Saç Renklendirme İşlemleri Hakkında Bilmen Gereken Her Şey

Saç Renklendirme İşlemleri Hakkında Bilmen Gereken Her Şey

hemen üye ol. herkesicinguzellik.com
Hemen üye ol!

Sana özel içerik ve ipuçlarını görebilmek için hemen üye ol!

Üye Ol

Hey gidi günler! Önceden sadece “röfle”, “ombre” ve “balyaj” vardı. Hadi tamam, “sombre”yi de sayalım. Tabii biraz daha eskiler “meç” adı verilen saç boyama tekniğini de hatırlar. Bugünlerde ise saç boyama modelleri eskiye nazaran çok daha çeşitli ve 10’u aşkın farklı isimle anılıyor. Biliyoruz, bu yüzden senin de kafan karışık. O zaman saç boyama şekilleri ve isimleri senin için gelsin! 

“Bir düşündüm ama sana facelight pek gitmez.”, “Bu saça brushlight yeterli olur.”, “Ombre için saçın çok koyu ama sombre yapabiliriz.” ve daha bir sürü şifrelenmiş kuaför terimi… Doğrusu, işin içine terimler girince bazen saç uzmanlarının neden bahsettiklerini anlamak zor oluyor! Sürekli yeni saç boyama trendleri çıkıyor ve tabii ki bunlar da farklı saç boyama isimlerini beraberinde getiriyor. 

Saçlarına ve güzelliğine meraklı olanlar bir sürü güzellik terimini bilseler de saç boyama şekilleri ve adları hala pek çok kişi için büyük bir muamma. Açıkçası haksız da sayılmazlar. Ama neyse ki sen bilmemek yerine öğrenmeyi tercih ettin ve işte karşındayız. Hazır mısın? Sayfanın sonuna geldiğinde ortamlarda saç boyama isimleri ve saç renklendirme teknikleri artık senden sorulacak! 

 

Komple Saç Boyama vs. Saç Renklendirme

Komple Saç Boyama vs. Saç Renklendirme

Önce, bu yazımızın ana başlığında neden “saç boyama işlemleri” değil de “saç renklendirme işlemleri” yazdık onu bir açıklamak istiyoruz: Şöyle ki saç boyama denince uzmanlar bunu genellikle dipten uca, yani komple saç rengi değişimi olarak algılıyor. Üstelik bu değişim tek renk oluyor. Ancak mevzubahis saç renklendirme olunca işler değişiyor. E haliyle biraz da karışıyor. Çünkü saç renklendirme işlemlerinde saçın tümüne değil, alüminyum folyolarla paketler halinde belirli tutamlarına boya uygulanıyor. Uygulanan saç renklendirme tekniğine göre tutamların konumu ve yoğunluğu arttıkça, yapılan işlem farkı bir isimle anılıyor. 

İşte saç boyama ve saç renklendirme işleminin temel farkını öğrendin. Öyleyse devam edelim!

 

Saç Renklendirme İşlemleri Nelerdir?

Saç Renklendirme İşlemleri Nelerdir?

Günümüzde uygulanan saç renklendirme işlemleri -yaygın söylenen diğer bir ifadeyle saç boyama çeşitleri- şu şekilde sıralanıyor:

  • Balyaj
  • Işıltı (Kendi içinde de çeşitlere ayrılıyor.)
  • Röfle
  • Ombre
  • Sombre
  • Meç
  • Kulak arkası saç boyama
  • Skunk stripe saç boyama

Evet, bu saç boyama isimlerinden çoğunu ismen zaten duymuştun ama saçta nasıl göründüğünü bilmiyordun, fakat şu an daha önce duymadıkların da işin içine girince biraz gözün korkmuş olabilir. Endişe etme, çünkü ad olarak bilmiyorsan bile aslında bu saç boyama modellerinin hemen hepsini her gün sıkça görüyorsun. Evet, o “kokarca çizgisi” anlamına gelen skunk stripe da dahil! 

