Vücutta kaşıntı, kızarıklık ve kabarma problemi dönemsel olarak herkeste görülebiliyor. Vücutta kaşıntı, kızarıklık ve isilik gibi sorunlar neden olur ve nasıl geçer hepsini bu yazımızda anlattık!
Vücutta kaşıntı ve kızarıklık dönem dönem herkesin başına gelebilecek cilt sorunlarından biri. Vücutta kızarıklık ve sonrasında beliren kaşıntı, cildin kuruluğa karşı verdiği alarmların başında geliyor. Vücutta aniden çıkan kızarıklıklar, cilt problemlerinin çoğunlukla ilk işareti oluyor. Sağlıklı bir insan günde ortalama 100 kere kaşınıyor fakat kaşıntı ve kızarıklık bir araya geldiğinde bu durumun çoğu zaman ciddi olabileceği ifade ediliyor.
Eğer vücudunda kızarıklık ve kaşıntı oluşmaya başladıysa sana önereceğimiz ilk şey: Sakın bu bölgeleri sert bir şekilde kaşıma! Yazının devamında ciltte kızarıklık nasıl geçer ve ciltte kızarıklık neden olur gibi soruların cevabını bulabileceksin. “Vücudum çok kaşınıyor ne yapmam lazım?” diye merak ediyor ve vücutta kaşıntı nasıl geçer öğrenmek istiyorsan okumaya devam edebilirsin.
Editörün Önerisi: Eğer vücudunda bu tip şikayetlerin varsa, kaşıntı için evde kendi kendine bir çözüm bulmaya çalışmak yerine ilk iş bir dermatoloğa görünmenin iyi olacağını bilmelisin.
Vücutta Kaşıntı ve Kızarıklık Neden Olur?

Vücutta kızarıklık ve kaşıntının yaygın olarak cilt kuruluğu sebebiyle ortaya çıktığı söyleniyor. Vücuttaki kızarıklığın beraberinde gelen pullanma ve çatlama görüntüsü, cildin nemsiz kaldığının habercisi olabilir! Öte yandan vücutta kaşıntı ve kızarıklık kabarma nedenleri ciltten cilde değişkenlik gösterebilir. Çeşitli kaynaklara göre ciltte kızarıklık ve kaşıntının nedenlerini aşağıdaki gibi sıralamak mümkün:
- Aşırı sıcak suyla yıkanmak
- Güneşte çok kalmak
- Yetersiz sıvı tüketimi
- Kullanılan ilaçlar
- Olumsuz çevre şartları
- Egzama
- Uyuz
- Alerji
- Mantar hastalıkları
Editörün Notu: Eğer ciltte kızarıklık ve kabarma kilo kaybı, halsizlik ve kırmızı lekelerle birlikte geliyorsa mutlaka cildiye doktoruna görünmeni öneririz.
Gebelikte Kaşıntı Neden Olur?
Gebelikte kaşıntının genellikle vücudun hormonal değişikliklere ve deri üzerindeki gerilmeye bağlı olarak ortaya çıktığı söyleniyor. Ayrıca gebelikte karaciğer fonksiyonlarını etkileyen bazı durumlar da kaşıntıya neden olabiliyor. Uzmanlar böyle durumlarda "gebelik kolestazı" adı verilen rahatsızlığa karşı önlem almak ve en kısa zamanda bir doktora danışmak gerektiğini vurguluyor.
Vücutta Kaşıntı ve Kızarıklık Neyin Belirtisidir?

