En popüler medikal estetiklerden biri olan botoks ne işe yarar ve botoks nasıl yapılır gibi soruların yanıtlarını veriyoruz!
Estetik operasyonlar kadın erkek fark etmeksizin herkese uygulanabiliyor. Özellikle anti age bakım yapanların, cildinin sıkı ve dinç formunu geri kazanmak isteyenlerin sıkça başvurduğu bir yöntem var: Botoks! Botoks ne demek, botoks nereye yapılır, yüze botoks nasıl yapılır, botoks yan etkileri nelerdir ve en iyi botoks etkili krem ve serumlar hangileridir merak ediyorsan okumaya devam edebilirsin!
Botoks Nedir?
_960.webp)
Botoks, Clostridium Botulinum denilen bir bakteriden üretilen ve çoğunlukla da estetik alanında kullanılan bir ekzotoksin olarak tanımlanıyor. Latince kökenli botoks kelimesi, Türkçede “sosis” anlamına geliyor. “Neden sosis?” diye sorguladığını tahmin eder gibiyiz.
Şöyle ki botoks 18’inci yüzyılda sosislerde görülen ve ölümlere de sebep olan toksik yani zehirli madde olarak öne çıkıyor. Ancak yıllar içinde bu toksin izole edilmiş ve tıpta yüz felçleri, migren, aşırı terleme ve spazmlarda kullanılmaya başlanmış. Botoks günümüzde en sık başvurulan medikal estetik yöntemi! Botoks içeriği nedir öğrendiğine göre bu uygulamanın etkilerini daha detaylı açıklamaya başlayabiliriz.
Botoks Faydaları ve Etkileri Nelerdir?
Botoks uygulaması en çok yüzdeki kırışıklıkların giderilmesi ve koltuk altı terlemesi gibi problemler için kullanılıyor. Öte yandan sinir uçlarında iletimi sağlayan maddelerin salınımını engelliyor. Botoks işlemi iğne ile vücuda uygulanırken yalnızca enjekte edilen bölgede etkisini gösteriyor. Yani tüm kaslara etkisi bulunmuyor.
Botoks Nasıl Yapılır?

- Botoks işlemi, botulinum toksini seyreltildikten sonra şırınga ile istenilen bölgeye enjekte ediliyor.
- İşlem uygulanacak bölgeye 20 dakika önce lokal anestezi kremi sürülüyor ve tüm uygulama toplamda 15 dakika kadar sürüyor.
- Botoks etkisi ise kendini ortalama 24-72 saat içerisinde göstermeye başlıyor.
- Botoks uygulaması kimileri için tamamen ağrısız ve acısız geçerken kimileri için tam tersi sonuçlara neden olabiliyor. Bu nedenle botoks yaptırmadan önce mutlaka bir uzmana danışmanı öneriyoruz.
Botoks İşlemi Nerelere Yapılır?
Botoks, yüzde kırışıklıktan muzdarip olunan tüm bölgelere uygulanabilen bir yöntem. En sık botoks çeşitlerini ise şöyle sıralayabiliriz;
- Göz çevresi botoksu
- Kaş kaldırma botoksu
- Alın botoksu
- İfade çizgisi için botoks
- Dudak botoksu
Bunların dışında yaz-kış aşırı terleme sorunu olanlara da botoks işlemi yapılabiliyor. Ayrıca sivri çeneli, kare ve üçgen görünümlü yüzlerin daha oval ve kalp şekline getirildiği uygulama olan masseter botoks işlemi de çok popüler!
Masseter Botoks Nedir?
_960.webp)
Diş sıkması için botoks yöntemi olarak bilinen masseter botoks çene kaslarına uygulanan bir işlem olarak öne çıkıyor. Genellikle diş sıkma ve gıcırdatma gibi sorunları hafifletmek ve yüz hatlarını inceltmek amacıyla çok sık tercih ediliyor.
Masseter botoks öncesi sonrası fotoğraflarına baktığımızda çene hatlarının daha zarif ve ince bir form kazandığını görüyoruz. Çünkü bu işlem kası geçici olarak gevşetiyor. Etkisi geçici olan masseter botoks mağdurları da yok değil, bu nedenle masseter botoks etkisini, masseter botoks sonrası komplikasyonları detaylıca araştırmalı ve yaptırmadan önce mutlaka bir uzmana danışmalısın.
Keratin Botoks Nedir?
Her ne kadar keratin botoks olarak geçse de bu işlemin botoksla pek alakası yok. Saçlara uygulanan bu bakım yöntemi, keratin ve benzeri besleyici bileşenlerle gerçekleştiriliyor. Saçı yumuşatmak, elektriklenmeyi azaltmak ve daha parlak bir görünüm kazandırmak amacıyla tercih ediliyor.
Editörün Notu: Saç botoksu işlemini sıradan botoks işlemi ile karıştırmamalısın. Çünkü saç botoksu içerisinde botulinum toksini barındıran kimyasal bir işlem değil. Bilgine!
Botoks Kaç Yaşında Yapılmalı?