 

Balyaj Nedir? Nasıl Görünür?

Balyaj Nedir? Nasıl Görünür?

Saçların diplerine çok yakın olmayan, daha çok ortalara doğru ve uçlara yapılan hafif renklendirme işlemlerine balyaj deniyor. Bu işlemi saçlarının doğal uzama sürecinde zamanla açılmış gibi bir görünüme ulaşması olarak düşünebilirsin. Özetle, saçlarına güneşten gitgide açılmış gibi bir etki vermek istiyorsan balyaj işlemini deneyebilirsin. 

Röflenin aksine balyajda saçın doğal rengi üzerine ve istenen incelikteki tutamlara boya uygulanıyor. Ancak bu işlem son yıllarda popülaritesini ışıltı adı verilen daha homojen saç renklendirme tekniklerine kaptırmış durumda. Tabii aslında bakıldığında ikisi de birbirinden çok farklı sayılmaz. Sadece ışıltı uygulamasında boyama işlemi dipten başlıyor ve daha bütün görünüyor. 

 

Işıltı (Light) Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Işıltı (Light) Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Işıltı, saçın tamamı yerine aralardan alınmış tutamlara uygulanan düşük yoğunluklu saç renklendirme tekniklerinin genel adı. Hani güneşin huzmeleri saçına değer de saçların o an ışıl ışıl ve yer yer daha açık görünür ya. İşte ışıltı adı verilen saç boyama tekniğinin amacı da bu parlak yansımaları ve ton değişimini gölgede bile devam ettirmek. Saçın köküne oldukça yakın bir şekilde ve en fazla üç-dört tona kadar açıldığı bu işlem, dip rengine kıyasla büyük bir ton değişimi yaratmadığı için doğal saç renklendirme teknikleri olarak da anılıyor. 

Şimdi ışıltı saç rengi nasıl yapılır onu da kısaca anlatalım: Işıltı işlemi için önce saçlar çok ince tutamlara ayrılıyor ve her bir tutama krepe yapılıyor. Saç tellerinin bir kısmı yukarıya sabitlenirken bir kısmı aşağıya sarkıtılıyor. Ardından açıkta kalan bu tellere açıcı ve boya uygulanıyor. Boyanan saç tellerinin miktarı arttıkça ve rengi açıldıkça, yapılan işlemlerin adı sırasıyla şöyle değişiyor:

  • Facelight
  • Babylight
  • Freelight
  • Brushlight

Hadi, şimdi bunların anlamlarını ve görünüşlerini de öğrenelim!

Facelight Nedir? Nasıl Görünür?

Facelight uygulaması, saçın sadece kahkül/perçem bölgesinden alınan tutamların 1-3 tona kadar açılması anlamına geliyor. Bu işlem, saçın geri kalan kısmındaki doğal rengi tamamen korurken yüzü ön plana çıkarıyor. Facelight saç renklendirme işlemi sayesinde hem saçlar hem de yüz daha sıcak bir tona kavuşuyor. 

Babylight Nedir? Nasıl Görünür?

Babylight uygulaması, saç rengini olabildiğince koruyarak sadece çok hafif bir renklendirme yapılmasını ifade ediyor. Bu ışıltı tekniğinin babylight adını almasının nedeni ise saçların doğal rengini sadece 1-2 ton ile hafifçe kırarak, belirli bir mesafeden bakıldığında bebek kumralı ya da bebek sarısı gibi bir görünüme kavuşturması.  

Freelight Nedir? Nasıl Görünür?

Freelight uygulaması, saçın doğal tonuna, yapısına ve kişinin yüz şekline göre karar verilerek uygulanan orta dereceli bir ışıltı işlemi. Adı üstünde, freelight işleminde yapılacak renklendirme uygulaması herkes için değişiyor. Örneğin; yüzü dar olan kişilerin alın ve şakak saçlarına da açıcı uygulanırken, yüzü geniş olan kişilerin saçına daha geriden başlanarak ışıltı atılıyor. 

