Cilt bakımında hangi asitler birlikte kullanılmaz sorusunun yanıtını arıyorsan, doğru bir rutin oluşturman ve en etkili sonucu alman için birlikte kullanılan asitleri paylaşıyoruz.
Cilt bakımında hangi asitler birlikte kullanılmaz sorusunun yanıtını arıyorsan, doğru bir rutin oluşturman ve en etkili sonucu alman için birlikte kullanılan asitleri paylaşıyoruz.
Cilt bakımında asitler, son dönemde popülerliğini gittikçe artırmaya devam ediyor. Koyu lekeler, ince çizgiler, kırışıklıklar, sıkılık kaybı, akne görünümü ve pürüzler konusunda gözle görülür etkiler elde etmemize yardımcı olan cilt bakımı asitleri her ne kadar mucizevi görünseler de kullanırken son derece dikkatli olmak gerekiyor. Bu yazımızda hangi cilt bakım asitlerini ve içeriklerini birlikte kullanmaman gerektiğini anlatıyoruz. Ciltte hangi asitler birlikte kullanılmaz sorusunun beraberinde, ayrıca birlikte kullanarak daha etkili olmalarını sağlayacağın içerikleri de bu yazıda bulabilirsin!
Editörün Notu: Aşağıda bahsettiğimiz içerikleri bir arada formüle edilmiş şekilde ürünlerin içerisinde görebilirsin. Bunlar genellikle hassasiyet ve reaksiyon yaratmayacak şekilde özel olarak formüle edilmiş ürünler. Bu içerikleri evde kendin yap (do it yourself: DIY) yöntemi ile kendi kendine uyguladığında dikkat etmen gereken noktaları detaylıca bu yazımızda bulabilirsin.
C Vitamini ile Salisilik Asit veya Glikolik Asit Kullanılır mı?
Cevap: Bazen
C vitamini, askorbik asit adıyla da bilinen bir asit türü. Bu içeriğe sahip bakım ürünlerini rutinine eklemeyi planlıyorsan C vitamini ile ne kullanılmaz mutlaka bilmelisin. C vitamininin salisilik asit ve glikolik asit gibi AHA/BHA formu ile birlikte kullanılması önerilmiyor. Bu içerikleri üst üste kullandığında, birbirlerinin etkilerini nötrlüyorlar ve tahrişe neden olabiliyorlar. Yalnızca doğru oranlarda formüle edildiğinde cildin daha pürüzsüz, aydınlık ve eşit tonda görünmesini sağlayabilirler.
C vitamini ve salisilik asit serum önerisi:
1. Garnier C Vitamini Parlak Süper Aydınlatıcı Serum
2. L'Oréal Paris Revitalift Clinical %12 Saf C Vitamini Aydınlatıcı Serum
C Vitamini ile Retinol Birlikte Kullanılır mı?
Cevap: Hayır
Retinol ve C vitamini, ikisi de aktif içerikler oldukları için bunları aynı anda kullanmak ciltte tahrişe ve kızarıklığa neden olabiliyor. Bu yüzden C vitaminini gündüz, retinolü gece kullanabilirsin. Gündüzleri mutlaka ama mutlaka SPF 50 güneş kremi uygulamayı ihmal etmemelisin.
Arbutin ve C vitamini Birlikte Kullanılır mı?
Cevap: Evet
Arbutin diğer içeriklerle reaksiyona girmeyen bir içerik olduğu için arbutin ve C vitamini birlikte kullanılabilir. Yani “Arbutin C vitamini ile kullanılır mı? sorusuna rahatlıkla “Evet” diyebiliriz.
Retinol ile Salisilik Asit veya Glikolik Asit Kullanılır mı?
Cevap: Hayır
Retinol de tıpkı salisilik asit ve glikolik asit gibi cilt yenileme özelliğine sahip bir içerik fakat onlardan daha farklı çalışıyor. Ciltteki hücre yenilenmesini etkilediği için, peeling etkili asitlerle birlikte kullanıldığında ciltte kuruluk ve hassasiyet yaratma, cilt bariyerini zayıflatma gibi sorunlara neden olabiliyor. Bu yüzden bu içerikleri haftanın farklı günlerinde kullanabilirsin. Cilt yüzeyinin yenilenme sürecini olumsuz etkilememek adına retinol vb. güçlü asitleri kullanırken gündüzleri güneş kremini mutlaka 2 ila 4 saat aralıklarla yenilemelisin.
