Egzama Belirtileri ile Mücadele: Rahatlama ve İyileşme Rehberi

Egzama Belirtileri ile Mücadele: Rahatlama ve İyileşme Rehberi

İçindekiler

Cildinde döküntü mü var? Egzama mı, alerji mi, başka bir şey mi? Tüm merak ettiklerine buradan ulaşabilirsin.

Egzamayla mücadele ediyorsan, sen de bu sorundan muzdarip olan herkes gibi egzamaya ne iyi gelir sorusunun peşine düşmüş olabilirsin. Herkes için Güzellik editörleri olarak egzama hakkında merak ettiğin tüm soruları bu yazıda yanıtladık!

Egzama, bir diğer adıyla atopik dermatit, hemen herkesin başına gelebilecek önemli bir cilt problemi. Cildinde döküntü ya da kızarıklık gördüğün anda paniğe kapılmadan bunun nedenini araştırmalısın. Egzamanın akla ilk gelen sebeplerinden biri çoğunlukla kuruluk oluyor. Özellikle kuru ve hassas cilde sahip olan kişilerde deride pullanma ve döküntü yaygın olarak görülebiliyor. Peki, egzamayla nasıl başa çıkabilirsin? Egzama neden olur? Aklına gelen bütün soruların yanıtlarını öğrenmek için okumaya devam et!

Egzama Nedir, Nedenleri, Belirtileri Nelerdir?

Egzamaya çözüm bulabilmek için öncelikle bu rahatsızlığın tam olarak ne olduğunu, belirtilerini ve nedenlerini iyi bir şekilde öğrenmek gerekiyor. Aksi takdirde yanlış tedavi ve uygulamalarla egzamanın daha da ilerlemesine neden olabilirsin. Ayrıca vücutta kaşıntı, deri döküntüsü, kızarıklık ve şişlik gibi problemlerle karşılaştığında vakit kaybetmeden dermatoloğa danışman çok faydalı olacaktır. Öncesinde egzama hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için aşağıda derlediğimiz bilgilere göz atabilirsin.

Egzama Nedir?

Egzama, bir diğer adıyla atopik dermatit, kalıtsal ve genetik bileşenlerden büyük ölçüde etkilenen inflamatuar bir cilt rahatsızlığı. Her yaşta görülebilen egzama, kronik ya da dönemsel olarak ortaya çıkabiliyor. Egzama genel olarak yetişkinlerde görüldüğü gibi, aslında bebekleri de sıkça etkileyen son derece önemli bir cilt rahatsızlığı. Özellikle kulak egzaması, bebeklerde en sık görülen egzama çeşitleri arasında yer alıyor. Ancak yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde de egzama belirtileri doğru tedaviyle hafifletilebiliyor.

Egzama Görüntüsü Nasıl Olur?

Atopik yani egzamalı cilt, yağsız bir cilt demektir. Egzamalı ciltte çoğunlukla deri döküntüsü, kuruluk, kızarıklık, kaşıntı ve kabarcıklar görülüyor. Ciddi bir hastalık olmamasına rağmen hem kaşıntı hissi hem de görüntü olarak kişiyi rahatsız edebiliyor. Egzama neden olur ve nasıl geçer sorusu ise bu konuda en sık soruların başında geliyor. Bu soruların yanıtları için aşağıdaki başlıklara göz atabilirsin.

Egzama Neden Olur?

Saç derisinde egzama, kulak egzaması ya da ayak egzamasının farklı sebepleri olabiliyor. Ancak egzamanın sebeplerini genel olarak şu şekilde listeleyebiliriz:

  • Genetik faktörler: Egzama kalıtımsal bir rahatsızlık. Bu sebeple egzamanın ailesinde egzama geçmişi olan kişilerde görülme olasılığı daha fazla oluyor.
  • Yüksek ateşli hastalıklar: Ateşli hastalıklar egzamayı tetikleyebiliyor. Özellikle çocuklarda ateşli hastalıklar sonrasında egzama belirtileri sık sık gözlemlenebiliyor.
  • Besin alerjisi: Vücudun bazı besinlere alerjisi varsa, egzama belirtileri baş gösterebiliyor.
  • Kimyasallar: Bazı sabunlar, temizlik ve hijyen amaçlı kullanılan deterjanlar, bulaşık deterjanları egzama riskini artırabiliyor.
  • Cildin enfeksiyon kapması: Cilt enfeksiyon kaptığında da egzama riski altına giriyor. Herpes virüsü gibi enfeksiyonlarda görülen kaşıntı ve kızarıklık gibi belirtiler, beraberinde egzamayı da getirebiliyor.

