Cilt Kuruluğu Kırışıklık ve Sıkılık Kaybına Neden Olur mu?

Cilt Kuruluğu Kırışıklık ve Sıkılık Kaybına Neden Olur mu?

hemen üye ol. herkesicinguzellik.com
Hemen üye ol!

Sana özel içerik ve ipuçlarını görebilmek için hemen üye ol!

Üye Ol

Kuru cilt tipine sahipsen cildinin erkenden yaşlanması ve elastikiyet kaybına uğraması seni fazlasıyla endişelendiriyor olabilir. Peki, cilt kuruluğu kırışıklık yapar mı? Bu sorunun doğru yanıtı için okumaya devam et!

Kuru cilt endişeleri denince aklına ilk ne geliyor? Erkenden ortaya çıkan kırışıklar, değil mi? Kuru cildin varsa etrafındakilerden “Cildin çok hızlı kırışacak.” gibi mesajlar alman çok doğal. Çünkü yaygın olarak kuru cilt çok hızlı kırışır gibi bir düşünce bulunuyor. Peki, bu ne kadar doğru? Kuru cilt kırışıklığa ve sıkılık kaybına neden olur mu? Cildin erken kırışması ve sıkılık kaybının nedenlerini araştırdık. Kuru cilde sahipsen veya kuru ciltle ilgili çok bilgili olduğunu düşünüyorsan bu yazımızı mutlaka okumalısın!

 

Kuru Cilt Erken Kırışır mı?

Kuru cilt erken kırışır mı?

Hayır, kuru cilt erken kırışıklık sebebi değil. Cildin çok kuru olması bazı cilt sorunlarını beraberinde getirdiği için ciltte oluşan erken kırışık görünümleri için de cildin kuru olmasını suçlayabiliyoruz. Kuru cilt doğal olarak daha nemsiz olduğu için sıkılık kaybı, kırışıklık ve sarkma endişeleri de beraberinde geliyor. Fakat ciltte oluşan erken kırışıklık görünümlerinin sebebi esasında cilt kuruluğu değil. Nasıl mı?

Cilt kuru olduğunda yüzdeki kırışıklık görünümleri daha belirgin bir hale geliyor. Kuru ve sertleşen cilt tabakası, kırışıklık oluşumlarına ve sıkılık kaybına daha uygun bir ortam yaratıyor. Böylece yaşlılık etkileri kuru cilt tipinde daha belirgin oluyor. Yağlı cilt dokusunda ise kırışıklık görünümleri kuru cilt tipindeki kadar belli olmayabiliyor. Aynı zamanda nemli olan ciltte sarkma da normalden çok daha geç ortaya çıkabiliyor.

Editörün Notu: Kısaca cilt kuruluğu aslında cildin daha hızlı kırışmasına yol açmıyor. Yalnızca ciltte var olan kırışıklık görünümlerinin daha belirgin hale gelmesine sebep olabiliyor. Bu nedenle cildinin ne kadar nemli kalmasını sağlarsan aslında o kadar pürüzsüz ve sıkı bir cilt görünümüne de sahip olursun.

 

Ciltte Kırışıklık Neden Oluşur?

Ciltte Kırışıklık Neden Oluşur?

Cilt neden kırışır sorusunun kişisel ve çevresel faktörler olmak üzere birçok yanıtı bulunuyor. Özellikle yaşın ilerlemesi kırışıklığın sebepleri arasında ilk sırada geliyor. Yaşlanmayla birlikte cildin altındaki yağ dokusunun azalması, kolajen ve elastin üretiminin yavaşlaması doğal olarak yüz kırışıklığına sebebiyet veriyor.

Bununla birlikte sağlıksız beslenme, sigara ve alkol tüketimi, hormonal düzensizlikler ve stres gibi faktörler de özellikle genç yaşta kırışıklık neden olur sorusunun cevapları arasında yer alıyor. Aynı zamanda cildi düzenli olarak nemlendirmemek de cilt kırışıklığının nedenlerinden biri. Cilt ideal nem seviyesine sahip olmadığında kuruyor ve mimik çizgileri doğal olarak cilde yerleşmeye başlıyor. Ciltte kırışıklık neden olur sorusunun yanıtlarını daha detaylı irdelemek için aşağıya göz atabilirsin.

UV Işınlarına Aşırı Maruz Kalmak

Eminiz, aramızdan bazı okuyucularımız yaz aylarında bronzlaşmanın cildinin daha kusursuz görünmesine yardımcı olduğunu düşünüyor. Fakat altını çizerek söylemeliyiz ki, UV ışınlarına karşı bu kadar pozitif olmamalısın. Çünkü cildindeki kırışıklarının bir numaralı sebebi aslında UV ışınları. Güneşe korumasız bir şekilde maruz kalmak cildin yaşlanmasına, lekelenmesine ve kurumasına yol açıyor. Yani güneş hasarı ciltte kalıcı yaşlılık etkilerine sebep olarak geri dönüşü neredeyse imkansız cilt kusurları yaratıyor.

UVA ve UVB ışınları, deride kırışıklık ve leke oluşumunu ciltteki kolajeni parçalayarak yapıyor. Bu nedenle yaz-kış demeden mutlaka her gün SPF 50 + ve en uzun UVA/UVB ışınlarına karşı bile yüksek koruma özelliği sunan bir güneş kremi kullanmalısın. Güneş kremini 2-3 saatte bir yenileyerek cildini güneşten korumaya devam etmen gerek.