Güneş kremi önerisi: La Roche Posay Anthelios Invisible Fluid
Retinol ile Hyaluronik Asit Birlikte Kullanılır mı?
Cevap: Evet
Yaşlanma karşıtı bakımda hyaluronik asit ve retinol en iyi içerik ikilisi denebilir. Retinol derin kırışıklıklar üzerinde çalışırken, hyaluronik asit ise cildi nemlendirerek dolgunlaştırıyor ve bu kombinasyon etkili sonuç veriyor.
Niacinamide ile Retinol Birlikte Kullanılır mı?
Cevap: Evet
Niacinamide ve retinol, yaşlanma karşıtı bakımda etkili iki içerik. Çoğunlukla retinol ve niacinamide’in birlikte kullanılmaması gerektiği düşünülse de, aslında niacinamide’in yatıştırıcı etkisi retinol toleransını artırmaya yardımcı olabiliyor.
Retinol ile Birlikte Ne Kullanılmaz?
Cilt bakımında hangi asitler birlikte kullanılır kadar, hangi içeriklerin bir araya gelmemesi gerektiği konusu da oldukça önemli. Retinol bir A vitamini türevi, asit değil. Öte yandan cilt bakımında en etkili içeriklerden biri. Fakat retinol aktif bir içerik olduğu için başka asit içeriklerle birlikte kullanılmaması öneriliyor. Retinolün cildi tahriş etme ve kurutma gibi etkileri olabileceği için glikolik asit, C vitamini, salisilik asit gibi AHA ve BHA asitleriyle kullanılmaması gerekiyor.
Retinol ile Birlikte Ne Kullanılır?
Retinol ile birlikte ne kullanılır sorusunun ilk cevabı SPF yani güneş kremi ilk akıllara gelenlerden biri oluyor. Bunun dışında retinolün tahriş etme ihtimalinin önüne geçmek için retinol ve niacinamide birlikteliği işe yarayabilir, retinol ve hyaluronik asit kombinasyonu ile daha etkili sonuç alınabilir.
Biliyoruz, konumuz aslında asitlerin eşleşmesi fakat retinol kullanırken krem seçiminde de ayrı bir titizlik göstermek gerekiyor. Çünkü adları her ne kadar asit olarak anılmasa da, bazı kremlerin içerikleri aslında asit özelliği taşıyan bileşenler içeriyor.
Retinol Üzerine Cica Krem Sürülür mü?
Retinol serum kullananların bir kısmı, “Retinol ile hangi krem kullanılır, retinol üzerine ne sürülür?” gibi sorulara karşılık madecassoside içeren kremleri (cica kremler) tercih ettiğini söylüyor. Retinol üzerine cica krem kullananlar, retinolün ciltte yarattığı hassasiyeti yatıştırdığını ve cildin onarım sürecine yardımcı olduğunu öne sürerek bu kremlerden olumlu bahsediyor. Ama aslında madecassoside de bir asit türü! Kimyada “madecassoside asit” olarak ifade edilen bu bileşen, centella asiatica (cica) adlı mucizevi bitkinin özü saflaştırılarak elde ediliyor.
Cica kremlerin etkilerini düşününce, bir çeşit asit içerse bile bu kremleri retinolle birlikte kullanmak doğrusu kulağa mantıklı geliyor. Ama biz retinol ve cica krem ikilisini henüz kendimizde denemedik. O yüzden etkilerini tam bilmeden şu an sana önermemiz de doğru olmaz. Sen yine de kullanıp etkilerini direkt cildinde deneyimlemek istiyorsan, bu konuda önce mutlaka dermatoloğuna danış olur mu?
Glikolik Asit ve Salisilik Asit Birlikte Kullanılır mı?
