Tartarik Asit Nedir? Cilde Faydaları Nelerdir?

Tartarik Asit Nedir? Cilde Faydaları Nelerdir?

Tartarik asit nedir ve cilde faydaları nelerdir, adım adım anlatıyoruz!

Tartarik asit, dünya çapında cilt bakımında kullanılan oldukça faydalı bir asit. Kimyasal peelinglerde de kullanılan bu asit türü, ciltte aydınlatıcı ve pürüzsüzleştirici bir etkiye sahip. AHA'lar (alfa hidroksi asitler) ve BHA'lar (beta hidroksi asitler) arasında yeni asit türleri denemeyi seviyor ve cilt bakımında sana uygun içerikleri araştırıyorsan tartarik asidin faydalarını mutlaka öğrenmelisin. 

Tartarik asit nedir?

Tartarik asit nedir?

Tartarik Asit, birçok bitkide ve meyvede, ancak en çok demirhindi ve üzümde bulunan doğal olarak oluşan bir dikarboksilik asittir. Tartarik asit Nijerya'dan Meksika'ya kadar birçok ülke mutfağında kullanılan bir içeriktir. Yemeklere keskin bir tat katan tartarik asit bağışıklığı güçlendiriyor ve sindirime yardımcı oluyor. Aslında farkında olmadan gün içinde tartarik asit tüketiyor olabilirsin. Fakat tartarik asidin cilde faydalarını görmek için tartarik asit serumları, peelingleri ve kremleri kullanman gerekiyor. Gördüğün gibi tartarik asit kullanım alanları değişkenlik gösterebiliyor! 

Tartarik asit, AHA olarak da bilinen alfa-hidroksi asitler sınıfına aittir. Alfa hidroksi asitler, hem meyve hem de sebzelerde bulunan doğal olarak oluşan maddelerdir ve genellikle güçlü antioksidan özelliklere sahiptir. Bunun yanında alfa hidroksi asitler, ölü deri hücrelerini cildimizin yüzeyinden temizlemek ve peeling yapmak için cilt bakım ürünlerinde sıklıkla kullanılır. 

Tartarik asidin faydaları

1- Hassas peeling yapar

1- Hassas peeling yapar

Tartarik asit, alfa hidroksi asit ailesine aittir ve nazik yapıları sayesinde büyük hayranı olduğumuz glikolik ve laktik asitleri de bünyesinde barındırdır. AHA'lar cildimizin en üst katmanındaki ölü deri hücrelerini nazikçe temizler, bu nedenle diğer peeling asitlerinden daha az tahriş edici oldukları bilinir. 

Cilt dokusunu yumuşatmak ve yüzdeki matlığı aydınlatmak istiyorsan yüksek konsantrasyon tartarik asit serumlarını kullanabilirsin. Tartarik asit, diğer AHA'lar gibi hemen hemen tüm cilt tipleri için uygundur. Hassas ciltler, kuru, karma, yağlı ciltler tartarik asidin faydasını görebilirler. 

2- Cildi nemlendirir

2- Cildi nemlendirir

Tartarik asidin en çok sevilen özelliklerinden biri cildi yoğun bir şekilde nemlendirmesi. Özellikle kuruyan ve sertleşen cilt tabakasını yumuşatmayı başaran bu asit türü, cildi daha aydınlık gösteriyor. 

Ciltteki nem dokusunu bağlamaya yardımcı olan tartarik asit, kullanılan diğer cilt bakım ürünlerinin de emilimini kolaylaştırıyor. Cildin sık sık kuruyorsa veya kuru bir iklimde yaşıyorsan tartarik asit faydalarından yararlanmalısın. 

3- Zengin antioksidan etkisi gösterir

3- Zengin antioksidan etkisi gösterir

Tartarik asit, antioksidan bakımından zengin meyvelerden elde edildiği için cildimiz için harika bir antioksidan kaynağıdır. Antioksidanlar, cildimizi serbest radikallerin, UV ışınları, kirlilik gibi çevresel faktörlerin neden olduğu hasarlardan korumaya yardımcı olur. Antioksidanlar, serbest radikallerin neden olduğu yaşlanma belirtilerini önlemeye ve azaltmaya yardımcı oluyorlar. Kısaca, tartarik asit içeren ürünler kullanmak bizi ince kırışıklardan ve cilt sarkmasından koruyabilir! 

4- Cilt pH seviyesini korur

4- Cilt pH seviyesini korur

Kullandığın cilt bakım ürünlerinin içerik listesine bakarsan formüllerinde tartarik asit olduğunu görebilirsin. Çünkü tartarik asit, cilt tahrişini en aza indirmeyi amaçlar ve pH oranını sabit tutmaya yardımcı olur. Bu nedenle cilt bakım ürünlerinde sık sık tartarik asit faydalarına yer verilir. Cilt pH'ı bozabilecek diğer asitlerin aksine, tartarik asit cildin genel pH'ını düzenlemek için diğer asitleri stabilize etmeye yardımcı oluyor. Bu özellik de onu diğer AHA türlerinden daha popüler bir hale getiriyor. 

'Tartarik asit ne işe yarar?'sorusunun cevabını artık öğrendin! Şimdi tartarik asit içeren ürünler kullanarak cildine iyilik yapmaya başlayabilirsin.

Üye Ol
Hemen üye ol!

Sana özel içerik ve ipuçlarını görebilmek için hemen üye ol!

Daha kişisel bir deneyim ister misin?