Bisabolol Nedir? Cilt Bakım Ürünlerindeki Faydaları Nelerdir?

Bisabolol Nedir? Cilt Bakım Ürünlerindeki Faydaları Nelerdir?
İçindekiler

Daha önce bisabolol içeriğini hiç duymuş muydun? Cevabın hayırsa, bu yazıda bisabolol ne demek ve ne işe yarar sorularının yanıtlarını bulacaksın! :)

Kabul ediyoruz, bisabolol ilk etapta kulağa yalnızca ismiyle bile farklı geliyor. Ve henüz bir hyaluronik asit kadar yaygın da değil. Oysaki bisabolol özellikle saç ve cilt bakımında yaygın kullanılan bir içerik. Bisabololün anlamını öğrenmek ve bisabolol faydalarını keşfetmek için sayfayı kaydırmaya devam edebilirsin, hadi başlayalım!

Bisabolol Nedir?

Bisabolol, papatya ailesine ait bazı bitkilerden elde edilen, doğal ve hafif kokulu bir aktif olarak öne çıkıyor. Cilt bakım ürünlerinin içerik listesine göz attığında karşına bisabolol çıkmış olabilir. İlk bakışta telaffuzu bile zor gelen bu içerik, aslında cilt bakım dünyasında oldukça sık kullanılan, hafif yapısıyla tanınan ve bitkisel kökenli bir bileşen olarak öne çıkıyor. Özellikle hassas ciltlere yönelik ürünlerde karşımıza çıkması ise hiç tesadüf değil! Bisabolol ne demek öğrendiğine göre detaylara geçelim.

Bisabolol Doğal mı, Sentetik mi?  

Bisabolol hem doğal yollarla hem de laboratuvar ortamında sentetik olarak üretilebiliyor. Doğal olan formu “alfa-bisabolol” olarak adlandırılıyor. Sentetik versiyonu da doğal yollarla elde edilen bisabolol formuyla benzerlik gösteriyor. 

Bisabolol Hangi Bitkiden Elde Edilir? 

Bisabolol genellikle Matricaria chamomilla olarak bilinen Alman papatyasından elde ediliyor.

Bisabolol Cilde Nasıl Faydalar Sağlar?

Bisabolol hem cilt hem de saç bakımında kullanılan bir içerik olarak biliniyor. Bazı kaynaklara göre bisabololün içeriğindeki Alman papatyası özü cildi yatıştırmaya yardımcı oluyor ve saç derisindeki problemleri hafifletebiliyor. Bisabolol ne işe yarar daha detaylı incelemek için sayfayı kaydırmaya devam et!

Yatıştırıcı ve Anti-Inflamatuar Etkileri

Çeşitli onaylı kaynaklarda ifade edildiği üzere;

  • Cilt bakım dünyası bisabolol içeriğini “nazik ama etkili” olarak tanımlıyor.
  • Bisabolol içeren cilt bakım ürünlerinin bakım rutinlerine olumlu etki sunabildiği, özellikle tahriş olmuş ya da kızarmaya meyilli bölgelerde yatıştırıcı etkiler gösterebildiği dile getiriliyor. Tabii bu etki ciltten cilde değişebilir.
  • Ayrıca zamanla kuruluk kaynaklı kaşıntıların hafiflemesine yardımcı olabileceği ifade ediliyor. 
  • Özellikle çevresel etkenlerden yıpranmış cildi toparlamak isteyenler için bisabolol içeren dermatolog onaylı ürünler çok sık öneriliyor. 

Cilt Bariyerini Güçlendirme Özelliği

Cilt bariyerini sağlam tutmak, cildi dış etkenlere karşı korumanın ilk adımı. Bisabololün de cilt bariyerini güçlendirmeye yardımcı olduğunu vurgulayan pek çok kaynak mevcut. Özellikle cildi nemli tutmak ve hassasiyetin önüne geçmek için kullanılan ürünlerde bu içerikle sık sık karşılaşabilirsin. Elbette ki bisabolol kullanımı tek başına bir “mucize” vadetmiyor. Ama cildine uygun ve uzman onaylı bir bisabolol içeren kremi düzenli kullandığında cilt bariyerinin güçlendiğini hissedebilirsin.

Hangi Cilt Tipleri için Uygundur?

Bisabololün her cilt tipindeki etkisi farklı. Tıpkı her cilt bakım içeriğinde olduğu gibi bu aktifin de olumlu ya da olumsuz etkilediği cilt tipleri mevcut. Bisabolol hangi ciltler için uygun merak ediyorsan sayfayı kaydırmaya devam edebilirsin!

Hassas, Kuru ve Akneye Meyilli Ciltlerde Kullanımı

  • Bisabololün, yatıştırıcı etkisiyle özellikle hassas ciltler için biçilmiş kaftan olduğu söyleniyor.
  • Nemlendirici etkisiyle kuru ciltlerde, yatıştırıcı etkisiyle akneye eğilimli ciltlerde güçlü bir destek olabileceği ifade ediliyor.
  • Hassas saç derisinde, kuru, kızarmaya eğilimli ya da akneye meyilli ciltlerde bisabolol içerikli bakım ürünlerinin kullanılması önerilebiliyor.
  • Cildi tahriş etmeden mücadele göstermesi bisabololü çok yönlü hale getiriyor. Bu nedenle birçok ürün formülasyonunda yer buluyor; serumlar, nemlendiriciler, tonikler ve hatta şampuanlarda bile!