Freelight uygulamasında bir diğer konu ise ton. Esmerlerin saçı sadece bir-iki ton açılırken buğday tenlilerin saçı iki-üç tona kadar, beyaz tenlilerin saçı ise buğday tenlilerle benzer şekilde yine en fazla üç ton açılıyor. 

Brushlight Nedir? Nasıl Görünür?

Brushlight, yani tarak ışıltısı uygulaması, röfleden daha az yoğunlukta fakat röfle ile benzer şekilde, saçlardaki baz rengi tamamen kapatmadan genel bir ton değişimi elde edilmesini amaçlıyor. Brushlight uygulamasında saçlar dört tona kadar açılabiliyor. Bu uygulamada saçların yüzde 50 doğal renginde, yüzde 50 açılmış halde olduğunu düşünebilirsin. 

 

Röfle Nedir? Nasıl Görünür?

Röfle Nedir? Nasıl Görünür?

Röfle işlemini brushlight’ın çok daha fazla paket atılmış, daha açık renkli versiyonu olarak düşünebilirsin. Ayrıca brushlight uygulamasında saçın orijinal rengine genellikle dokunulmazken, röflede ihtiyaç duyulması halinde önden komple boya da yapılabiliyor. Çünkü röfle işleminin sonunda saçtaki renk geçişinin son derece yumuşak olması hedefleniyor. 

Röfle öncesi saç boyama işlemi yapılmasının nedeni, bu uygulamanın genellikle sarı tonlarda yapılması. Dolayısıyla eğer saçın orijinal rengi kumraldan daha koyu ise kuaför, işlem öncesi saçı komple kumral ya da bal köpüğü gibi tonlara boyayıp paket atmaya ondan sonra başlıyor. Röflede saçlar diğer renklendirme işlemlerine göre daha minik tutamlar halinde boyanıyor. Böylece belirli mesafeden bakıldığında saçlar komple doğal bir açık sarı gibi görünüyor.

Editörün Notu: Önce komple boya, ardından krepe, yoğun paket uygulaması, saç renginin açılması için uzun bir bekleyiş, sonra tekrar boya ve cila… Haklısın, röfle harika bir uygulama fakat saçı da az yıpratmıyor. Ancak yine de röfleden vazgeçmek zorunda değilsin. Kérastase’ın rengi açılmış ve aşırı yıpranmış saçlar için özel olarak geliştirdiği Première saç bakım serisi, en zorlu ve kalıcı saç hasarı belirtilerini dahi tek uygulamada tersine çevirmeyi başarıyor. Çünkü Kérastase Première ürünleri, önce açılmış saçın en büyük yıpranma nedenine odaklanıyor ve hem kalsifikasyon karşıtı hem de yoğun onarıcı içeriğiyle saçlara çok yönlü ve süper etkili bir bakım yapıyor. 

 

Ombre Nedir? Nasıl Görünür?

Ombre Nedir? Nasıl Görünür?

Ombre saç renklendirme işlemi, saç kökünün yaklaşık 5-10 cm aşağısından başlanarak dip ve uçlar arasında 5-6 tona kadar değişim yapılması anlamına geliyor. Ombre saç boyama işleminde krepe yapıldıktan sonra boya saç tutamlarına daha yoğun bir şekilde sürülüyor. Fransızca “gölge" anlamına gelen ombre, iki saç rengi arasındaki modern renk geçişleriyle saçlara fazladan bir ışıltı getiriyor. Özellikle saçlarını hareketlendirmek istiyorsan ombre işlemi ile yüzüne bir ışıltı katabilirsin. Uçlarda, çok belirgin biçimde ya da son derece hafif olan bu yöntemin bir avantajı da kolayca değiştirilebilmesi!

