Hiperpigmentasyon nedir, neden olur?

Hiperpigmentasyon nedir, neden olur?

Hiperpigmentasyon nedir? Ciltte pigment bozukluğunun ne anlama geldiğini anlatıyoruz. Cildindeki lekeler hiperpigmentasyon olabilir. Peki, hiperpigmentasyon olan kişilere ne öneriliyor?

Ciltte pigment bozukluğu yani hiperpigmentasyon cildin kusursuzluğuna gölge düşürüyor. Herkes gibi pürüzsüz, lekesiz ve tek renk cilt isteyenler için hiperpigmentasyon sorunu başlı başına cilt problemi olabiliyor. Peki, hangi tür lekeler için hiperpigmentasyon denilebilir? Hiperpigmentasyon nedir ve neden olur? Bize en çok sorulan cilt lekeleri ve hiperpigmentasyon dosyasını açıyoruz. Cilt lekelerine çözüm bulmak ve hiperpigmentasyon cilt problemini iyileştirmek için yazının devamındaki önerilere göz atmalısın. 

Hiperpigmentasyon nedir?

Hiperpigmentasyon nedir?

Hiperpigmentasyon, cildimizdeki fazla pigmentleri tanımlamak için kullanılıyor. 'Hiper' fazla, 'pigmentasyon' ise pigment birikimi ve leke anlamına geliyor. Hiperpigmentasyon, cildimize renk veren melanin adı verilen renk pigmentinin fazla üretimi ve deri altında melanin toplanmasıyla oluşan koyu leke görünümüne verilen isimdir.

Cildimizdeki koyu lekeler, koyu halkalar, akne izi, güneş lekesi, yaşlılık lekesi gibi izler hiperpigmentasyon çeşitleridir. Ciltteki lekeler genellikle cildin donuk ve yamalı görünmesine yol açar. Makyajın üzerinden bile belli olan cilt lekeleri, yüzün kusursuz görünmesine engel olur. Hiperpigmentasyon genellikle geniş gözenekler, sivilceli cilt, pürüzlü yüzde meydana gelmeye meyilli. Doğru cilt bakımı yaparak hiperpigmentasyon kontrol altına alınabilir. 

Hiperpigmentasyon neden olur?

Hiperpigmentasyon neden olur?

Ciltteki hiperpigmentasyon, vücuttaki melanin artışından dolayı meydana geliyor. Hamilelik ve Addison hastalığı gibi durumlarda melanin daha fazla üretildiği için ciltte hiperpigmentasyon olma ihtimali daha fazla olabiliyor. Korumasız bir şekilde güneşte kalmak da ciltte leke oluşmasına yani hiperpigmentasyonun en önemli nedenlerinden biri. Güneş ışığına fazla maruz kalmak ciltteki hiperpigmente olan bölgelerin daha da koyulaşmasına yol açar. 

Çevresel faktörlerin dışında bazı antibiyotiklerin ve ilaçların kullanımı da vücutta melaninin daha fazla üretilmesine neden olabilir. Hiperpigmentasyon sağlığımız için riskli bir durum değil fakat estetik açıdan cildimize gölge düşürebilir. 

Hiperpigmentasyon kimlerde görülür?

Hiperpigmentasyon kimlerde görülür?

Hiperpigmentasyon açısından en riskli gruplar açık tenliler oluyor. Hamilelik döneminde hamilelik maskesi veya güzellik lekesi adı verilen cilt lekelerinin sebebi de melanin oranının artması ve pigment bozukluğudur. Hamilelik lekeleri genellikle yüzde meydana gelir ve keskin kenarlı olur. Malezma en çok doğum kontrol hapı kullanımında ve hamilelik dönemlerinden karşımıza çıkıyor. 

Hiperpigmentasyonun en çok görüldüğü bir diğer grup ise yaşlılardır. Yaşlılık lekeleri ellerde, bacaklarda ve boyunda minik siyah lekeler olarak meydana gelir. Yaşlılık lekeleri, kişinin güneşe aşırı maruz kalması ve dolayısıyla melanin birikmesinden meydana gelir. Yaşlılık lekeleri çoğunlukla 40'lı yaşlardan itibaren ortaya çıkmaya başlar. Genellikle açık tenlilerde daha fazladır. 

Hiperpigmente olan ciltler için öneriler

Cilt lekelerin için güneş kremi kullan

Cilt lekelerin için güneş kremi kullan

Cildinde lekeler varsa fazla güneş ışığına maruz kalmak cildindeki lekelerin koyulaşmasına neden olacak. Hiperpigmente olan bölgelerin koyulaşmasını önlemek ve yeni leke oluşmasına engel olmak için dışarı çıkarken mutlaka cildinin 50 SPF güneş kremleri ile koruma altına almalısın. 

Lekeli ciltler için önerdiğimiz güneş kremi, SkinCeuticals Advanced Brightening UV Defense SPF 50, hem cildini güneşten koruyor hem de cilt tonundaki eşitsizliği dengeliyor. Güneş kreminin formülündeki traneksamik asit, niasinamid ve mika cildindeki lekelerin koyulaşmasına engel oluyor ve cilt renginin eşitlenmesini sağlıyor. Yani hem cildinde geniş spektrumlu UVA&UVB koruması elde edebilir hem de cilt lekelerine bakım yapabilirsin. Koyu lekeleri olanlar, dışarı çıkmadan 30 dakika önce SkinCeuticals güneş kremini uygulamalı ve yoğun güneşte mutlaka 2-3 saatte bir güneş kremini yenilemelisin. 

Leke karşıtı bakım serumu kullan

Leke karşıtı bakım serumu kullan

İnatçı lekelerinden kurtulmak ve cildinin daha aydınlık görünmesi için sana harika bir leke serumu önerimiz olacak. SkinCeuticals Discoloration Defense Serum cilt tonu eşitsizliği için birebir! Cilt problemlerinden sonra oluşan lekeleri iyileştirmek ve cildindeki leke görünümünü azaltmak için düzenli olarak leke bakım serumu kullanmalısın. 

Discoloration Defense Serum'un içeriğindeki Traneksamik asit, niasinamid ve HEPES sayesinde iki hafta içinde daha az leke ve daha aydınlık cilde sahip olabilirsin. Leke serumu kullanmak çok pratik. Günde iki kere, sabah ve akşam olmak üzere 3-5 damla leke serumunu cildine uygula. Gündüzleri serum uyguladıktan sonra dışarı çıkıyorsan mutlaka cildine SPF 50 koruması olan güneş kremi uygula. Düzenli olarak leke serumu kullananların %71'inde cilt problemleri sonrasında kalan leke izlerinde gözle görülür bir iyileşme oluşmuş. Şimdi lekesiz cilde sahip olma sırası sende!

hemen üye ol. herkesicinguzellik.com
Hemen üye ol!

Sana özel içerik ve ipuçlarını görebilmek için hemen üye ol!

Daha Kişisel Bir Güzellik Deneyimi İster misin?

Hangi konular ilgini çeker?
Cilt
Bakımı
Doğal İçerikler
ve Asitler
Saç
Bakımı
Makyaj
İpuçları
Parfüm
Astroloji

Güzellik Kulübüne Katıl!