Egzama Belirtileri Nelerdir?

Egzamanın ciltte aşırı kuruluk, pul pul dökülme, kaşıntı, kızarıklık ve cildin kuruluktan çatlaması gibi bir dizi önemli belirtisi mevcut. Ancak hepsinden çok dikkat çeken semptom genellikle kaşıntı oluyor. Ayrıca egzama belirtileri yaşa bağlı olarak değişebiliyor. Bebeklerde yanaklarda, karında, kol ve bacak yüzeyinde, çocuklarda da kol ve bacakların kıvrımlarında kendini gösterebiliyor. 

Yetişkinlerde ise genellikle ellerde, bacaklarda ve ayaklarda ortaya çıkarken, tüm vücudun etkilendiği şiddetli atopik dermatit de görülebiliyor. Genellikle de bu kişiler, çocuklukta ve bebeklikte egzama geçmişi olan kişiler oluyor. Egzama belirtilerini genel olarak listelemek gerekirse şu şekilde sıralamak mümkün:

  • Ciltte kuru bölgeler görülür.
  • Kabarcıklarla başlar, devamında pul pul dökülmeler oluşur.
  • Yoğun kaşıntı hissi mevcuttur.
  • Ciltte pul pul dökülme, kabartılar ve döküntü meydana gelir.
  • Belirtilere zaman zaman iltihap eşlik edebilir.
  • Saç derisinde kepeklenme görülebilir.
  • Ciltte yanma hissi olabilir.
  • Yukarıdaki belirtiler perioral dermatit gibi ağız çevresinde veya farklı bölgelerde kırmızı leke, kabarcık ve döküntü problemine neden olabilir.

Egzama Hakkında Sık Sorulan Sorular

Arkadaş ya da aile ortamlarında yapılan egzama hakkında yorumlar, bu cilt rahatsızlığıyla ilgili pek çok yeni soruyu da beraberinde getiriyor. Sen de cildinde yaşadığın bu önemli sorun hakkında çeşitli kafa karışıklıkları yaşıyorsan, aşağıdaki sık sorulan sorulara göz atabilir ve egzama hakkında doğru bilgilere ulaşabilirsin. Merak etme, egzama tedavisi yolunda her sorunun doğru bir yanıtı mevcut!

1. Egzama Zamanla Geçer mi?

Egzamanın seviyesine bağlı olarak, bu cilt hastalığı birkaç aydan birkaç yıla kadar sürebiliyor. Erişkinlikte yaşanan egzama, bazı durumlarda hayat boyu devam edebiliyor. Ancak ortadan kaybolacağı dönemi tahmin etmek ve öngörmek maalesef imkansız diyebiliriz. Cildindeki egzamanın durumuna bağlı olarak bu konuda hekiminden daha net bir yanıt alabilirsin.

2. Egzama Bulaşıcı mıdır?

Egzama bulaşıcı olmayan genetik bir cilt rahatsızlığı. Kalıtımsal olduğu için de bulaşıcı değil. Ancak ayak egzaması gibi cilt rahatsızlıklarında genel kişisel hijyen bakımından bu konuya ayrıca dikkat etmelisin. Egzamanın bulaşıcılığı olmasa da kimsenin çorabını, terliğini ya da ayakkabısını giymemeye mutlaka özen göstermelisin.

3. Banyodan Sonra Saç Kurutma Makinesi Kullanmak Egzamayı Etkiler mi?

Egzamalı kişiler için bu hiç tavsiye edilmiyor. Çünkü kurutma makinesinin ısısı ciltteki kuruluğu artırarak cildi koruyan lipid tabakasını tahrip edebilir ve cilde zarar verebilir. Bu nedenle banyo sonrasında cildindeki nemi mutlaka yumuşak bir havluyla, nazikçe almalısın. Ardından da doktorunun veya dermatoloğunun tavsiye ettiği egzama kremini uygulamalısın.

