasıl engel olunur?

Cildimizdeki farklı leke çeşitlerini öğrenmeye ne dersin?

Uzun süre güneşe maruz kalan ya da sivilce ve akne problemi yaşayan hassas ciltlerde lekeler kalıcı hale gelebiliyor. Yüzdeki lekelerden kurtulmanın kesin yolunu merak ediyorsan doğru yerdesin. Hadi gel, cilt lekeleri nasıl geçer anlatalım!

Hepimiz cildimizin kusursuz ve pürüzsüz görünmesini hayal ediyoruz. Evde cilt bakımı yapmak ve en iyi cilt bakım malzemelerini kullanmak kusursuz cilde giden en önemli yollar arasında yer alıyor. Fakat cildimizde meydana gelen lekeler, kusursuz bir cilt görünümüne gölge düşürebiliyor. Yüzündeki lekelerin hangisinin kalıcı, hangisinin geçici olduğunu biliyor musun? Daha doğrusu şöyle soralım; cildindeki farklı leke türlerini biliyor musun? Nitekim bütün lekeler aynı değil. Cildini daha iyi tanımak, lekelerini keşfetmek ve ciltteki lekeler nasıl yok edilir öğrenmek için cilt lekesi rehberimizi dikkatlice okumaya davetlisin!

 

Leke Çeşitleri Nelerdir?

Leke çeşitleri nelerdir?

Yüzümüzdeki lekelerin hepsi birbirinin aynısı olmuyor. Güneş lekesi, yaşlılık lekesi veya sivilce lekesi gibi farklı cilt problemlerinin sebepleri de haliyle farklı oluyor. Cilt lekesi tüleri her ne kadar çeşitli olsa da genel olarak hiperpigmentasyon ve hipopigmentasyon olarak iki ana grupta toplanıyor. Bazı lekeler vücudunda ters giden bazı durumların olduğunu gösterirken bazı lekeler ise tamamen güvenli ve geçici olabiliyor. 

Yüzdeki lekeler koyu veya beyaz renkli olabiliyor ve cilt pigmentasyonundaki bir değişiklik nedeniyle ortaya çıkabiliyor. Bu durum vücudumuzdaki melanin seviyesinin yüzün bir bölgesinde artması veya azalması sonucu meydana geliyor. Cilt lekelerinin sebeplerini bilmek ise lekelerini tedavi etmeye de yardımcı oluyor. Bu nedenle öncelikle cilt lekesi çeşitlerini öğrenmek gerekiyor. İşte, ciltte leke oluşumunun iki ana nedeni ve alt türleri:

Hiperpigmentasyon Kaynaklı Cilt Lekeleri

Hiperpigmentasyon, aşırı melanin üretiminden kaynaklanan cildin bir bölgesinin koyulaşmasına (leke) yol açan bir rahatsızlık. Hiperpigmentasyon ciltte lekeler veya koyu alanlar şeklinde ortaya çıkıyor ve cilde düzensiz bir görünüm veriyor. Hiperpigmentasyon çeşitleri lentigo (güneş lekeleri veya yaşlılık lekeleri), melazma (hormonal lekeler) veya iltihap sonrası lekeler (deri lezyonlarından sonra) olmak üzere farklı çeşitlere ayrılıyor.

Melazma

Malezma hormonal bir rahatsızlık olduğu için genellikle kadınlarda geçici olarak ortaya çıkıyor. Çoğunlukla hamile kadınlarda ve menopoz sırasında meydana geliyor. Malezma yanaklarda, alın ve çene bölgesinde düzensiz boyutta ve koyu renkte görünüyor.

Deride Güneş Lekeleri

UVA ışınlarına maruz kalmak ciltte güneş lekelerine neden oluyor. Güneş kremi kullanmamak, yüz gibi vücudun güneşe en çok maruz kalan bölgelerinde leke oluşumuna yol açıyor. Güneş lekeleri açık renkli oluyor ve daha çok çil görünümüne benziyor.

Ciltte Yaşlılık Lekeleri

Ciltteki yaşlılık lekeleri, hücreler yaşlandıkça ve melanin kaybettikçe cilt pigmentasyonundaki bozulmaya yanıt olarak ortaya çıkıyor. Yaşlılık lekeleri genellikle küçük ve açık kahverengi görünüme sahip oluyor.

Çiller

Çok yaygın görülen çiller, genellikle mikro yaralanmalardan kaynaklanıyor. Çiller çoğunlukla çok açık tenli kişilerde ortaya çıkıyor ve hassas cildin bir belirtisi olarak kabul ediliyor. Bu nedenle çilli ciltlerin UVA ışınlarından korunması büyük önem taşıyor.

