Saç Derisinde Egzama Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Saç Derisinde Egzama Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Saçtaki egzama sorunu çözümsüz değil. Saçta egzama neden olur ve yağlı egzamayı ne tetikler öğrendikten sonra, saçtaki egzamayı ne geçirir keşfetmiş olacaksın!

Saç derinde kızarıklık, pullanma ve kaşıntı gibi problemler yaşıyorsan, egzamayla karşı karşıya olabilirsin. Merak etme, saçta egzama nasıl geçer gibi merak ettiğin tüm soruların yanıtlarını bu yazımızda bulacaksın!

Saç derisinin kaşınması genellikle oldukça normal bir durum. Ancak bu kaşıntı gün geçtikçe artıyor, beraberinde kızarıklık ve döküntüler de getiriyorsa, saç derisinde sürekli rahatsızlık hissi varsa en hızlı şekilde bir uzmana, dermatoloğa görünmek şart! Çünkü yağlı egzama yani seboreik dermatit ile karşı karşıya olabilirsin. Endişelenme, doğru kepek şampuanı ve tedaviyle bu sorunun üstesinden gelmen mümkün. Elbette öncesinde saç derisinde egzamayla ilgili bilmen gerekenlere göz atmalısın. İhtiyaç duyabileceğin tüm bilgiler bu yazımızda seni bekliyor!

Editörün Notu: Eğer saç derinde kalıcı kepek yani seboreik dermatit gibi bir şikayetin varsa, doğru tedavi ve uygulama önerileri için mutlaka bir dermatoloğa görünmeni öneriyoruz. Seboreik dermatit ilaçları reçetesiz kullanmamalısın. Ayrıca hedefin saç egzamasına kesin çözüm bulmaksa, bunun da yolu elbette dermatologdan geçiyor.

Saç Egzaması Nedir?

Saç egzaması, bir diğer adıyla seboreik dermatit, saç derisinin pembe ve kızarık bir görüntü aldığı, kızaran deri üzerinde yağlı sarı kepek şeklini andıran kabuklanmaların oluştuğu bir cilt rahatsızlığı olarak kendisini gösteriyor. Saçtaki egzama çoğu zaman kuru saç derisi problemiyle karıştırılıyor. Ancak saç derisinde kuruluk olması da egzamanın belirtileri arasında yer alıyor ve kuru saç derisinde egzamadaki gibi yoğun pullanmalar ve döküntüler genelde gözlemlenmiyor. İşte bu ayrıma varmak için mutlaka bir dermatolog görüşü alıp, önerdiği uygun tedavileri uygulamak gerekiyor. 

Editörün Notu: Yağlı egzama sorunu kozmetik görünüm dışında sağlığımıza zarar vermiyor. Fakat seboreik dermatite karşı önlem alınmadığında bu problem ilerleyerek seboreik egzamaya dönüşebilir. Seboreik egzama kafa derisini etkileyen önemli bir deri hastalığı olduğu için bu riske mutlaka dikkat etmek gerekiyor. Yani saç derisindeki egzama problemini hafife almamalı ve mutlaka uygun çözüm yollarını aramalısın.

Saçta Egzama Belirtileri Nelerdir?

Saç derisinde egzama belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebiliyor. Bununla birlikte saçta egzama belirtilerini genellikle şu şekilde sıralamak mümkün:

  • Kızarıklık: Saç derisinde egzamanın belirtilerinden olan kızarıklık, saç derisinde rahatsızlık hissine neden olabiliyor. Bu kızarıklık, tedaviden sonra iyileşse de cilt renginde değişiklikler görülebiliyor. Kızarıklık özellikle kulak arkasına doğru yayıldıysa, bu noktada teşhis kimi zaman kulak egzaması ile karıştırılabiliyor.
  • Kaşıntı: Sürekli saç derisini kaşıma isteği –hatta kaşıdıkça da artan bu istek–, egzamanın en önemli belirtileri arasında yer alıyor.
  • Yağlanma: Saç derisindeki yağ dengesinin bozulmasından dolayı saçta aşırı yağlanma ortaya çıkabiliyor. Oluşan döküntüler de yağlı olabiliyor.
  • Döküntü: Beyaz ya da sarı renkte yağlı döküntüler veya saç derisinde kabuklanma ve kepek saç egzamasına işaret edebiliyor. Özellikle saçlar kaşındığında açık sarı renkli yağlı kepekler omuzlara düşüyorsa, seboreik egzamadan söz edilebiliyor. Seboreik dermatit oluştuğunda saç derisi tahriş olabilir ve sebum üretiminden dolayı saç tellerinde dökülme meydana gelebilir.