4. Egzama Çocuklarda Belirli Bir Süre Sonra Kaybolur mu?

Evet, atopik egzaması olan çocukların çoğunda beş ya da altı yaşında iyileşme görülebiliyor. Ancak egzama problemi için elbette çocuğunun büyümesini beklemeden mutlaka doktora götürmelisin.

5. Egzamayı Kaşımamak mı Gerekir?

Cildin çok kuru olması, cilt bariyerinin zarar gördüğü anlamına geliyor. Egzamayı kaşımak ise cildin daha fazla zarar görmesine ve tahrişe neden olabiliyor. Alerjenlerin cilde girmesini ve cildin zarar görmesini engellemek için egzamayı mümkün olduğunca kaşımamak gerekiyor.Bunun için cildini yatıştıracak ve kaşınma hissinin azalmasını sağlayacak, egzamalı ciltler için özel olarak formüle edilmiş kremleri kullanabilirsin. 

Kaşıntı ne kadar artarsa, cilt bariyeri de o kadar kırılgan oluyor. Bu durumda alerjenler ve tahriş edici maddeler cilde nüfuz ediyor ve daha fazla kaşınma isteği doğuyor. Yine de sabretmeli ve egzamanı kaşıyarak daha da kötü hale getirmemelisin.

6. Egzama Stresten mi Olur?

Egzamanın sebebini tam olarak açıklamak mümkün değil. Bununla birlikte pek çok uzman duyguların, travmaların ve stresin egzama ataklarının sıklığını veya ciddiyetini artırabileceğini ifade ediyor. Ancak egzama doğası gereği kalıtsal, yani genetik bir rahatsızlık. Yani stres egzamayı tek başına ortaya çıkarmasa bile ciddi ölçüde tetikleyebilir.

7. Hangi Yiyecekler Egzamayı Artırır?

Yiyeceklerin egzama üzerindeki etkileri kesin olarak kanıtlanmış değil. Alerjik reaksiyona sebep olabilen yiyeceklerde egzama belirtilerinin arttığı gözlemlenebiliyor. Öyle ki bazı egzamalı kişiler, süt ve et ürünleri tükettiklerinde şikayetlerinin arttığını söylüyor. Egzama ile yiyecekler arasındaki ilişkiyi takip etmek için günlük olarak yenen yemeklerle şikayetlerin sıklığı takip edilebilir.

Ayrıca zaman zaman egzamayla karıştırılan kurdeşen de sıklıkla besin alerjileri sebebiyle ortaya çıkıyor. Kurdeşen nedir dersen hemen açıklayalım: Kurdeşen, diğer adıyla ürtiker, ciltte aniden ortaya çıkan ve ortası soluk kırmızı döküntülere neden olan bir cilt rahatsızlığı. Bu rahatsızlık kimi zaman egzamayla benzerlik gösterebilse de aslında ondan tamamen farklı. Cildinde kurdeşenden şüpheleniyorsan, egzama belirtilerinde olduğu gibi hemen mutlaka doktora görünmelisin.

8. Egzama Çoğalır mı?

Egzamalı ciltler için öneriler uygulanmadığında, cilt bakımına özen gösterilmediğinde, dermatoloğun önerdiği tedavi takip edilmediğinde, kısacası egzamayı azaltmak için yapılması gerekenlere uyulmadığında egzama şikayetleri artabilir.

9. Egzama Vitamin Eksikliğinden mi Olur?

Egzama kalıtsal ve bazı çevresel faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan bir cilt rahatsızlığı. Tüm nedenleri keşfedilememiş olsa da, vitamin eksikliği egzama nedenleri arasında sıklıkla belirleyici bir etken olarak gösterilmiyor.

