Cilt bakımında hangi asitler birlikte kullanılmaz sorusunun yanıtını arıyorsan, en etkili sonucu alman için birlikte kullanılan asitleri paylaşıyoruz!
Cilt bakımına daha çok özen göstermeye karar verdiysen, hangi cilt bakım asitlerini ve cilt bakımı içeriklerini birlikte kullanmaman gerektiğini yazımızdan öğrenebilirsin. Ciltte hangi asitler birlikte kullanılmaz, C vitamini ile salisilik asit birlikte kullanılır mı, birlikte kullanıldığında etkisi artan içerikler hangileri hepsi bu yazıda. Hadi, hangi cilt bakım ürünleri birlikte kullanılmaz öğrenmek için kaydır!
C Vitamini ile Salisilik Asit veya Glikolik Asit Kullanılır mı?
_960.webp)
Cevap: Bazen.
C vitamininin salisilik asit ve glikolik asit gibi AHA/BHA formu ile birlikte kullanılması önerilmiyor. C vitamini salisilik asit ve glikolik asit birlikte kullanılır mı açıkladığımıza göre, C vitamini serumu önerimize geçelim!
C Vitamini ve Salisilik Asit Serum Önerisi:
- Garnier C Vitamini Parlak Süper Aydınlatıcı Serum
- L'Oréal Paris Revitalift Clinical %12 Saf C Vitamini Aydınlatıcı Serum
Peki, C vitamini ile niacinamide birlikte kullanılır mı, C vitamini ve AHA/BHA asit kombinasyonu ciltte ne gibi etkiler yaratır merak ediyor musun?
C Vitamini ile AHA/BHA Asitleri Karıştırılır mı?
Cevap: Değişken!
Bazı ürün formüllerinde AHA ve BHA asitlerinin yanı sıra C vitamini de bulunabiliyor. Ancak bu içerikleri evde asla karıştırmamak gerekiyor.
Retinol ve C Vitamini Birlikte Kullanılır mı?
Cevap: Hayır.
C vitamini ile ne kullanılmaz sorusunun yanıtlarından biri retinol. Bu iki içerik birlikte kullanıldığında cildi tahriş edebilir.
Arbutin ve C vitamini Birlikte Kullanılır mı?
Cevap: Evet.
Arbutin diğer içeriklerle reaksiyona girmeyen bir içerik olduğu için arbutin ve C vitamini birlikte kullanılabiliyor. Yani arbutin C vitamini ile kullanılır mı sorusuna rahatlıkla evet diyebiliriz.
Arbutin & C Vitamini Bir Arada Leke Tedavisi için Uygun mu?

Cevap: Evet.
Arbutin ve C vitamini leke görünümünü hafifletmeye yardımcı olabiliyor.
Retinol ile Salisilik Asit veya Glikolik Asit Kullanılır mı?
Cevap: Hayır.
Retinol ve asitler cilt yenileme özelliğine sahip. Cilt bariyerini zayıflatmamak için retinol ve asitleri birlikte kullanmamalısın.
Retinol ile Hyaluronik Asit Birlikte Kullanılır mı?
Cevap: Evet.
Retinol derin kırışıklık görünümleri üzerinde çalışırken hyaluronik asit cildi nemlendirerek dolgunlaştırmaya yardımcı oluyor.
Niacinamide ile Retinol Birlikte Kullanılır mı?
Cevap: Evet.
Evet, niacinamide’in yatıştırıcı etkisi retinol toleransını artırmaya yardımcı olabiliyor. Cilt bakımı faydaları denince akla gelen bu içerikler yaşlanma karşıtı bakımda oldukça etkili!
Retinol ile AHA/BHA (Glikolik & Salisilik Asit) Aynı Rutinde Güvenli mi?
_Ayn%c4%b1_Rutinde_G%c3%bcvenli_mi_960.webp)
Cevap: Hayır.
Retinol ile AHA/BHA asitleri aynı bakım rutininde birlikte kullanıldığında ciltte tahriş, kuruluk ve hassasiyet yaratma riski artabiliyor.
Retinol ve Benzoil Peroksit Kombinasyonu
Retinol ve benzoil peroksit, birlikte kullanıldıklarında cildi aşırı derecede kurutabiliyor ve tahriş riskini artırabiliyor.
Bakuchiol ve Retinol: Birbirinin Yerine mi, Birlikte mi?
Bakuchiol retinolün bitkisel kökenli ve daha nazik bir alternatifi. Bu nedenle birlikte değil, birbirlerinin yerine kullanılması öneriliyor.
Retinol ile Birlikte Ne Kullanılmaz?
Retinolün cildi tahriş etme ve kurutma gibi etkileri olabileceği için glikolik asit, C vitamini ve salisilik asit gibi AHA/BHA asitleriyle kullanılmaması gerekiyor.
Retinol ile Birlikte Ne Kullanılır?
İlk cevap: Güneş kremi! Bunun dışında retinol ve niacinamide, retinol ve hyaluronik asit kombinasyonları cilt bakımının etkisini artırabiliyor.
Retinol Üzerine Cica Krem Sürülür mü?