Cevap: Bazen
Bu iki içeriğin de özelliği cilt yüzeyini mikro seviyede soyarak yenilemek. Bu yüzden ayrı olarak kullanman, cildinin hassasiyet göstermesine neden olabilir. Doğru oranlarda, hassasiyet yaratmayacak şekilde formüle edilmiş ürünlerde glikolik asit ve salisilik asidi birlikte kullanabilir ve cildinin pürüzsüzleşmesini sağlayabilirsin. Bu içeriklere niacinamide de eşlik ettiğinde cildinin hassasiyet gösterme ihtimali iyice azalır.
Glikolik Asit, Salisilik Asit, LHA ve Niasinamid İçeren Serum Önerisi: La Roche Posay Effaclar Serum
Hyaluronik Asit ile C Vitamini Birlikte Kullanılır mı?
Cevap: Evet
Hyaluronik asit, cildin alt katmanlarında çalışma özelliğine sahip bir içerik. C vitamini ile birlikte kullanıldığında daha etkili bir sonuç elde edilebileceği söyleniyor. Bu yüzden C vitamini serumu uyguladıktan sonra, hyaluronik asit içeren bir nemlendirici uygulamak cildinin çok daha dolgun ve ışıltılı görünmesini sağlayacak.
Hyaluronik Asit Serumu Önerisi: L’Oréal Paris Revitalift Filler %1.5 Saf Hyaluronik Asit Kırışıklık Karşıtı Yüz Serumu
C Vitamini Serumu Önerisi: SkinCeuticals CE Ferulic
Hyaluronik Asit ve Salisilik Asit Birlikte Kullanılır mı?
Cevap: Evet
Hyaluronik asit ve salisilik asit cilt bakım ürünlerinde yaygın olarak kullanılan içerikler. Hyaluronik asit cildin nemini artırmaya yardımcı olarak çok daha dolgun görünmesini sağlıyor. Salisilik asit ise beta hidroksi grubu asitlerden (BHA) biri ve ciltten ölü yüzey hücrelerinin atılmasına yardımcı oluyor. Salisilik asit kimi zaman cilt kuruluğuna sebep olabileceği için aynı rutine hyaluronik asit içeren kremler ve serumlar eklemek makul bir eşleşme olabiliyor.
Niacinamide ve C Vitamini Birlikte Kullanılır mı?
Cevap: Evet
Niacinamide ve C vitamini doğru formüle edildiğinde ciltte koyu leke görünümünü azaltma, daha aydınlık ve eşit tonda bir görünüm verme özelliği var. Bu iki asidi farklı ürünlerle uygulamaktan kaçınmak, birlikte formüle edilmiş ve dermatolojik olarak test edilmiş ürünleri kullanmak gerekiyor.
Niacinamide ve C Vitamini İçeren Serum Önerisi: Lancôme Renergie Triple Serum
Arbutin ve Niacinamide Birlikte Kullanılır mı?
Cevap: Bazen
Arbutin, niacinamide ile kullanılmaması gerekenler arasında sayılabilir. Çünkü arbutin ve niacinamide temelde ciltteki leke görünümünü hedefleyen iki içerik. Arbutin reaksiyona neden olmadığı için çoğu asitle birlikte kullanılabiliyor fakat, arbutin ve niacinamide aynı görevi gördükleri için üst üste uygulanmaları hassasiyete neden olabiliyor. Yani bu iki bileşen hemen hemen aynı işleve sahip oldukları için niacinamide arbutin ile kullanılmaması gerekenler listesine dahil ediliyor. Bu nedenle aynı cilt bakım ürününde birlikte bulunmadıkları takdirde bu iki içeriği birlikte kullanmaman bizce en iyisi.
Salisilik Asit ve Arbutin Birlikte Kullanılır mı?
Cevap: Hayır
Salisilik asit ve arbutin cilt bakımında yenileyici etkileriyle ön plana çıkan içerikler. Oldukça güçlü etkiye sahip bu iki bileşenin aynı rutinde kullanılması tavsiye edilmiyor. Her ikisi de cilt üzerinde soyucu etkiye sahip olduğu için arbutin ve salisilik asidi bir arada kullanmak ciltte tahrişe neden olabiliyor.
Niacinamide ve AHA – BHA Birlikte Kullanılır mı?