10. Egzama Kendi Kendine Geçer mi?

Egzamanın kendi kendine, evde uygulanan yöntemlerle geçtiği pek söylenemez. Egzama kalıtsal bir rahatsızlık olduğu için kendi kendine geçmez. Dönemsel olarak veya uygulanan tedavilerle belirtileri hafiflese de, gerekli tüm şartlar yerine getirilmediğinde tekrar ortaya çıkabilir. Bu sebeple atopik cilt için ihtiyaç duyulan asıl tedavileri uygulamak çok önemli. Aksi takdirde egzamada artış görülebilir.

11. Sık Banyo Yapmak Egzamayı Geçirir mi?

Hijyeni korumak egzama belirtilerinin azalmasına yardımcı olabiliyor. Fakat duş ve banyoda dikkat edilmesi gereken bazı noktalar mevcut. Örneğin; çok sıcak suyla yıkanmamak, ağır kimyasallar içeren temizleyiciler kullanmamak ve banyodan sonra cildi narin bir havlu ile kurulamaya dikkat etmek egzama tedavisi sırasında çok önemli.

12. Egzama Genetik midir? Çocuklara Geçer mi?

Evet, egzama genetik bir cilt rahatsızlığı. Genetik alerjik faktörlere bağlı olmakla birlikte, egzaması olan bir kişinin çocuğunda da kesinlikle egzama olması beklenmiyor. Egzamalı bir kişinin çocuğunda da egzama görülmesi ihtimali, egzaması olmayan kişilere oranla daha fazla olsa da, bu cilt rahatsızlığının ırsi olarak ebeveynden çocuğa geçtiği kesin olarak kanıtlanmış değil.

13. Egzama Vücudun Hangi Bölgelerinde Görülür?

Egzamanın vücutta görüldüğü bölgeler kişiden kişiye değişiyor. Ancak bebeklerde egzama en çok yanaklarda, kollar ve bacakların dış kısımlarında görülüyor. Yetişkinlerde egzama ise en sık diz arkasında ve dirsek içlerinde meydana geliyor. Bunun dışında saç derisinde, kaşların üzerinde, ellerde ve ayaklarda da farklı egzama çeşitleri görülebiliyor.

14. Egzamanın İzi Kalır mı?

Bu tamamen egzamanın şiddetine bağlı. Çocuklarda egzama genellikle iz bırakmadan geçebiliyor fakat eğer kaşıntı çok fazla olursa ve kaşıyarak cilt tahriş edilirse, iz bırakma ihtimali oluşabiliyor. Bu yüzden egzamalı ciltte, cilde zarar verecek derecede kaşınmaktan mutlaka kaçınmak gerekiyor.

15. Egzamalı Kişiler Giyimlerinde Nelere Dikkat Etmeli?

Uzmanlar egzaması olanların daha çok pamuklu kıyafetler tercih etmelerini öneriyor. Polyester, yün ve deri gibi kumaşlar vücudun nefes almasına engel olup, terlemesine sebebiyet verebileceği için egzama şikayetlerinin artmasına neden olabilir. Bu sebeple egzamalı kişilerin pamuklu, bol ve rahat giysiler tercih etmeleri gerekiyor. Ayrıca bu giysileri yıkarken kullanılan deterjan ve yumuşatıcıların da yoğun kimyasallar içermemesine, hassas ciltlere uygun olmasına dikkat etmek büyük önem taşıyor.

Egzamalı Ciltteki Rahatsızlık Hissi Duşta Hafifletilebilir mi?

Evet, egzamalı ciltteki rahatsızlık hissi duşta hafifletilebilir ama bu konuda dikkat edilmesi gereken bazı noktalar mevcut. Öncelikle duş alırken egzamanı rahatlatmak için duş jelini vücuduna yuvarlak hareketlerle masaj yaparak uygulamalısın. Böylece kan dolaşımını hızlandırmış olacaksın. Tabii kullandığın duş jelinin egzamanı tetiklemeyecek içeriklere sahip olmasına özen göstermelisin. Duşta egzama kremi veya egzama sabunu kullanman da çok önemli. 

Duş aldıktan sonra vücudunu nazikçe kurulamalı ve egzamalı ciltler için nemlendiricini uygulamalısın. Hafif nemli cildine nemlendirici sürerek egzamalı cildinin kurumasına engel olacaksın. Egzamalı ciltlerin dikkat etmesi gerekenlerin başında cildi duştan sonra fön makinesiyle kurutmamak geliyor. Duştan sonra vücuduna fön makinesi tuttuğunda cildinin ekstra kurumasına neden olabilir ve egzamanı tetikleyebilirsin. Ayrıca duştan sonra egzama kremlerini uygulamayı da ne olursa olsun ihmal etmemelisin.