Retinol serum kullananların bir kısmı, “Retinol ile hangi krem kullanılır, retinol üzerine ne sürülür?” gibi sorulara karşılık madecassoside içeren kremleri (cica kremler) tercih ettiğini söylüyor. Retinol üzerine cica krem kullananlar, hassasiyet hissini yatıştırdıklarından bahsediyor.
Glikolik Asit ve Salisilik Asit Birlikte Kullanılır mı?
Cevap: Bazen.
Doğru oranlarda formüle edilmiş ürünlerle glikolik asit ve salisilik asidi birlikte kullanabilirsin. Fakat bu içerikleri ayrı ayrı kullanmamalısın.
Hyaluronik Asit ile C Vitamini Birlikte Kullanılır mı?
Cevap: Evet.
Hyaluronik asit, cildin alt katmanlarında çalışma özelliğine sahip bir içerik. C vitamini ile birlikte kullanıldığında daha etkili bir sonuç elde edilebileceği söyleniyor.
Editörün Önerisi: L’Oréal Paris Revitalift Filler Serisi’nin formülündeki yeni nesil mikro ve konsantre hyaluronik asit ile tanışmaya ne dersin?
Hyaluronik Asit ve Salisilik Asit Birlikte Kullanılır mı?
Cevap: Evet
Hyaluronik asit cildin nemini artırmaya yardımcı olarak çok daha dolgun görünmesini sağlıyor. Salisilik asit ise ciltten ölü yüzey hücrelerinin atılmasına yardımcı oluyor.
SPF Kremi + Aktif Asitler: Aynı Adımda Kullanılır mı?

Cevap: Değişken!
Aktif asitleri SPF ile aynı adımda kullanmamalısın çünkü asitler genellikle gece uygulanması önerilen içerikler arasında. Fakat asitleri cilt bakım rutinine eklediğinde SPF 50 güneş kremi kullanman şart!
Niacinamide ve C Vitamini Birlikte Kullanılır mı?
Cevap: Evet.
Niacinamide ve C vitamini birlikte kullanılabilir. Özellikle doğru formüle edilmiş ürünlerle bu iki içerikten etki görebilirsin.
Editörün Önerisi: Lancôme Renergie Triple Serum, hyaluronik asit, C vitamini + niasinamid ve ferulik asit içeren formülüyle denemeni hak ediyor!
C Vitamini ve Niacinamide Birlikte Etkisizleşir mi?
Cevap: Hayır.
Doğru pH ve oranlarla formüle edildiklerinde C vitamini ve niacinamide birlikte kullanılabilir. Bu iki içerik cilt tonunu eşitlemeye yardımcı oluyor.
Arbutin ve Niacinamide Birlikte Kullanılır mı?

Cevap: Bazen.
Arbutin, niacinamide ile kullanılmaması gerekenler arasında sayılabilir. Bu iki içerik de leke görünümünü hedeflediği için birlikte kullanımları hassasiyet yaratabilir.
Salisilik Asit ve Arbutin Birlikte Kullanılır mı?
Cevap: Hayır.
Her ikisi de cilt üzerinde soyucu etkiye sahip olduğu için arbutin ve salisilik asidi bir arada kullanmak ciltte tahrişe neden olabiliyor.
Niacinamide ve AHA/BHA Birlikte Kullanılır mı?
Cevap: Evet.
Niacinamide ve AHA BHA içerikleri birlikte kullanılıyor. Niacinamide’in yatıştırıcı etkisi sayesinde cildin salisilik asit, glikolik asit gibi içeriklere gösterebileceği hassasiyet azalmış oluyor.
Birlikte Kullanıldığında Etkisi Artan İçerikler Neler?
_960.webp)
Cilt bakımında birlikte kullanıldığında etkisi artan içerikler neler hemen bakalım!
Hyaluronik Asit ve C Vitamini
C vitamini ve hyaluronik asit birlikte kullanıldığında cildin nemli, dolgun ve aydınlık görünümünü artırmaya yardımcı oluyor.
Hyaluronik Asit ve Peptitler
Peptitler, ciltte kolajen üretimini tetikliyor ve cilt esnekliğini artırabiliyor. Hyaluronik asit ile birleştiğinde ise cildin ideal nemine kavuşmasını sağlıyor.
Salisilik Asit ve C Vitamini
Salisilik asit ölü yüzey hücrelerinin ciltten arındırılmasına yardımcı olurken, C vitamini cilde aydınlık bir görünüm kazandırmaya yardımcı oluyor.
Salisilik Asit ve Niacinamide
Salisilik asit ile niasinamid birlikte kullanılır mı sorusunun yanıtı evet. Bu içerikler cildin sivilce ve siyah nokta oluşumunu azaltmaya destek olabiliyor.
Editörün Önerisi: Niacinamide serumu, glikolik asit serumu ve hyaluronik asit serumu olmak üzere üç farklı çeşidi bulunan Kiehl’s Ultra Pure High-Potency Serum çeşitleri, konsantre formülleri sayesinde cilt bakımında asitlerin gücünü keşfetmen için etkili seçenekler sunuyor.
Cilt bakımında hangi asitler birlikte kullanılır öğrendin. Şimdi “Cilt Bakımında Bilmen Gereken En İyi 20 İçerik” isimli listemize de göz atabilirsin!