Cevap: Evet
Niacinamide tüm özellikleri ile birlikte aynı zamanda cildin yatışmasını da sağlıyor. Bu yüzden niacinamide ve AHA BHA içerikleriyle kullanılıyor. Böylece cildin salisilik asit, glikolik asit gibi içeriklere gösterebileceği hassasiyet azalmış oluyor. Ayrıca cilt lekeleri ve sivilce izleri gibi durumlarda niacinamide ve AHA BHA içerikleri birlikte harika sonuçlar yaratıyor.
Şunu da belirtmeden geçmeyelim: AHA ve BHA’lar çok sayıda içeriği kapsıyor. Yani niacinamide ve salisilik asit birlikte kullanılır mı veya glikolik asit ve niacinamide kullanımı nasıl olmalı gibi sorulara yanıt arıyorsan, bunların da birer AHA-BHA türevi olduğunu göz önünde bulundurarak hareket edebilirsin.
Niacinamide ve AHA BHA Serum Önerisi: Garnier Siyah Serum
Birlikte Kullanıldığında Etkisi Artan İçerikler Neler?
Cilt bakımında kimi bileşenler nasıl ki birlikte kullanılmamalı ise kimisi de birbirlerini tamamlayabiliyor. Böylelikle bu bileşenler tek başına kullanıldıkları formlara kıyasla çok daha etkili olabiliyor. Cilt bakımında birlikte kullanıldığında etkisi artan içerikler neler merak ediyorsan, haydi birlikte göz atalım!
1. Hyaluronik Asit ve C Vitamini
C vitamini, antioksidan özelliklere sahip olduğu için cildi serbest radikallere karşı koruyor ve kolajen üretimini destekliyor. Bu içerik hyaluronik asit ile birlikte kullanıldığında ciltte nemlendirme etkisini artırırken aynı zamanda cildi aydınlatma, leke ve kırışıklık görünümü önleme konularında etkili olabiliyor.
2. Hyaluronik Asit ve Peptitler
Peptitler, ciltte kolajen üretimini tetikliyor ve cilt elastikiyetini artırabiliyor. Hyaluronik asit ile birleştiğinde cildin nemlenmesini sağlıyor. Aynı zamanda cilt dokusunu iyileştirme ve yaşlanma belirtilerini azaltma konusunda etkili olabiliyor.
3. Salisilik Asit ve C Vitamini
Salisilik asit, gözenekleri temizliyor ve ölü yüzey hücrelerinin ciltten temizlenmesine yardımcı oluyor. C vitamini ise cilde aydınlık bir görünüm kazandırmakla birlikte yaşlanma belirtilerinin önlenmesini de destekliyor. Bu ikili kombinasyon, geniş gözenek probleminin azalmasına, cildin daha duru, pürüzsüz ve ışıltılı görünmesine yardımcı oluyor.
4. Salisilik Asit ve Niacinamide
Salisilik asit ile birlikte niasinamid kullanmak, cildin sivilce ve siyah nokta oluşumunu azaltabiliyor. Salisilik asit gözenekleri temizlerken, niasinamid cildi sakinleştirmeye yardımcı oluyor. Bu kombinasyonla hassasiyet ve kızarıklık şikayetleri azaltılabiliyor. Salisilik asit ve niacinamide, yağlı ve akneye eğilimli ciltler için harika bir seçenek!
Editörün Önerisi: Bakım rutininde asitlerin gücünden yararlanmak istiyorsan, bizce Kiehl’s Ultra Pure High-Potency Serum’larla bir an önce tanışmalısın! Niacinamide serumu, glikolik asit serumu ve hyaluronik asit serumu olmak üzere üç farklı çeşidi bulunan Kiehl’s Ultra Pure High-Potency serumlar, konsantre formülleri sayesinde cilt bakımında asitlerin gücünü keşfetmen için sana birbirinden etkili seçenekler sunuyor.
Buraya kadar okuduysan artık arkadaş ortamında kendini bir cilt bakım gurusu olarak tanıtabilirsin. Bu içerik hoşuna gittiyse cilt bakımının en’lerini sıraladığımız Cilt Bakımında Bilmen Gereken En İyi 10 İçerik yazımıza da göz atabilirsin.