Saçta Egzama Neden Olur?

Saç derisi egzamasının ana sebebi, derimizde yaşayan Malassezia mantar mikrobu olarak biliniyor. Tamamen zararsız olan bu mantar mikrobu çevresel sebeplerden ötürü aşırı derecede artmaya başlayabiliyor. Savunma sistemimiz ise bu artışı normal olarak görmüyor ve karşılık olarak seboreik dermatit problemi meydana çıkıyor. Malassezia mantar artışının yanı sıra kafa derisinde egzama probleminin nedenlerini şu şekilde sıralamak mümkün:

  • Genetik: Aile bireylerinde egzama geçmişi olanlarda saç derisi egzaması gözlemlenebiliyor.
  • Hormonal sebepler: Hormonlarla ilgili hastalıklar, hormonal bozukluklar, hormonal dengesizlikler de saç derisi egzamasına neden olabiliyor.
  • Stres: Stresli dönemlerde, uykusuzluk yaşanılan dönemlerde de saç derisinde egzama ortaya çıkabiliyor.
  • Çeşitli hastalıklar: Bağışıklık sistemini ilgilendiren çeşitli hastalıklarda da kafada egzama oluşabiliyor.
  • Alerjiler: Alerjik astım gibi kronik-alerjik rahatsızlıklara sahip kişilerde saç derisinde egzama riski daha fazla olabiliyor.
  • Hava değişimleri: Sıcak ve soğuk havalarda cildin kuruması, aşırı sıcaklarda terleme gibi etkenler de saç derisinde egzamaya sebebiyet verebiliyor.

Editörün Notu: Saç egzaması neden olur sorusunun yanıtları arasında yukarıdaki maddelere ek olarak bazı medikal ilaçların kullanımı da yer alıyor. Bu sebeple saçta egzama problemi için doktora gittiğinde halihazırda kullandığın ilaçları doktoruna mutlaka söylemelisin. Bu sayede doktorunun daha etkili bir tedavi planlamasını sağlayabilirsin.

Saçta Egzama Tedavisi Nasıl Yapılır?

Saç derin yoğun bir şekilde kaşınıyor, pul şeklinde kepeklenmeler oluyorsa mutlaka uzman bir hekime görünmelisin. Eğer saçta yağlı egzamanın ilk döneminde bu problemi kontrol altına almazsan söz konusu sorun saç dökülmesine kadar ilerleyebilir, bizden söylemesi! Ayrıca saç derisi egzamasına sahip olanların dermatologlarına danışarak atabileceği bazı adımlar var. Bu adımları şu şekilde sıralamak mümkün:

  • Saçını çok sıcak ya çok soğuk suyla yıkamaktan kaçınmalı, her zaman ılık suyla yıkamaya özen göstermelisin. Sıcak su da soğuk su da saç derini kurutabilir ve tahrişe neden olabilir.
  • Şampuan, saç kremi, saç maskesi gibi ürünlerde hafif formüllü, hipoalerjenik, dermatoloğunun tavsiye ettiği ürünleri tercih etmeni öneririz. Ayrıca saç derisinde kızarıklık tedavisi boyunca saçlarını boyamamanı tavsiye ediyoruz.
  • Egzamanın nedeni strese bağlıysa, stres azaltma teknikleri konusunda doktorunla konuşmalısın. Nefes egzersizleri ve meditasyon gibi tekniklerle stresi yenmeyi denebilirsin.
  • En önemlisi de, özellikle atak dönemlerinde saç derini kaşımaktan mutlaka kaçınmalısın. Senin de bildiğin gibi saç derini kaşıdıkça daha fazla kaşınacaktır. Ayrıca kabuklanma saç derisinde egzama hissini artırarak yoğun kaşıntı yaratabilir. Yine de saç derini asla kaşımamaya dikkat etmelisin. 
  • Terlemek bazı durumlarda tetikleyici olabileceğinden, terin saç derini tahriş etmemesi için ağır işlerden ve egzersizden sonra mutlaka saç derini nazikçe, dermatoloğunun önerdiği ürünlerle temizlemelisin.
  • Saçtaki egzama nasıl geçer sorusunun en önemli yanıtı da elbette doktorunda saklı. Doktorunun reçete edeceği ilaçlarla ve kremlerle bu sorunu hafifletebilir ya da tamamen ortadan kaldırabilirsin. Doktoruna danışmayı sakın ihmal etme!

Saçtaki Egzamaya Hangi İlaç İyi Gelir?