Egzamalı ve Atopik Cilt Bakımı için İpuçları

Egzamalı ve atopik cilt için önerilere geçmeden önce şunu söylemek istiyoruz: Eğer cildinde atopi belirtileri gözlemliyorsan, atopi tedavisi için mutlaka bir dermatoloğa görünmelisin. Dermatoloğun önereceği tedaviler ve cilt bakım önerileriyle şikayetlerinin azalmasını sağlayabilirsin. Bu tarz cilt rahatsızlıklarında kulaktan dolma bilgiler ve evde uygulanan yöntemler şikayetlerinin daha da artmasına da sebep olabilir. Bu yüzden atopik ciltler için özel formüle edilmiş, dermatologların önerdiği tedaviler ve ürünleri tercih etmeye dikkat etmelisin. Yine de egzamalı ve atopik cildi ne rahatlatır diye merak ediyorsan şunları söyleyebiliriz:

  • Atopik ciltlerde atılması gereken ilk adım, cilt bariyerini güçlendirmek. Bariyeri güçlenen cilt dış faktörlere karşı savunma kazanırken, aynı zamanda nem kaybının önüne geçerek kuruma problemini de engelleyebilir. Bu noktada dermatoloğun önerdiği, atopik ciltlere özel formüle edilmiş ürünler tercih edilebilir.
  • Bununla birlikte atopik ciltlerde kuruluk kaynaklı kaşıntı hissini azaltmak ve cildi yatıştırmak için doğru içeriklerle formüle edilen cilt bakım ürünlerini tercih etmek çok önemli. Cildi temizlerken kimyasal, alkol ve parfüm içeren temizleyicilerden mutlaka uzak durulmalı.

Alerjik ve Hassas Cilt Arasındaki Fark Nedir?

Alerjik ve hassas cilt sıklıkla birbirine karıştırılıyor. Sen de alerjik mi yoksa hassas bir cilde mi sahip olduğuna karar veremiyorsan, aşağıdaki başlıkları inceledikten sonra tüm soru işaretlerini giderebilirsin.

Hassas Cilt Nedir ve Nasıl Anlaşılır?

Cildin bazı kozmetik ürünlere veya hava şartlarına hızlı bir şekilde tepki veriyorsa hassas cilt tipine sahip olabilirsin. Hassas cilt denince herkesin aklına sadece kızarıklık veya kuruluk gibi semptomlar gelse de aslında hassas cildi anlamanın birden fazla yolu var. Eğer peeling veya yüz masajı gibi cildini etkileyen bir işlem yaptığında aşağıdaki tepkilerden bir veya birden fazlasını görüyorsan, hassas cilde sahip olma olasılığın yüksek:

  • Kızarıklık
  • Kaşıntı
  • Kuruluk
  • Batma hissi

Bu semptomlar genellikle hassas ciltlerde karşımıza çıkıyor. Yüz yıkama jeliyle cildini temizledikten sonra yüzünde hafif batma, karıncalanma veya kaşıntı hissediyorsan hassas cilt tipine sahip olabilirsin. Hassas cilde sahip olanlar her zaman aynı etkenlere karşı aynı hassasiyeti göstermeyebilir. Fakat genel olarak söylemek gerekirse hassas ciltler en çok güneş ışığında, rüzgarda, soğuk havada, sıcaklıkta ve stres altında reaksiyon gösteriyor.

Alerjik Cilt Nedir ve Nasıl Anlaşılır?

Alerjik cilt semptomları her ciltte ve bünyede farklılıklar gösterebiliyor. Bazı maddeler vücudumuzda histamin yanıtı olarak bilinen bir reaksiyonu tetikleyebiliyor. Histamin, alerjik reaksiyon sırasında açığa çıkan doğal bir kimyasal. Histamin, burun akıntısı, sulanan gözler, hırıltılı solunum veya öksürük ve hatta mide krampları gibi alerjik reaksiyonla ilişkilendirme eğiliminde olduğumuz bir dizi semptoma yol açabilir.

