Yüzdeki Yağ Bezeleri Hakkında Bilmen Gereken Her Şey

Yüzdeki Yağ Bezeleri Hakkında Bilmen Gereken Her Şey
İçindekiler

Yüzde çıkan yağ bezesi bazen kabus olabiliyor. Beyaz uçlu bu yağ bezeleri cildin pürüzsüzlüğüne gölge düşürüyor. Peki, yüzdeki yağ bezeleri nasıl geçer? Yüzdeki yağ bezeleri neden olur ve yüzdeki yağ bezelerine ne iyi gelir açıklıyoruz.

Sen de zaman zaman yüzünde beyaz yağ bezeleri çıktığını gözlemliyor musun? "Milia" adı da verilen ciltteki yağ bezeleri yüzün kusursuz ve pürüzsüz görünmesine engel oluyor. Özellikle göz çevresinde ve çenede yoğunlaşan yüzde beyaz yağ bezesi  sağlığımız açısından tehlikeli olmasa da estetik olarak olumsuz bir etki bırakıyor.

Peki, yüzdeki yağ bezeleri neden oluşur? Yüzdeki yağ bezelerin nedenlerini ve nasıl geçtiğini öğrendikten sonra daha pürüzsüz ve hayalindeki cilde sahip olabilirsin. İhtiyacın olan tek şey yağ bezeleri için önerdiğimiz ürünleri kullanmak ve bakım adımlarını takip etmek!

Yağ Bezesi Nedir?

Yağ bezesi, genellikle göz çevresi ve yanaklarda kendini gösteren, milia olarak da adlandırılan yağ dokusu. Bu pürüzlere milium adı verilirken, cilt rahatsızlığına ise milia deniyor. Beyaz veya sarı minik pütürler olarak kendini gösterdiği için genellikle milia, sivilce ve beyaz noktalarla karıştırılabiliyor. Eğer yüzde yağ bezesi gibi sivilcelere rastlıyorsan sivilce karşıtı bir bakım rutini edinmen gerekiyor.

Milia yani yağ bezeleri tüm yaşlarda görülebildiği gibi en sık ergenlik döneminde ve yenidoğanlarda ortaya çıkabiliyor. Şimdi yüzde yağ bezesi neden oluşur ve yüzdeki yağ bezeleri nasıl temizlenir gibi sorulara yanıt verelim!

Yüzde Yağ Bezesi Neden Olur?

Uzmanlar, "Milia neden olur?" sorusunun tek ve kesin bir yanıtı olmadığını söylüyor. En belirgin milia yani yağ bezesi oluşumunun sebebi ise genetik faktörler olarak gösteriliyor. Çeşitli kaynaklarda ifade edildiği gibi milia nedenleri şöyle sıralanabiliyor:

  • Aşırı veya dengesiz beslenme (yağlı yiyecekler tüketmek)
  • Kanda yağ artışı
  • Aşırı kafein tüketimi
  • Uykusuzluk
  • Stres
  • Yüksek kolesterol
  • Korumasız güneşlenme
  • Cilt hassasiyeti

Yüzdeki yağ bezeleri nasıl geçer evde diye merak mı ediyorsun? Eğer cildinde milia olduğunu düşünüyorsan, evde milia nasıl geçer araştırmak yerine ilk iş bir dermatologa danışmanı öneririz. Yüzde oluşan yağ bezeleri çoğunlukla yağlı ciltlerde meydana geliyor. 

Yağ bazlı cilt bakım ürünleri kullanmak ve yağlı besinler tüketmek ciltteki yağ bezelerinin artmasına yol açabiliyor. Yüzdeki yağ bezeleri nasıl yok edilir öğrenmek için okumaya devam et!

Yağ Bezesi Nasıl Geçer?

Yüzdeki küçük yağ bezeleri nasıl geçer öğrenmek için sayfayı bir alt satıra doğru kaydırabilirsin.