 

Hava Kirliliği

Hava kirliliği

Hava kirliliği yaşlılık belirtilerine sebep olan en yaygın sebeplerden biri. Özellikle şehir hayatında yaşayanlar kirli havaya, fabrika bacalarından çıkan dumanlara ve araçların yarattığı kimyasallara sık sık maruz kalıyor. Şehirlerdeki hava kirliliğinin ciltteki gözeneklerin tıkanmasına ve kolajen azalmasına neden olduğu görülüyor.

Hava kirliliğinin cildinde yarattığı etkiyi azaltmak için mutlaka antioksidan serumlar kullanmalısın. Cilt tipine ve ihtiyacına uygun olan antioksidan serumlar, gözeneklerinin temizlenmesine ve cildindeki toksinlerin atılmasına yardımcı olacak. Aynı zamanda cildin daha aydınlık ve parlak görünecek. Mutlaka denemelisin.

 

Genetik Yaşlanma Faktörü

Genetik yaşlanma faktörü

Yaşlanmak hayatımızın bir parçası. Yaş aldıkça cildimizdeki nem miktarı doğal olarak azalıyor ve cildimiz daha az kolajen ve elastin üretiyor. Bu iki faktör cildin sıkılığının azalmasına, kırışıkların meydana çıkmasına ve cildin sarkmasına yol açıyor.

Kadınlar için yaşlılık belirtilerinin en önemli aşamalarından biri de menopoz dönemi. Menopoz döneminde östrojen hormonunun azalmasıyla birlikte ciltte kırışıklar daha belirgin bir hale geliyor. Yaş almanın önüne geçemeyiz fakat yaşlılık belirtilerinin olabildiğince yavaş ortaya çıkması için en iyi cilt bakım ürünlerini kullanmaya özen göstermelisin. Yaşlılık karşıtı bakım kremleri sayesinde cildindeki kırışıklık görünümlerini kontrol altına alabilir ve cildinin her daim ışıl ışıl görünmesini sağlayabilirsin.

 

Cilt Kuruluğu Hangi Vitamin Eksikliğinden Olur?

Cilt Kuruluğu Hangi Vitamin Eksikliğinden Olur?

Vücutta A, C, D, E ve B vitaminleriyle çinko mineralinin eksikliği, cildin kurumasına ve pul pul dökülmesine yol açıyor. Peki, bu vitaminlerin cilt üzerindeki etkileri neler? Hemen açıklayalım!

  • A vitamini: A vitamini cilt hücrelerinin onarımı ve yenilenmesi açısından büyük önem taşıyor. Bu önemli vitaminin eksikliği durumunda ciltte ölü yüzey hücreleri birikerek kuruluk, egzama ve iltihaplanma gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor.
  • B vitaminleri: B grubu vitaminleri cildin ihtiyaç duyduğu protein, karbonhidrat ve yağları vücudun sentezlemesine yardımcı oluyor. Özellikle B6 ve B12 vitaminleri cildin nemini koruyan temel maddeleri oluşturuyor. B vitaminlerinin eksikliğinde cilt kuruluğu ve erken yaşlanma belirtileri hızlı bir şekilde ortaya çıkıyor.
  • C vitamini: Önemli bir antioksidan olan C vitamini, cildin kolajen üretimi için son derece gerekli. Çünkü C vitamini eksikliği cildin su kaybını artırarak kurumasına yol açıyor. Erken yaşlanma belirtilerinin önüne geçmek için de C vitamini olmazsa olmaz bir vitamin görülüyor.
  • D vitamini: D vitamini derinin epidermis tabakasında bulunuyor. D vitaminin eksikliği durumunda ise cilt hızlı bir şekilde kurumaya başlıyor. Ayrıca cilt bariyerini koruma ve güçlendirme görevini de D vitamini üstleniyor.
  • E vitamini: E vitamini ciltteki lipitlerin temelini oluşturuyor ve cildin ideal nemini korumayı sağlıyor. Dolayısıyla erken yaşlanma belirtilerinin azalmasında da etkin rol oynuyor. 
  • Çinko: Çinko eksikliği cilt kuruluğuyla birlikte egzama ve sedef hastalığı gibi hastalıklara da yol açabiliyor. Cildin ideal görünümünü ve yapısını korumak için diğer tüm vitaminler gibi çinko eksikliğini de mutlaka gidermek gerekiyor.

Editörün Önerisi: Cilt kuruluğunu azaltmak ve yaşlanma belirtilerinin önüne geçmek için cildini düzenli olarak nemlendirmelisin. Bunun için L'Oréal Paris Revitalift Filler Yoğun Dolgunlaştırıcı Yaşlanma Karşıtı Krem’i kullanabilirsin. Formülündeki hyaluronik asitle cilde yoğun nem desteği sunan bu krem, ciltteki mevcut kırışıklıkları doldurmaya ve sıkı bir cilt görünümü yaratmaya yardımcı oluyor. Mutlaka denemelisin!

Cilt neden yaşlanır ve kuru cilt için hangi vitamin değerlerine bakılmalıdır gibi soruların cevaplarını öğrendin. Öyleyse kendine ve cildine iyi bakmayı asla ihmal etme!

Üye Ol
Hemen üye ol!

Sana özel içerik ve ipuçlarını görebilmek için hemen üye ol!

Daha kişisel bir deneyim ister misin?