_960.webp)
Botoks için belirli bir yaş sınırı bulunmasa da genellikle 25 yaş sonrası mimik çizgileri belirginleşmeye başladığında tercih ediliyor. Bizim önerimiz ise en az 30 yaşından önce botoks yaptırmaman yönünde. Bunun yerine botoks etkili serum ve cilt bakım kremlerini kullanarak zamanın yıpratıcı etkilerine karşı cildini koruyabilirsin!
Botoks ve Dolgu Farkı Nedir?
Botoks kasları gevşeterek ciltteki çizgilerin görünümünü hafifletmek için uygulanıyor. Mesela kazayağı botoks öncesi ve sonrası fotoğraflarını incelediğimizde göz çevresindeki ince mimik çizgilerinin azaldığını görüyoruz. Dolgu ise hacim kaybı olan bölgeleri doldurmak ve cilde daha sıkı bir form kazandırmak için yapılıyor. Her ikisinin de ortak bir noktası var; o da geçici olmaları!
Botoks Zararlı mı?
_960.webp)
Doğru ellerde, uzman bir kişi ve klinik ortamında gerçekleşen botoks işleminin herhangi bir zararı olmadığı ifade ediliyor. Ancak bazı kişilerde geçici yan etkiler, alerjik reaksiyonlar ya da istenmeyen sonuçlar meydana gelebiliyor. Bu nedenle botoks yaptırmadan evvel iyi bir araştırma yapmanı ve uzmana danışarak ilerlemeni tavsiye ediyoruz.
Editörün Notu: Göz çevresine botoks göz kapağı düşüklüğü gibi yan etkilere neden olabiliyor. Göz çevresine botoks yaptıranlar işlemden birkaç saat sonra göz kapağı düşüklüğü ve şişkinliği gibi şikayetler dile getiriyor. Bu nedenle göz çevresi botoksu yaptırmadan önce de yukarıdaki uyarılarımızı dikkate almayı unutma!
Botoksun Yan Etkileri Nelerdir?
Botoks bazı bireylerde zaman zaman çeşitli yan etkilere neden olabiliyor. Bunlar arasında;
- Hafif şişlik
- Morarma
- Baş ağrısı
- Geçici kas zayıflığı
- Asimetri
- Göz kapağı düşüklüğü gibi etkiler yer alıyor.
Botoks Sonrasında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Botoks sonrası uygulaman gereken bazı adımlar mevcut. Zorlayıcı olmamakla birlikte dikkat etmen gerekenler şöyle;
- Uygulama sonrası gün içinde spora, saunaya ya da kuaföre gitmemelisin.
- 3 gün boyunca havuza ve denize girmemelisin.
- İşlemin yapıldığı gün uyku pozisyonuna da dikkat etmeli ve yüz üstü uyumamaya özen göstermelisin.
Botoks kaç ayda bir yapılır merak ediyorsan seni bir alt satırı okumaya davet ediyoruz!
Botoks Ne Sıklıkla Uygulanır?
Yüz botoksu işleminin etkisi 4.5-6 ay kadar sürüyor. Eğer ki devamlı botoks yaptıran biriysen bu sürenin 8-10 aya kadar çıkması mümkün. Terleme için başvurulduğunda sürenin 10-12 ay olduğunu, düzenli uygulamanın ise süreyi yine 16-18 aya çıkardığını da belirtelim.
Peki Ya Botoks Etkili Kremler?

Tüm bu estetik uygulamalarına ek olarak botoks etkili krem ve botoks etkili maske gibi kozmetik bakım ürünleri de söz konusu. Kesinlikle botoks yaptırmayın demiyoruz, ancak cildi toparlamaya, sıkı bir görünüme kavuşturmaya ve ince çizgi görünümünü hafifletmeye yardımcı olan botoks kremi veya yüz serumları ile de harika sonuçlar elde edebileceğini bilmelisin! Peki, editörlerimize göre en iyi botoks etkili serum sence hangisi? Cevap verelim: Bizce en iyilerden biri Vichy Liftactiv Collagen Specialist 16 Bonding Serum!
_960.jpg)
Vichy'nin 15 yıllık araştırmayla geliştirdiği 16 Bonding Serum, Co-Bonding teknolojisiyle yüzde 350 daha fazla kolajen desteği sunuyor ve tüm kolajen türlerini birbirine bağlayarak cildi güçlendirmeyi hedefliyor. Düzenli kullanımda ince çizgi, kırışıklık, sıkılık ve dolgunluk kaybı gibi yaşlanma belirtilerini azaltmaya yardımcı olan bu serum bize botoksu aratmıyor. 🙂
Botoks Hakkında Merak Edilenler
Botoks etkisi ne zaman başlar, botoks sonrası şişlik neden olur ve ilk kez botoks yaptıranların dikkat etmesi gerekenler nelerdir öğrenmek için okumaya devam edebilir, botoks hakkında merak edilen tüm detayları sayfayı kaydırarak incelemeye başlayabilirsin.
Evde Botoks Nasıl Yapılır?