Vücutta kaşıntı, kızarıklık ve yanma problemi çevresel etkenler sebebiyle oluşabildiği gibi bazı hastalıkların habercisi olarak görülüyor. Öte yandan vitamin eksikliği de cildin kaşınmasına, pul pul dökülmesine ve kızarmasına neden olabiliyor. Vücutta kaşıntı ve kızarıklık hastalıklarını öğrenmek ve hangi vitamin eksikliğinin kaşıntıya neden olduğunu incelemek için sayfayı kaydırmaya devam edebilirsin.
Hangi İç Hastalıklar Kaşıntı Yapar?
- Nörolojik sorunlar
- Diyabet
- Böbrek, karaciğer ve tiroid hastalıkları
- Kansızlık
- Lenfoma ve lösemi
Tüm bunların yanı sıra egzama, sedef ve dermatit gibi cilt hastalıkları veya psikolojik rahatsızlıklar da ciltte kaşıntı ve kızarıklık problemini tetikleyebiliyor. Eğer cildinde kısa süreli kızarıklık gözlemliyorsan paniğe kapılmamalı ve ilk olarak bir cilt uzmanına görünmelisin.
Hangi Vitamin Eksikliği Vücutta Kaşıntı Yapar?
Çoğunlukla A, B12 ve D vitamini eksikliğinin vücutta kaşıntı ve kızarıklığa neden olabileceği söyleniyor. Bu vitaminlerin eksikliği ciltte kuruluk, hassasiyet ve kabarma gibi belirtilere yol açabiliyor. Ayrıca demir eksikliği de kaşıntıya neden olabilecek faktörler arasında sıralanıyor.
Vücutta Aniden Çıkan Kaşıntı ve Kızarıklık için Hangi Doktora Gidilir?
Eğer aniden beliren kaşıntı ve kızarıklık problemine maruz kalıyorsan ilk olarak cilt uzmanına görünebilirsin. Dermatoloğunun yönlendirmesiyle sana uygun kaşıntı ve kızarıklık tedavi yöntemlerini uygulayabilir ve bu problemi güvenilir bir şekilde atlatabilirsin. Vücutta kaşıntı ve kabarma nasıl geçer öğrenmek için okumaya devam et!
Vücutta Kaşıntı Kızarıklık Nasıl Geçer?

Vücuttaki kızarıklık ve kaşıntıyı tedavi etmek için cildin nem dengesini sağlamak gerektiği öne sürülüyor. Tabii, kaşıntı ve kızarıklık tedavi yöntemleri problemin kaynağına göre de değişkenlik gösterebiliyor. Bu nedenle vücutta çıkan kızarıklık ve kaşıntı neden olur öğrenmekte fayda var.
Kış mevsiminde cildini soğuktan koruyarak ciltte çatlama ve kuruluğun önüne geçebilirsin. Özellikle kış mevsiminde bizim de çok muzdarip olduğumuz elde kızarıklık, kolda kızarıklık ve kuruluk gibi problemleri cilt tipine uygun ve dermatolojik olarak test edilen bir nemlendirici yardımıyla hafifletebilirsin. Bol sıvı tüketmenin yanı sıra gün içinde en az bir kere tüm vücudunu yoğun nemlendirici vücut kremiyle nemlendirmeyi unutma!
Editörün Önerisi: Saç derisinde kızarıklık yaşıyorsan mutlaka doktorunun önerdiği, saç derisini nemlendirecek medikal şampuan ve saç ürünleri kullanmalısın.
Vücutta Alerjik Kaşıntı Nasıl Geçer?

Vücutta alerjik kaşıntı için doktorunun önerdiği kremleri kullanabilirsin. Ayrıca kızarıklık ve kaşıntının olduğu bölgeye soğuk kompres uygulamak da faydalı olabilir. Tüm bunların ötesinde ilk yapman gereken alerjik reaksiyonu tetikleyen maddelerden kaçınmak. Bu nedenle eğer henüz yaptırmadıysan alerji testi yaptırabilir ve neye alerjin olduğunu tespit edebilirsin.
Vücutta Kaşıntı ve Kızarıklığa İyi Geldiği Söylenen Doğal Yöntemler

- Kimyasaldan uzak durmak: Cilt bakımında bitkisel ve doğal içeriklerin yer aldığı formüller kullanmak ve kimyasal içeriklerden kaçınmak kaşıntıyı hafifletmene yardımcı olabilir.
- Kaşıntılı bölgeye soğuk kompres uygulamak: Soğuk suyla ıslatılmış bez veya buz torbası ile kızarıklık ve tahrişi hafifletebilirsin.
- Dengeli beslenmek: Balık, meyve ve sebze gibi anti-inflamatuar besinler tüketerek cilt sağlığını destekleyebilir ve cildinin içten dışa nemlenmesine yardımcı olabilirsin.
- Bol su içmek: Yeterli su içerek cildinin nem dengesini koruyabilir ve bu sayede kaşıntıyı önleyebilirsin.
- Stresten uzak durmak: Yoga ve meditasyon gibi rahatlama teknikleriyle stres seviyesini hafifletebilir ve stres kaynaklı kaşıntı problemini engelleyebilirsin.
- Ilık su ile duş almak: Kaynar su ciltte istenmeyen kızarıklık ve kaşıntı oluşumunu tetikleyebilir. Hem cilt hem de saç sağlığın için aşırı sıcak suyla duş almak yerine ılık su tercih etmelisin.
Editörün Notu: Tüm bu yöntemleri uygulamadan önce elbette ki kaşıntıya sebep olan nedenleri öğrenmen gerek. Kızarıklık ve kaşıntı uzun süre geçmediği takdirde ilk olarak cilt uzmanına danışmalısın.
Yüzde Kızarıklık Neden Olur?