Ayrıca şunu da ekleyelim, herkes alerjik bir cilde sahip olabilir. Sadece kuru ciltler veya hassas cilt tipine sahip olanlar alerjik reaksiyon gösterir diye bir kural yok. Cildin kusursuz ve pürüzsüz görünebilir fakat yediğin veya cildine sürdüğün herhangi bir şey, saniyeler içinde cildinde alerjik semptomlara yol açabilir. Bu nedenle alerjik cildi hassas ciltten ani gelişen reaksiyonlara göre ayırabilirsin.

Egzama Nasıl Geçer?

Ciltte kızarıklık, kaşıntı, kuruluk ve iltihaplanmaya neden olabilen egzama, özellikle atak durumlarında daha da şiddetlenebiliyor. Biz de hem egzamaya hem de bu ataklara engel olmak için atılabilecek adımları araştırdık ve aşağıda sıraladık. Sen de egzamanın geçmesi için ne yapılmalı diye merak ediyorsan hemen bir alt satıra göz atmalısın! 

1. Düzenli Olarak Dermatoloğa Görünülmeli

Egzamanın geçmesi için ilk ve de en önemli adım, tabii ki dermatoloğa görünmek. Egzama gibi bir cilt rahatsızlığının olduğunu düşünüyorsan ya da halihazırda egzama teşhisi aldıysan, mutlaka düzenli olarak dermatoloğunla görüşmelisin. Onun önerileri doğrultusunda hareket etmeli, egzamanı tetikleyen her durumla ilgili dermatoloğunu haberdar etmelisin.

2. Tüketilen Gıdalara Dikkat Etmeli

Bazı gıdalar egzamayı kötüleştirebilir. Şeker, karbonhidrat, gluten, kırmızı et ve süt ürünleri gibi gıdaları ve bileşenleri tükettikten sonra egzama atakları başlayabilir. Benzer şekilde, alerjin olan yiyecekleri yemek de egzama semptomlarını daha da kötüleştirebilir. Bir gıdaya karşı alerjin varsa, egzama belirtilerini şiddetlendirebilecek gıdaları beslenme düzenine almamalısın. Ayrıca belirli bir yiyeceğe alerjin olabileceğini düşünüyorsan, bunu mutlaka doktoruna da danışmalısın.

3. Sıcaklık Değişimlerine Maruz Kalınmamalı

Aşırı soğuk veya aşırı sıcaklıklar bazı insanlarda egzama ataklarına neden olabiliyor. Soğuk mevsimlerde, çok fazla kuru hava ciltteki doğal nemin de kurumasına sebebiyet verebiliyor. Kuruluk da genellikle kaşıntıya, kaşıntı da iltihaplanmaya yol açabiliyor. Öte yandan sıcak hava da egzamayı tetikleyebilen faktörler arasında. Yoğun şekilde terlemek kaşıntılı cilde yol açabiliyor.

Terlemeyi sınırlamak için olabildiğince serin kalmaya özen göstermeli, aşırı ısınmayı önlemek için bol miktarda sıvı içmeli ve gölgeli alanlarda durmalısın. Hava sıcaklık değişimlerinden cildini korumak için ise günde en az iki kez, cildinin ihtiyacına uygun, dermatoloğunun önerdiği bir nemlendiriciyi uygulayabilirsin.

4. Banyo Sonrasında Cilt Mutlaka Nemlendirilmeli

Suya uzun süre maruz kalmak en önemli egzama tetikleyicileri arasında yer alıyor. Özellikle sıcak su, cildinin yoğun şekilde kurumasına neden olabilir ve bu da kaşıntıya sebebiyet verebilir. Bu nedenle banyo veya yüzme sonrasında mutlaka cildine uygun, dermatoloğunun önerdiği bir nemlendirici sürmeli ve cildinin sudan dolayı kurumasını önlemek için banyo süreni azaltmayı denemelisin.