Benler

Benler melanin üreten hücreler olan melanositlerin birikiminden meydana geliyor. Çoğu durumda koyu tonlu ve dairesel olmasına rağmen kimi zaman dairesel bir görünüme sahip olmayabiliyor. Genellikle sağlık için bir risk oluşturmasalar da melanom derecesine ulaşmaması için benlerin gelişimini dikkatli şekilde takip etmek gerekiyor.

Hipopigmentasyon Kaynaklı Cilt Lekeleri

Hipopigmentasyon, hiperpigmentasyonun tam tersi olarak ciltte melaninin azalması veya yokluğu nedeniyle oluşan bir cilt problemi. Hipopigmentasyonun neden olduğu lekeler beyaz bir görünüme sahip oluyor. Bazı istisnalar dışında hipopigmentasyon lekeleri yalnızca estetik olarak olumsuz bir etki bırakıyor. Cilde herhangi bir zararı bulunmuyor.

Hipopigmentasyon pityriasis versicolor (kronik cilt enfeksiyonu), vitiligo (çok belirgin ve simetrik beyaz noktalar), perstasis alba (ciltten daha açık renkli yuvarlak izler) veya anemik ve hipokromik nevüs (doğum lekesi) olmak üzere farklı çeşitlere ayrılıyor.

Pitriazis Alba

Açık renkli lekeler olarak görülen ve genellikle koyu tenli kişilerde meydana gelen pitriazis alba lekeleri üç aşamada gelişiyor. İlk aşamada oval lekeler pembe ve kaşıntılı oluyor. İkinci aşamada bu lekeler kurumaya başlıyor. Son aşamada ise doğal cilt tonuyla daha büyük bir kontrast yaratan beyaz bir görünüme ulaşıyor. Bu lekeler zamanla solma eğiliminde sahip oluyor. Bu lekelerden bir an önce kurtulmak istiyorsan cildini düzenli olarak nemlendirerek daha kolay geçmesini sağlayabilirsin.

Vitiligo

Vitiligo lekeleri bir cilt hastalığını temsil ediyor. Vitiligo ciltte beyaz lekeler olarak görünüyor ve mutlak pigmentasyon yokluğundan kaynaklanıyor. Genellikle 40 yaşından önce vücudun bir veya birden fazla bölgesinde meydana geliyor. Önemli bir rahatsızlık olmasa da bu lekeleri mutlaka güneşten korumak gerekiyor.

Çevresel Faktörler Cilt Lekelerine Neden Olur mu?

Çevresel faktörler cilt lekelerine neden olur mu?

 

Deride lekelerin kökeni her birinin genetik bileşeninden kaynaklanıyor. Ancak dermisin yaşam boyu bozulmasına katkıda bulunan başka dış faktörler de bulunuyor. Güneş radyasyonu, tütün, sıcaklık, beslenme, stres, uykusuzluk ve kirlilik gibi sebepler de cilt lekelerine yol açabiliyor. Yüzdeki lekelerle ilgili olarak güneş faktörü karşımıza en çok çıkan durumların başında geliyor. Güneş bize D vitamini sağlasa da UVA ışınlarına aşırı derecede maruz kalmak cilde zarar verebiliyor. Hatta cilt kanserine dahi yol açabiliyor. Bu nedenle her gün güneş koruyucu kullanmak bir hayli önemli. Böylece güneş lekelerinin oluşmasını önleyebilir ve cildini koruyabilirsin.

Cildimizde bu lekelerin ortaya çıkmasında en belirleyici faktörün tamamen hormonal olduğunu söyleyebiliriz. Bu durum ise melazmaya yol açabiliyor. Cilt lekelerine sebep olan diğer bir belirleyici faktör olarak sıcaklık etkeninden bahsedebiliriz. Güneşin güçlü olduğu ve nemin fazla olduğu zamanlarda cilt daha fazla kuruyor. Bu nedenle yüz bölgesinde ve güneşe en çok maruz kalan bölgelerde lekeler ortaya çıkabiliyor. Öte yandan yetersiz beslenme durumu da belirli besinlerin eksikliğinden dolayı yüzde izlere yol açabiliyor. Ayrıca sigara tüketimi, stres, uykusuzluk ve hava kirliliği de cildin yaşlanmasını doğrudan etkiliyor. Fakat yüzdeki lekelerin ana nedeni olarak kabul edilmiyor.