  • Yüzdeki yağ bezelerine bakım yapmanın en etkili iki yolu cilt temizliği ve komedojenik olmayan ürünler kullanmaktan geçiyor. Cildini yağlandırmayan cilt bakım ürünleri kullanarak ciltteki yağ bezelerini azaltabilirsin. 
  • Cildini düzenli temizlemek ve doğru cilt bakım ürünleri kullanmak, siyah nokta ve akne oluşumunu da engelleyebiliyor. Aynı zamanda beslenmene de dikkat etmeli ve yağlı gıdalardan uzak durmalısın. 
  • Bazı kişilerde uykusuzluk ve stres gibi faktörler göz çevresindeki yağ bezelerini tetikleyebiliyor. Sen de yağ bezelerinden şikayetçiysen uyku, stres ve diğer psikolojik faktörlere dikkat ederek cilt sağlığını koruyabilirsin.
  • Eğer yağ bezelerin uzun zamandır seninleyse ve cilt bakımına özen göstermene rağmen azalmıyorsa cilt doktoruna görünmekte fayda var. 

Editörün Önerisi: Yüzündeki yağ bezeleri bir türlü azalmıyorsa ekstra sebum üretimini kontrol altına almaya yardımcı olan cilt bakım formüllerini kullanmaya başlayabilirsin. Eğer yağlanma karşıtı bir nemlendirici krem arıyorsan  L'Oréal Paris Revitalift Filler Yağlanma Karşıtı Su Bazlı Nemlendirici Jel Krem kullanabilirsin. Ciltteki fazla sebum üretimini önlemeye ve yağlanmaya neden olmadan cildi nemlendirmeye yardımcı olan bu formül, düzenli kullanımda yağ bezesi oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir!

Yüzdeki Yağ Bezeleri Nasıl Temizlenir?

Yüzdeki yağ bezeleri zararlı mı?

Kimileri için yüzde çıkan yağ bezesi doğal çözümlerle de hafifleyebiliyor. Yüzdeki yağ bezelerini doğal bir şekilde tedavi etmek için uygulanan yöntemleri sayfayı kaydırarak inceleyebilirsin!

1. Aloe Vera Jel Bakımı

Aloe vera doğadaki en zengin nemlendirici ve onarıcı içeriklerin başında sıralanıyor. Yüzdeki yağ bezesi için aloe vera bitkisinin jelini cildine uygulayan pek çok kişi olsa da bu yöntemi pek tavsiye etmiyoruz. 

Bu tarz doğal içerikler cildini kısa sürede tahriş edebilir ve istenmeyen problemleri beraberinde getirebilir. Bunun yerine içeriğinde aloe vera bulunan ve cilt için özel olarak üretilen bir formül kullanabilirsin. L'Oréal Paris Nem Terapisi Aloe Vera Suyu gibi!

2. Elma Sirkesi Bakımı

Yüzdeki yağ bezeleri temizleme yöntemlerini araştıranlar sirkeden de yardım alıyor. Ancak sirkenin asidik yapısı cildine zarar verebilir ve tahrişe neden olabilir. Bu nedenle cildine sirke sürmeden önce mutlaka bir cilt uzmanına danışmalısın. 

4. Sarımsak Bakımı 

Antibiyotik özelliği ile bilinen sarımsak kürü yüzdeki yağ bezelerine doğal çözüm olarak öneriliyor. Sarımsağı direkt olarak yüze sürmek tıpkı diğer doğal içeriklerde olduğu gibi cildin yıpranmasına neden olabilir. Bu nedenle antioksidan içeriği yüksek cilt bakım formüllerini tercih etmende fayda var!

Yağ Bezeleri Sıkılır mı?

Milia'yı evde geçirmek için sıkmaya kalkmak yapabileceğin en zararlı şeylerden biri. Ciltte geri dönüşü olmayacak hasarlar bırakabileceği gibi enfeksiyona kadar gidebilir. Bu yüzden milia tedavisi için mutlaka bir dermatologa görünmeni öneririz. 

Yağ Bezelerinin Oluşumu Nasıl Engellenebilir?