5. Stres ve Kaygıdan Uzak Durmanın Yolları Keşfedilmeli

Duygusal stres egzamaya neden olmaz ancak belirtileri tetikleyebilir. Vücut, stres altındayken kortizol adı verilen bir hormon salgılıyor. Kronik ve devam eden stresle uğraşırken olduğu gibi büyük dozlarda kortizol, vücuttaki iltihabı artırıyor. Bu durum da egzama ataklarına neden olabiliyor.

Nefes egzersizleri, yoga, meditasyon, bol bol dinlenme ve düzenli egzersiz stresli durumlarla başa çıkmanın anahtarları arasında yer alıyor. Stresi azaltma yeteneği egzamayı kontrol altında tutmaya destek olabilir. Kaygıyı veya stresi kendi başına kontrol etmekte zorluk çekiyorsan, tedaviler veya terapiler hakkında mutlaka doktorunla konuşmanı öneririz.

6. Deterjan Kullanımına Dikkat Edilmeli

Çamaşır deterjanları hassas cilde sahip kişilerde sorunlara yol açabiliyor. Birçok deterjan cildi tahriş eden, kuruluğa, kaşıntıya ve kızarıklığa neden olan kimyasallar ve kokular içeriyor. Egzaman özellikle çamaşır yıkanan günlerden sonra kötüleşiyorsa, dermatoloğuna da danışarak hassas ciltler için güvenli olan, zararlı içeriklere sahip olmayan, kokusuz bir deterjana geçiş yapabilirsin.

7. Parfümlü Ürünler Tercih Edilmemeli

Çamaşır deterjanlarına benzer şekilde, vücuda uygulanan parfümlü ürünler de egzamayı kötüleştirebilir. Parfümlü sabunlar, losyonlar, parfümler, duş jelleri ve diğer kişisel bakım ürünleri cildini tahriş edebilir ve egzamanı tetikleyebilir. Bu nedenle hipoalerjenik ve kokusuz vücut ürünleri kullanmaya özen göstermelisin.

8. Kullanılan Kumaşlara Dikkat Edilmeli

Bazen egzama ataklarına neden olan deterjan veya kokulu ürün değil, giyilen kumaşlar da olabiliyor. Kaşıntı ve kızarıklığı tetikleyebilen polyester veya yün gibi kumaşlara karşı duyarlı olabilirsin. Egzamanı kötüleştiren giysiler giymekten kaçınmalı veya giymek zorundaysan da cildini korumak için giysinin altına fazladan bir astar giymelisin.

9. Havadaki Alerjenler Karşısında Dikkatli Olunmalı

Toz akarları, polenler, evcil hayvan tüyleri ve küf gibi havadaki alerjenler de egzama tetikleyicileri olabilir. Evini alerjensiz tutmak için düzenli olarak elektrik süpürgesiyle temizlemeli, yatak çarşaflarını haftada en az 1 kere değiştirmelisin. Ayrıca halının yerini parke zeminlerle değiştirmeyi de deneyebilirsin.

10. Yoğun Egzersizler Sırasında Terleme Faktörüne Dikkat Edilmeli

Yoğun egzersizler yaparken çok fazla efor sarf edildiğinden terleme artabilir. Özellikle sıcak ve nemli bir ortamda egzersiz yapılıyorsa, aşırı terleme egzamayı tetikleyebilir. Bu nedenle egzersiz yaparken bulunduğun ortamın sıcak olmamasına mutlaka dikkat etmelisin. Yaz aylarında ise sabah çok erken saatte sıcaklık daha düşük olduğundan, bu saatlerde egzersiz yapmanı öneririz.

 

Yazımızın sonuna geldiğimize göre, egzama nedenleri ve belirtileri konusunda detaylı bilgi sahibi olduğunu düşünebiliriz. Artık egzamalı cildinin ihtiyaçlarını çok daha kolay bir şekilde karşılayabilirsin. Merak etme, bu cilt rahatsızlığının belirtileri doğru tedavilerle mutlaka hafifleyecek!

hemen üye ol. herkesicinguzellik.com
Hemen üye ol!

Sana özel içerik ve ipuçlarını görebilmek için hemen üye ol!

Daha kişisel bir deneyim ister misin?

Güzellik Kulübüne Katıl!