Hafif saç derisi egzaması vakalarında, dermatologların önereceği antifungal kremler, merhemler veya spreyler etkili olabiliyor. Bu ürünler, tahrişi ve pullanmayı durdurmaya yardımcı olan kortikosteroid içeriyor. Ancak kortikosteroidler uzun süre kullanım için uygun değil. Çok ağır vakalarda ise doktorlar oral anti-fungal bir ilaç verebiliyor.

Saçtaki Egzamaya İyi Gelen Yağlar Hangileridir?

Saç derisi egzamasında, tıbbi tedaviyle beraber dermatoloğuna danışarak kaşıntıyı ve pullanmayı azaltmaya destek olacak ürünleri kullanabilirsin. En azından saç derisinin rahatlamasına yardımcı olacak, tahrişi engelleyecek ürünleri tercih edebilirsin. Bu ürünlerin başında doğal yağların geldiği ifade ediliyor. Saçlardaki egzamaya iyi geldiği söylenen yağları aşağıda görebilirsin. Tabii bu yağları kullanmadan önce dermatoloğuna mutlaka danışman gerekiyor. Aksi takdirde saç egzamasına ne iyi gelir diye denemeler yaparken sorunu daha da ilerletebilirsin:

  • Neroli
  • Mür
  • Civanperçemi
  • Paçuli
  • Kimyon tohumu
  • Aynısefa
  • Kayısı çekirdeği
  • Rezene
  • Karabiber
  • Hint sümbülü
  • Havuç tohumu
  • Bergamot
  • Okaliptus
  • Kekik

Saç Derisinde Egzama Kimlerde Görülür?

Yağlı egzama, bir diğer adıyla seboreik egzama genellikle beyaz tenlilerde ortaya çıkıyor. Cildi yağlı ve sebum üretimi kontrol altına alınamayan kişilerde seboreik dermatit daha sık görülebiliyor. Bununla birlikte stres, genetik, hormonal sebepler veya mevsimsel değişimler sebebiyle de saçta egzama sorunu meydana gelebiliyor.

Saç Derisinde Egzama Tekrar Eder mi?

Seboreik dermatitin kesin çözüm maalesef yok. Seboreik dermatit ilaçla kontrol altına alınsa dahi ileride tekrar oluşabiliyor. Atak döneminde tedavi edilebilen seboreik dermatit, ileriki dönemlerde hiç oluşmayabilir veya kendisini tekrar gösterebilir. Seboreik dermatit beslenme önerilerine dikkat ederek tekrar etmesini önleyebilirsin.

Saç Egzaması Tehlikeli mi?

Saç egzamasının tehlikeli olup olmayacağı kişideki egzamanın türüne ve boyutuna bağlı olarak değişebiliyor. Yani kafadaki egzama tedaviye cevap veriyorsa ya da kendi kendine kaybolacak gibi hafifliyorsa bu durumda herhangi bir tehlikeden söz edilemeyebilir. Ancak bazı kişilerde saç derisindeki egzama problemi uzun yıllar sürecek çok önemli bir cilt rahatsızlığı şeklinde kendisini gösterebilir. Bu durumda saç egzaması, kişilerin hayat kalitesini etkileyerek kendilerini uzun yıllar rahatsız edebilir.

Tedavi için Hangi Seboreik Dermatit Şampuanları Kullanılmalı?

Saçtaki egzamaya hangi şampuan iyi gelir diye araştırıyorsan hemen söyleyelim. Seboreik dermatit şampuan ve seboreik dermatit krem kullanarak saç derisinde yağlı egzama belirtilerini hafifletebilirsin. Seboreik dermatit tedavisi için tahriş olan saç derisini rahatlatan ve saç derisi bakımı yapan şampuanları tercih etmelisin. Egzama şampuanını mutlaka düzenli kullanmalı ve klasik şampuanlarla karıştırmamalısın. 

 

Saç egzaması nasıl geçer ve saçtaki egzamaya ne iyi gelir gibi merak ettiğin tüm soruların yanıtlarını öğrendin değil mi? Öyleyse şimdi derin bir nefes alabilirsin. Umarız doktorunun önerileri ve doğru adımlarla saç derindeki egzama sorununu hafifleteceksin!

hemen üye ol. herkesicinguzellik.com
Hemen üye ol!

Sana özel içerik ve ipuçlarını görebilmek için hemen üye ol!

Daha Kişisel Bir Güzellik Deneyimi İster misin?

Hangi konular ilgini çeker?
Cilt
Bakımı
Doğal İçerikler
ve Asitler
Saç
Bakımı
Makyaj
İpuçları
Parfüm
Astroloji

Güzellik Kulübüne Katıl!