Editör önerisi: Tamam, her ay kuaföre gitmemek için ombre gibi bir işlem yaptırmayı aklına koymuş olabilirsin. Ancak ombre işlemi sonrasında saçlarının mükemmel parlaklıkta olması ve saç renginin uzun süre sağlıkla parlaması için iyi bir bakım şart! Ombre sonrası evde profesyonel saç bakımı için Kérastase’ın Blonde Absolu adlı sarı saçlara özel bakım serisini kullanabilirsin. Bu sarı saç bakım serisi, saçlardaki turuncu yansımaları önleyerek soğuk ve nötr sarı tonların en mükemmel şekilde korunmasını sağlıyor. Böylece bakım işleminin yanı sıra cila için de sık sık kuaförün yolunu tutmamış olacaksın. :)

Sombre Nedir? Nasıl Görünür?

Sombre Nedir? Nasıl Görünür?

Kuaför saç boyama tekniklerinden bir diğeri olan sombre uygulaması, saçta ombre işlemine kıyasla daha hafif ve doğal geçişli bir renklendirme yapılması demek oluyor. Yani bu işlemi saç diplerinin daha aşağısından başlanmış ya da yapılmasının üstünden 5-6 ay geçmiş bir babylight ya da freelight uygulaması gibi düşünebilirsin.

 

Meç Nedir? Nasıl Görünür?

Meç Nedir? Nasıl Görünür?

90’lı yılların sonu ve 2000’li yılların ilk evrelerinde popüler bir saç renklendirme işlemi olan meç uygulaması, saçların belirli tutamlarına keskin bir ton geçişiyle renklendirme yapılmasını ifade ediyor. Bu nedenle meç uygulamasında krepe işlemi daha az yapılıyor ve saçın seçilen tutamı olduğu gibi boyanıyor. Krepe, sadece saç renginin dikey geçişte daha yumuşak olması için yapılıyor. 

Saçların aralarına renk atılarak uygulanan krepeli saç boyama teknikleri burada sona erdi. Şimdi sırada, dipten uca daha keskin renk geçişlerinin yapıldığı saç boyama modelleri var!

 

Kulak Arkası Saç Renklendirme Nedir? Nasıl Görünür?

Kulak Arkası Saç Renklendirme Nedir? Nasıl Görünür?

Kulak arkası saç renklendirme ya da daha doğru şekilde ifade etmek gerekirse kulak arkası saç boyama, her ne kadar bu adı alsa da aslında saçların favori ve ense kısımlarını da kapsayan bir uygulama. Genellikle özgün bir stil oluşturma veya küt kesim kısa saç renklendirme amacıyla tercih edilen bu işlem, saçların sadece boyun bölgesini çevreleyen alt kısımlarının renkli görünmesini sağlıyor. Kulak arkası saç renklendirme modellerinde sarı tonlarının yanı sıra pembe, mavi, yeşil, mor vb. canlı renklere de sıkça rastlanıyor. 

 

Skunk Stripe Saç Renklendirme İşlemi Nedir? Nasıl Görünür?

Skunk Stripe Saç Renklendirme İşlemi Nedir? Nasıl Görünür?

Skunk stripe saç renklendirme ya da boyama işleminde saçın genellikle ön kısmı olmak üzere istenen bir tutamı komple boyanıyor. Bu tutam, meç işlemindeki gibi yarım ya da bir parmak yerine üç veya dört parmak kalınlığında oluyor. Tıpkı kulak arkası saç boyama işleminde olduğu gibi skunk stripe saç boyama uygulamasında da en çok pembe, mavi ve mor gibi renkler tercih ediliyor. 

Artık bütün trendlere ve terimlere hakim olduğuna göre, seçim senin! Bu trendleri denemek için sana en yakın kuaför salonuna link üzerinden ulaşabilirsin!

Üye Ol
Hemen üye ol!

Sana özel içerik ve ipuçlarını görebilmek için hemen üye ol!

Daha kişisel bir deneyim ister misin?