Ciltte yağ bezesi olmaması için ne yapmalı diye soruyorsan işte bilmen gerekenler:

  • Yağ bezesi oluşumunu engellemek için ilk yapman gereken gözenekleri tıkayan formüllere veda etmek! 
  • Yağ bezelerinin oluşumunu tamamen engellemek her zaman mümkün olmasa da bazı önlemlerin bu süreci yavaşlatabileceği ifade ediliyor. 
  • Mesela, cildin düzenli olarak nazikçe temizlenmesi gözeneklerin tıkanmasına engel olabiliyor. 
  • Öte yandan yağlı ve işlenmiş gıdaların azaltılması, dengeli bir beslenme düzeni ve bol su tüketimi yağ bezesi oluşumuna meydan okuyabiliyor!
  • Henüz yeteri kadar önem verilmese de stres ve kaygı da yağ bezesi gibi cilt problemlerinin bir numaralı nedenlerinden biri. Bu nedenle stresi azaltmaya yardımcı olan pratiklerle cildinin pürüzsüz görünümünü destekleyebilirsin. 
  • Ve en önemlisi, cilt yapısına uygun nemlendiriciler ve ürünler tercih etmek. Bu noktada cildinin ihtiyaçlarına kulak vermeli ve herhangi bir cilt bakım formülü kullanmadan önce mutlaka dermatoloğa danışmalısın. 
  • Unutmadan söyleyelim, eğer yağlı bir cilde sahipsen cilt bakım rutinlerinde her zaman yağlanma karşıtı formüller kullanmalısın!

Yağ Bezesi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Yağ bezeleri hakkında en merak edilen soruların yanıtlarını sayfayı kaydırarak inceleyebilirsin.

Yüzde Beyaz Yağ Bezesi Nasıl Geçer?  

Yüzde oluşan beyaz yağ bezeleri kendiliğinden kaybolabileceği gibi doğru cilt bakım formülleriyle de hafifletilebiliyor. Özellikle nazik temizleyicilerle cilt bakımına özen göstermek ve cilt tipine uygun ürünlerin kullanılması öneriliyor. Ancak kalıcı veya rahatsız edici durumlar için bir uzmana danışmak faydalı olabilir.

Yüzde Çıkan Yağ Bezesi İçin Hangi Bölüme Gidilir? 

Yüzdeki yağ bezelerini kontrol altına almakta zorlanıyorsan uzman br dermatoloğa danışmanda fayda var. Dermatolog önerileriyle cildine uygun formüller kullanabilir ve yağ bezesi görünümünü hafifletebilirsin. 

Bebeklerde Yüzde Yağ Bezesi Neden Olur?

Bebeklerin cildi oldukça hassas olduğu için bu tür küçük beyaz noktaların zaman zaman ortaya çıkabildiği belirtiliyor. Bunlar genellikle cildin adapte olma sürecinin bir parçası olarak değerlendiriliyor. 

Hamilelikte Yüzde Yağ Bezesi Neden Olur?

Hamilelik sürecinde hormonal değişimlerin yağ bezesi oluşumuna zemin hazırlayabildiği öne sürülüyor. Bu dönemde cildin daha hassas hale gelmesi oldukça normal. Ancak özellikle hamilelerin herhangi bir ürün kullanmadan önce mutlaka doktoruna ve cilt uzmanına danışması tavsiye ediliyor.

 

Gördüğün gibi yüzde çıkan yağ bezesi nasıl geçer sorusunun cevabı farklı yöntemleri kapsayabiliyor. Yüzde yağ bezesi nasıl geçer ve neden oluşur gibi soruların yanıtlarını öğrendiğine göre cildine uygun temizleme jeli önerilerimizi incelemek için “Yağlı Ciltler için Yüz Temizleme Jeli Önerileri” isimli makalemizi okumaya davetlisin! :)

hemen üye ol. herkesicinguzellik.com
Hemen üye ol!

Sana özel içerik ve ipuçlarını görebilmek için hemen üye ol!