Evde botoks işlemini kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Her ne kadar kendi yöntemleriyle evde botoks yapmaya çalışanlar olsa da sonuçlar hem pek iç açıcı olmuyor hem de bu işlem ciddi sıkıntılara yol açabiliyor. Bunun yerine kırışıklıkları engellemek için yüz egzersizleri yapmayı deneyebilirsin.
Botoks Kaç Günde Oturur?
Botoks kaç günde etki eder diye merak ediyorsan hemen açıklayalım. Botoksun etkileri genellikle 1 hafta içinde kendini göstermeye başlıyor. Ancak tam sonucu görmek için yaklaşık 2 hafta kadar beklemek gerekiyor.
Botoks Sonrası Göz Kapağı Düşüklüğü Neden Olur?
Uygulama sırasında kaslara yanlış yerden müdahale edilirse geçici göz kapağı düşüklüğü meydana gelebiliyor. Bu durum çoğu zaman kendiliğinden düzelse de bir uzmana danışmakta fayda var.
Botoks Sonrası Kahve İçilir mi?
Bazı uzmanlar uygulama sonrası birkaç gün çay veya kahve tüketmemek gerektiğini öne sürüyor. Botoks yaptırdıktan sonra dikkat etmen gerekenleri medikal operasyonu uygulaya doktoruna danışarak daha sağlıklı ilerleyebilirsin.
Botoks Neden Tutmaz?
Botoks uygulaması kimi zaman beklenilen sonucu vermiyor. Bu durum kişinin kas yapısına, bağışıklığına veya uygulamanın kalitesine göre şekilleniyor.
Botoks Sonrası Duş Ne Zaman Alınır?
_960.webp)
Botoks sonrası 3 gün boyunca duş almak, denize veya havuza girmek önerilmiyor. Yine en doğru ve güvenilir yanıt için bu işin uzmanına danışmakta fayda var.
Botoks Baş Ağrısı Yapar mı?
Botoks işlemi kimi zaman baş ağrısı gibi yan etkileri beraberinde getirebiliyor. Bu tarz yan etkilerin geçici olduğu kabul edilse de uzun sürdüğü zaman mutlaka doktoruna görünmelisin. Bununla birlikte bazı uzmanlar, gerilen kasların gevşemesini sağladığı için botoksun migren tedavisinde kullanılabildiğini söylüyor. Bu konuyla ilgili detayları Dr. Ali Şahan ile Estetik Uygulamalar ve Yüz Gençleştirme Hakkında Tüm Merak Edilenler isimli yazımızda bulabilirsin!
Yanlış Yapılan Botoks Nasıl Düzeltilir?
Hatalı botoksun etkisi bir süre sonra düzelebilir. Ancak daha kaliteli bir yerde küçük işlemler yaptırarak yanlış uygulanan botoksun etkisini tersine çevirmek mümkün.
Botoks Sonrası Alında Şişlik Neden Olur?
Botoks sonrası şişlik yaygın görülen komplikasyonlardan biri. Eğer botoks sonrası alında şişlik problemi yaşıyorsan bir müddet geçmesini bekledikten sonra uzmana danışabilirsin.
Hamileyken Botoks Yapılır mı?
Gebelik veya emzirme döneminde botoks yaptırmanın güvenilirliği henüz kanıtlanmadı. Bu nedenle hamilelikte botoks yaptırmanı önermiyoruz.
Botoks Etkisini Neden Hemen Göstermez?
Botoksun içeriğindeki Botulinum toksininin kaslara etki etmesi zaman alabiliyor. Bu nedenle botoks etkisi kendini anında göstermiyor, birkaç gün içinde cilt toparlanmaya başlıyor.
Botoks Tutmazsa Ne Yapılır?
_960.webp)
Botoksun tutmadığı durumlarda uygulanan doz ve yöntemleri tekrar gözden geçirmekte fayda var. Daha önce de belirttiğimiz gibi, botoks yaptırmaya karar verdiysen uygulama yeri hakkında çok kapsamlı bir araştırma yapmalı ve olası bütün riskleri gözden geçirmelisin.
Botoks Alerji Yapar mı?
Botoks uygulaması sonrasında nadir de olsa alerjik reaksiyonlar meydana gelebiliyor. Bu nedenle uygulama öncesi geçmiş ve mevcut alerjilerin mutlaka belirtilmesi gerekiyor.
Botoks Zehirlenmesi Nedir?
Tıbbi dozlarda kullanılan botoksun ciddi toksik etkileri çok sık görülmese de aşırı doz veya hatalı uygulamalar botoks zehirlenmesine neden olabiliyor. Bu sebeple botoks yaptıracağın yeri çok iyi seçmelisin!
Botoks hakkında merak edilen tüm detayları aktardık. Peki, anında botoks etkisi gösterdiği ifade edilen argireline nedir biliyor musun? Argireline nedir ve ne işe yarar öğrenmek için linke tıklayabilir, botoksun tahtına göz diken bu içeriği yakından inceleyebilirsin!