Yüzde kızarıklık kuru ve hassas cilde sahip olanların en sık yaşadığı cilt problemlerinin başında geliyor. Kuru cildinin çatlayıp sertleştiği o kış günlerini hatırlamak bile istemiyorsun, değil mi? Bu kış ve bundan sonraki mevsimlerde yüzde kızarıklık ve yanma problemlerini yaşamak istemiyorsan kuruluk problemini ciddiye almalısın.
Cilt uzmanlarına göre yüzde kızarıklık, kuruluk ve kaşıntı problemi yaygın olarak nemsiz kalmaktan dolayı meydana geliyor. Aşırı sıcak ve soğuk havaya maruz kalmak, makyajı doğru bir şekilde temizlememek, yetersiz sıvı tüketmek ve yanlış beslenme de yüz kızarıklığının nedenleri arasında sıralanıyor. Yüzde kaşıntı kızarıklık kabarmayı bir haftadan uzun bir süre içinde kontrol altına alamazsan mutlaka dermatoloğa başvurmanı öneriyoruz.
Yüz Kızarıklığı Nasıl Geçer?
_960.webp)
Geldik konunun en önemli sorusuna: Kızarıklık nasıl geçer? Yüzde kızarıklık ve kaşıntı için sana harika ürün önerilerimiz olacak. Hassas ve toleranssız ciltler için La Roche-Posay Toleriane serisi ile tanışmanı öneririz. Sabahları uyandığında ilk olarak La Roche-Posay Toleriane Caring Wash ile yüzünü yıkadığında kaşıntı ve kuruluk hissinin hafiflediğini göreceksin. Cildinde kuruluk hissi yaratmadan hem makyajını çıkarabilir hem de sabahları ferah bir hisle güne başlayabilirsin. Yüz kızarıklığına ne iyi gelir sorusuna yanıtlarımız elbette bitmedi!

Yüzde, özellikle yanaklarda kızarıklık problemi yaşayanlar için bizim önerimiz La Roche Posay Toleriane Sensitive Nemlendirici Krem. Gliserin içerikli bu nemlendirici krem yardımıyla cildindeki kuruluk hissini 48 saat boyunca önleyebilirsin. Bebekler için de kullanıma uygun olan bu nemlendirici krem, cildinde alerjik reaksiyona neden olmadan kızarıklığı hafifletmeyi destekliyor.
Vücutta Kaşıntı ve Kızarıklığa Yol Açan İsilik Nedir?

İsilik ciltte kızarıklık, kuruluk ve kaşıntı gibi problemlerle birlikte görülen bir cilt rahatsızlığı. Halk arasında “deri döküntüsü/isilik döküntüsü” olarak da bilinen bu problem hem yetişkinlerde hem de bebeklerde görülebiliyor.
İsilik Neden Olur?

Uzmanlar isilik neden olur sorusunun cevabını genellikle ter bezlerinde meydana gelen tıkanmalar ve/veya iltihaplanmalar şeklinde yanıtlıyor. Tıkanan ya da iltihaplanan ter bezleri sebebiyle ter normal şekilde dışarı atılamıyor ve derinin altında birikiyor. Bu da isilik nasıl olur sorusunun yanıtlarından biri olarak vurgulanıyor! Biriken ter ciltte çeşitli reaksiyonlar meydana getiriyor. Tabii, bu saydıklarımızın dışında farklı isilik nedenleri de bulunuyor. Bunlar şu şekilde sıralanıyor:
- Cildin birbirine değen noktalarında terleme
- Bakteriyel enfeksiyonlar
- Polyester gibi cildin nefes almasını engelleyen kumaşlar, sıkı kıyafetler
- Egzama gibi farklı cilt sorunları
İsilik belirtilerini diğer cilt rahatsızlıklarının belirtilerinden ayırmak için bir hayli dikkatli davranmak gerekiyor. Bunun için isilik nasıl görünür bilmek büyük önem arz ediyor. İsilik cilt üzerinde kırmızı, kaşıntılı, pullu, kuru, lekeli, şerit halinde veya kabarcık şeklinde görülüyor. Normal bir kızarıklığa göre daha ciddi görünen isiliği fark edince hemen bir dermatoloğa başvurmakta fayda bulunuyor.
İsilik Nasıl Geçer?