 

Ciltte Lekeler Nasıl Önlenir?

Ciltte lekeler nasıl önlenir?

UV ışınları ve hava kirliliği gibi kontrol edemediğimiz dış faktörler olsa da cilt lekelerinden kurtulmak için düzenli olarak cilt bakımı yapmak gerekiyor. Bu aşamada ilk olarak cilt tipini tanımalısın. Cildin yağlı mı yoksa kuru mu? Doğru cilt bakımı yapmak ve cilt tipine uygun ürünlerle cildini temizlemek cilt lekelerini hafifletmeye yardımcı oluyor. Günlük cilt bakımını hem geceleri hem de gündüzleri yapmalısın. Cildini önce derinlemesine temizlemeli ve daha sonra nemlendirmelisin.

Haftada bir veya iki kere peeling yapmak ciltteki ölü derilerin atılmasına ve cildin yenilenmesine de yardımcı oluyor. Cilt bakımındaki en önemli adımı da es geçmeyelim. En önemlisi sivilcelerini ve siyah noktalarını asla sıkmamalısın. Sivilceleri sıkmak ve patlatmak ciltte kalıcı lekelere yol açabiliyor. Bunun yanı sıra güneş lekelerinden korunmak için yılın her dönemi, özellikle de yaz aylarında mutlaka güneş kremi kullanmalı ve cildini bol bol nemlendirmelisin. Yaz aylarında her cilt tipinin SPF 50+ güneş kremi kullanmasını öneriyoruz.

Editörden: Cilt Lekeleri için En İyi Bakım Rutini!

loreal paris bright reveal

Ergenlik döneminin ardından hepimiz kırmızı renkli sivilce ve akne izleri ya da kahverengi cilt lekeleriyle baş başa kalıyoruz. Geçmeyen cilt lekeleri için formül ise düzenli ve doğru bir cilt bakımı rutininden geçiyor. Bu sıralar “Sonunda kahverengi lekelerden kurtuldum!” diyebileceğimiz yeni bir cilt bakım formülü keşfettik. L'Oréal Paris Bright Reveal serisi, koyu leke görünümünü hafifletmeye ve düzenli kullanımda yeni leke oluşumunu önlemeye yardımcı oluyor. Peki, bu leke karşıtı cilt bakım ürünleri nasıl uygulanıyor? Hadi, anlatalım:

  • Öncelikle L'Oréal Paris Bright Reveal Spot Fading Serum İçerikli Temizleme Jeli’yle cildini 60 saniye boyunca yıkamalısın. Bu temizleme jelini sabah ve akşam cildine masaj yaparak uygulayabilirsin.
  • Ardından bir gün arayla L'Oréal Paris Bright Reveal Yenileyici Peeling Serum kullanmalısın. Bu serum içindeki AHA, BHA, PHA ve niasinamid sayesinde cildi kirden arındırmaya ve koyu leke görünümünü azaltmaya yardımcı oluyor.
  • L'Oréal Paris Bright Reveal Koyu Leke Karşıtı Serum’u temizlediğin cildine sabah ve akşam 3 ila 4 damla olacak şekilde uygulayabilirsin. Bu leke serumu içeriğindeki yüzde 7,5 niasinamid sayesinde koyu leke görünümünü hafifletiyor.
  • L'Oréal Paris Bright Reveal Koyu Leke Karşıtı Nemlendirici Krem’le cildini nemlendirmeyi de unutmamalısın.
  • Son olarak yalnızca sabah rutinlerinde L'Oréal Paris Bright Reveal Koyu Leke Karşıtı Fluid Yüz Güneş Kremi’ni de uygulamalısın.

 

Yüzündeki cilt lekelerinin çeşitlerini ve sebeplerini öğrendiğine göre kendin için en uygun cilt bakım rutinini oluşturmayı unutmamalısın. Bize kalırsa; güneş, sivilce ve akneden kalan koyu cilt lekeleri için L'Oréal Paris Bright Reveal serisini rutinine eklemek için daha fazla bekleme!

hemen üye ol. herkesicinguzellik.com
Hemen üye ol!

Sana özel içerik ve ipuçlarını görebilmek için hemen üye ol!

Daha Kişisel Bir Güzellik Deneyimi İster misin?

Hangi konular ilgini çeker?
Cilt
Bakımı
Doğal İçerikler
ve Asitler
Saç
Bakımı
Makyaj
İpuçları
Parfüm
Astroloji

Güzellik Kulübüne Katıl!