Editörün Notu: Her içerik farklı ciltlerde bambaşka etkiler gösterebiliyor. Ayrıca rutine yeni eklenen bir içeriğin, mevcutta kullanılan bakım ürünleriyle uyumu da büyük önem taşıyor. Bu nedenle bisabolol kullanmadan önce dermatologa danışmayı ve cilt bakımında birlikte kullanılmaması gereken içerikleri öğrenmeyi ihmal etmemelisin!

Günlük Rutine Nasıl Entegre Edilir?

Bisabolol içeren cilt bakım formüllerini bir dermatoloğa danıştıktan sonra rutinlerine dahil edebilirsin. Bu noktada kulllanacağın ürünün formülasyonu da son derece önemli. Cilt için özel olarak üretilen bir bisabolol kremini temiz cildine sürebilir, kullanım talimatlarına sadık kalarak ilerleyebilirsin. Bisabolol içeren serumları ise her zamanki gibi temiz cildine nemlendiriciden önce uygulamalısın.

Bisabolol Krem Nedir, Ne İşe Yarar?

Bugün cilt bakım dünyasında görmeye alıştığımız bisabolol kremler, aslında bisabolol özü içeren cilt bakım kremlerini ifade ediyor. Bisabolol kremlerin düzenli kullanımıyla cildin yatıştığı ve kızarıklık gibi problemlerin hafiflediği dile getiriliyor. Ayrıca cilt serumlarında ve şampuanlarda da kullanılan bisabololün ciltte ve saçlarda nem etkisi sunduğundan bahsediliyor.

Bisabolol İçeren Nemlendirici ve Serumlar

Cilt bakımındaki bazı nemlendiriciler ve serumlar bisabolol içeriğiyle pürüzsüz cilt görünümünü desteklemeye yardımcı olabiliyor. Bu formüller genellikle hassasiyeti azaltmaya yönelik üretiliyor ve cilt bariyerini onarmayı da destekleyebiliyor. Özellikle E vitamini, panthenol ya da hyaluronik asit gibi nemlendirici ve yatıştırıcı bileşenlerle birlikte kullanıldığında bisabololün daha etkili olduğu söyleniyor.

Yoğun Onarım ve Hassasiyet Önleyici Etkiler

  • Cilt bariyerinin zayıfladığı, ciltte yoğun kuruluk ve pullanma gibi belirtilerin ortaya çıktığı zamanlarda bisabolol içerikli formüller “yoğun onarım” iddiasıyla öne çıkıyor.
  • Egzama ya da cilt kuruluğu gibi problemlerle başa çıkmak isteyenlerin de bisabolol içerikli formüller kullandığına pek çok kez şahit olduk. 
  • Eğer sen de bisabololün etkisinden faydalanmak istiyorsan cilt uzmanına danıştıktan sonra cildine uygun bir krem kullanabilirsin!

Editörün Önerisi: Saç derisinde hassasiyet probleminden yakınanları buraya alalım! Bisabolol içeriğiyle öne çıkan ve severek kullandığımız Vichy Dercos Kepek Karşıtı Şampuan Hassas ve Kaşıntılı Cilt Derisi, sülfat içermiyor ve saç derisini nazikçe arındırarak kepek problemine karşı önlem almamızı sağlıyor. Vichy kaşıntı karşıtı şampuanı, saç derisini kurutmadan rahatlatıyor ve hassas saç derisini yatıştırmaya yardımcı oluyor!

Kullanımda Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tıpkı tüm aktif bileşenlerde olduğu gibi bisabolol kullanımında da dikkat edilmesi gereken pek çok nokta var. Bisabolol kullanmaya başlamadan önce dikkat etmen gerekenleri incelemek için seni sayfayı kaydırmaya davet ediyoruz!

Yan Etkiler ve Alerji İhtimali 

Her içerikte olduğu gibi bisabololde için de “Herkese iyi gelir!” demek doğru olmaz. Genellikle iyi tolere edilen bir madde olarak kabul edilse de bisabololün hassas ciltlerde alerjik reaksiyonlara yol açabileceği belirtiliyor. Bu nedenle yeni bir formül kullanmadan önce cildin küçük bir bölgesinde ürünü test etmek iyi bir fikir olabilir. Tabii dermatolog onayı almak da!

Diğer Aktif Bileşenlerle Uyumu

Bisabololün genellikle C vitamini ve hyaluronik asit gibi yaygın içeriklerle iyi anlaştığı söyleniyor. Bu da onu günlük cilt bakım rutinlerine kolayca entegre edilebilir hale getiriyor. Fakat retinol ya da güçlü asitlerle birlikte kullanıldığında bazı ciltlerde hassasiyet artışına neden olabiliyor. Bu nedenle dikkatli olmakta fayda var! Yine de genel kanı bisabololün “uyumlu” ve destekleyici bir içerik olduğu yönünde. :)

 

Bisabololün cilde faydalarını artık biliyorsun! Unutma, bu tarz içerikleri cilde doğrudan uygulamadan önce mutlaka dermatoloğa danışmalısın. Aksi halde beklenmedik sorunlarla karşılaşabilirsin. Eğer cildin tahrişe meyilliyse ciltte hassasiyet yaratabilecek içerikleri linke tıklayarak keşfedebilirsin. Çünkü kullanılan aktif bileşenlerin cilde etkisini öğrenmek cilt bakımının temel kurallarından biri!

hemen üye ol. herkesicinguzellik.com
Hemen üye ol!

Sana özel içerik ve ipuçlarını görebilmek için hemen üye ol!