İsilik, doktor tarafından reçete edilen isilik kremleriyle çoğunlukla birkaç gün içinde azalabiliyor. Tabii bu sürenin ne kadar olacağı isiliğin derecesine de bağlı. Vücudun farklı bölümlerine yayılmış ve enfekte görünen deri döküntüleri için doktorlar reçeteli ilaçlar yazabiliyor.
Kendi kararınla herhangi bir ilaç kullanmaya başlamaman ve bu konuda mutlaka doktorunun onayını alman gerektiğini hatırlatmak isteriz. Bunun yanı sıra deri döküntün hafifse ve isiliğe ne iyi gelir diye soruyorsan, çeşitli mecralarda şu yöntemlerin de bu soruna iyi gelebileceği paylaşılıyor:
- Temiz bir bezi soğuk suyla ıslatarak isilik olan bölgeye koymak
- İçeriği doğru şekilde geliştirilmiş aleo vera’lı bir krem kullanmak
- Doktor onayıyla epsom tuzu doldurulmuş küvette bir süre beklemek
Vücutta Kaşıntı ve Kızarıklık Hakkında Merak Edilenler
Cilt üzerinde kaşıntı ve kızarıklık problemine dair merak edilen tüm soruların yanıtlarını sayfayı kaydırarak inceleyebilirsin!
Vücutta Ani Kaşıntı ve Kabarma Neden Olur?
Vücutta ani kaşıntı ve kabarma, alerjik reaksiyonlar, cilt hastalıkları veya enfeksiyon sonucu oluşabiliyor. Ayrıca stres ve sinirsel sorunlar da deride kabartı kızarıklık kaşıntı problemini tetikleyebiliyor.
Sinirsel Kaşıntı Belirtileri Nelerdir?
Sinirsel kaşıntı stres, anksiyete veya kaygı gibi tetikleyici sonucu ortaya çıkabiliyor. Kaşıntı genellikle ciltte herhangi bir döküntü olmadan hissediliyor.
Kaşıntının Alerjik Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Eğer cildinde kaşıntı hissinin yanı sıra pul pul dökülme, kızarıklık veya şişlik gibi sorunlar yaşıyorsan bu durum kaşıntının alerjik reaksiyon sonucu oluştuğunu işaret ediyor olabilir. Bunu anlamak ve güvenilir tedavi yöntemleri uygulamak için dermatoloğuna danışmalısın.
Vücutta Kaşıntı ve Kabarma Hangi Hastalığın Belirtisidir?
Vücutta kaşıntı ve kabarma, egzama ve sedef gibi cilt hastalıkları sonucu tetiklenebiliyor. Bu problemin üstesinden gelmek için ilk olarak doktoruna danışman gerekiyor.
Vücutta Çıkan Kaşıntılı Kabarcıklar Nasıl Geçer?
Vücutta kaşıntı ve kızarıklık sivilce ve kabarcık gibi cilt sorunlarını beraberinde getirebiliyor. Kaşıntılı kabarcıkları hafifletmek için bu probleme neden olan kaynağı öğrenmekte fayda var.
Vücutta Kaşıntı ve Kızarıklık Ateş Yapar mı?
Ciltteki kızarıklık ve kaşıntı, problemin kaynağına göre yüksek ateşe neden olabiliyor. Bu gibi durumlarda acilen doktoruna danışman gerekiyor.
Vücutta kaşıntı ve kızarıklık problemleri isilik veya egzama gibi çeşitli nedenlerle meydana gelebiliyor ancak gördüğün üzere çözümsüz değil. Cildine ve ruhuna iyi bakmayı hiçbir zaman ihmal etme!